Cseke Attila: Susţinem în continuare taxa pe fast-food. Reacţiile externe sunt foarte bune

Cseke Attila: Susţinem în continuare taxa pe fast-food. Reacţiile externe sunt foarte bune

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, vrea să introducă o taxă pe produsele fast food

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a afirmat astăzi că se lucrează la actul normativ ce prevede taxa pe fast-food, însă nu se poate ştii exact când va fi definitivat. Totodată, ministrul a precizat că reacţiile externe în cazul introducerii taxei pe fast-food au fost bune.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Avem reacţii externe foarte bune.Un exemplu ar fi cel pe care l-am primit din partea ambasadorului Suediei în România. Experţii lucrează la acest act normativ", a spus ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila nu a putut preciza data la care ar putea fi definitivat actul normativ şi implicit când ar putea fi aplicat.

Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA), organism finanţat de CE, a adresat, în februarie, o scrisoare deschisă premierului Emil Boc şi ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, prin care şi-a exprimat sprijinul faţă de intenţia Guvernului de la Bucureşti de a descuraja consumul de alimente nesănătoase.

Scrisoarea deschisă, semnată de secretarul general al EPHA, Monika Kosinska, şi publicată pe site-ul Alianţei notează faptul că, asemenea multor state europene, şi România este grav afectată de problema obezităţii.

Una din patru persoane suferă de obezitate, în timp ce una din două persoane este supraponderală. În paralel, diabetul de tip II, hipertensiunea şi alte boli cardiovasculare sunt din ce în ce mai frecvente, se arată în document.

"România nu este singura ţară cu această problemă, iar în Europa s-a ajuns în situaţia în care problemele legate de dietă reprezintă cauza a 60 la sută dintre decesele premature", se arată în scrisoarea deschisă.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat, la începutul lunii ianuarie, că Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă o taxă pe produsele tip fast-food, pe modelul taxei pe viciu, banii urmând a fi destinaţi programelor de sănătate şi de investiţii.


Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, spunea că această taxă, în alte ţări care au implementat-o, este variabilă în funcţie de consum, calculându-se în funcţie de preponderenţa E-urilor şi în condiţii de consum excesiv. "În momentul de faţă avem o creştere a incidenţei obezităţii şi diabetului la copii, lucru îngrijorător, care impune intervenţia cu o anumită măsură", a explicat Streinu-Cercel.

Potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, aproape un român din doi este supraponderal, ţara ocupând locul al treilea în Europa după prevalenţa obezităţii. Bolile şi problemele asociate cu obiceiurile alimentare nesănătoase au înregistrat un progres în ultimii ani, în special în rândul tinerilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările