Gripa închide şcolile vineri. Suntem în a doua săptămână epidemică

Gripa închide şcolile vineri. Suntem în a doua săptămână epidemică

FOTO Adevarul

Gripa închide toate şcolile vineri. Autorităţile au luat decizia de a suspenda cursurile în toate unităţile de învăţământ.

Decizia a fost luată după ce Ministerul Sănătăţii a declarat că săptămâna 14 - 20 ianuarie 2019 a avut caracter epidemic, la fel ca săptămâna anterioară. 
 
„Numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. Conform specialiştilor, dacă şi cea de a 3-a săptămâna consecutiv îşi va menţine caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii. 
 
S-a decis suspendarea cursurilor pe 25 ianuarie
 
Ministerul Sănătăţii a informat miercuri Ministerul Educaţiei Naţionale despre situaţia prinvind evoluţia infecţiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă, care  constă în suspendarea cursurilor şcolare pentru dată de 25 ianuarie 2019. Această măsură a fost aprobată printr-un Ordin  al ministrului Educaţiei Naţionale.  
 
Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarată oficial zi liberă, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivităţi.
 
„Vom continuă să supraveghem atent evoluţia gripei în toată ţară. Împreună cu Ministerul Educaţiei, vom continuă triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ săptămâna viitoare, odată cu realuarea activităţii în unităţile şcolare. Recomand părinţilor să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare, iar pe parcursul celor 4 zile libere să evite expunerea copiilor în colectivităţi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii. 
 
Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei
 
Potrivit comunicatului de presă, măsurile de prevenire şi control demarate de Ministerul Sănătăţii se menţin în perioada următoare. „Deciziile de suspendare  a orelor de curs pe o perioada limitată de timp se vor aplică punctual”, mai arată instituţia. 
 
„Este îmbucurător faptul că  numărul persoanelor din categoriie  de risc au ales să se vaccineze în număr mai mare în acest sezon, astfel încât din cele 1.300.000 de doze achiziţionate iniţial de Ministerul Sănătăţii mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea am decis  să suplimentăm  numărul de vaccinuri gripale  pentru a  oferi protecţie unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgenţă procedurile de achiziţie şi estimăm că săptămâna  viitoare  poate  începe distribuirea acestora  către medicii de familie”, a completat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. 
 
Ce măsuri ar trebui să respecte populaţia pentru a preveni îmbolnăvirile:
 
•        Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;
•        Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
•        Respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuşe/strănut la nivelul părţii interne a articulatiei cotului);
•        Igienă adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
•        Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
•        Continuarea vaccinării antigripale
 
34 de persoane au murit de gripă 
 
Potrivit ultimelor statistici publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), 34 de persoane au murit din cauza gripei în acest sezon. Dintre acestea, 23 sunt de tip A, subtip H1, şase sunt de tip A, subtip H3 şi cinci sunt de tip A, nesubtipat. Anul trecut, până la această dată erau înregistrate doar patru decese. „Nu putem afirma în acest moment că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese mai devreme faţă de sezonul precedent”, se arată în informare. 
 
Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute în perioada 14 - 20 ianuarie 2019 a fost 117576, cu 21% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (79.459), şi cu 29,2% mai mare comparativ cu săptămâna anterioară (90.963).
 
De la începutul sezonului au fost confirmate 522 de cazuri de gripă, 228 de cazuri de gripă cu AH1, 127 de cazuri de gripă cu virus AH3, 166 de cazuri de gripă cu virus A nesubtipat şi un caz de gripă cu virus B. 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: