Expert european: „În ultimii ani, am văzut schimbări seismice pe piaţa canabisului”. Câţi români consumă droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul de canabis a crescut la nivel european FOTO Reuters
Consumul de canabis a crescut la nivel european FOTO Reuters

Consumul ridicat de canabis la nivel european apasă pe umerii sistemelor de sănătate din Europa, care vor fi nevoite să aloce tot mai multe fonduri pentru tratamentul tulburărilor determinate de consumul de canabis. Aşa susţin reprezentanţii Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanii, luând în calcul ultimele statistici europene, conform cărora 18,1 milioane de adulţi au consumat canabis în 2014.

„Tratamentul problemelor legate de consumul de canabis se bazează în primul rând pe abordări psihosociale care combină elemente de psihoterapie clasice cu cele de suport şi asistenţă socială”, se arată într-un raport recent elaborat de forumul european, care subliniază importanţa serviciilor de tratament eficient pentru consumul de canabis

Concret, în raport se face şi o diferenţiere între programele care îi vizează pe adulţi şi cele care îi vizează pe adolescenţi, dar şi între programele de tratament specifice pentru canabis şi cele generale adresate consumului oricărei substanţe.

Schimbări seismice pe piaţa canabisului

Bazându-se pe datele furnizate de statele membre ale UE, Turcia şi Norvegia, în perioada 2008-2012, raportul constată că multe ţări au implementat, extins sau modificat programele naţionale de tratament pentru a sprijini mai bine această populaţie de consumatori de droguri. Studiul arată că 15 ţări s-au declarat ca oferind cel puţin un program de tratament specific pentru canabis, în timp ce alte 14 ţări au raportat tratarea persoanelor cu probleme legate de consumul de canabis prin intermediul intervenţiilor generale adresate consumului oricărei substanţe.

„În ultimii ani, am văzut schimbări seismice pe piaţa canabisului, cu evoluţii în ceea ce priveşte modelele de consum şi o dezbatere în creştere privind controlul juridic al canabisului, cu acest drog devenit o prioritate pe agenda politică în multe părţi ale lumii. Este atât potrivit, cât şi adecvat momentului să abordăm astăzi tratamentul consumului de canabis. Cu un număr mare de consumatori care intră, în fiecare an, în Europa, în programe de tratament pentru consumul de canabis, programe finanţate în mare parte din fonduri publice, eficacitatea tratamentului devine un element esenţial pentru configurarea politicilor specifice de răspuns. Cu acest raport sperăm să oferim experţilor şi decidenţilor în domeniul politicilor antidrog o bază solidă pentru luarea deciziilor viitoare”, a declarat Wolfgang Götz, directorul OEDT.

Câţi români consumă canabis

În România, conform celor mai recente date, prevalenţa consumului de canabis de-a lungul vieţii este 4,6%, cea în ultimul an, 2%, iar cea în ultima lună, 1%, fiind experimentat de populaţia de toate vârstele, în comparaţie cu celelalte droguri ilicite (ecstasy, cocaină etc.) care sunt încercate cu precădere de populaţia tânără, cu vârsta de 15-34 ani. Cea mai mică vârstă declarată de un respondent pentru debutul în consumul de canabis a fost de 10 ani, media vârstei de debut fiind 20 de ani.

La nivel european, România se află printre ţările cu prevalenţa cea mai mică (4,6%), fiind urmată doar de: Malta (3,5%) şi Turcia (0,7%). Media europeană a prevalenţei consumului de canabis de-a lungul vieţii este de 16,4%, iar cele mai mari prevalenţe pentru acest tip de consum se regăsesc în Danemarca (35,6%), Franţa (32,1%) şi Marea Britanie (30,0%).

„Creşterea consumului de canabis se reflectă şi în numărul persoanelor care au solicitat tratament în ultimii ani pentru probleme cauzate de consum. Astfel, în 2013, s-a înregistrat o creştere cu 28% a numărului persoanelor care au fost admise la tratament pentru tulburări determinate de consumul de canabis, în timp ce, în anul 2012, fusese observată o creştere cu 30,1% a acestui tip de solicitări. Această schimbare în planul cererii de tratament este şi mai vizibilă dacă ne raportăm la proporţia numărului de persoane admise la tratament pentru consumul de canabis din totalul celor care au solicitat servicii de asistenţă pentru probleme cauzate de consumul de droguri: 15,6% în 2013, faţă de 10,1% în 2012”, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite