Cazul Caracal. Tinerii cer proceduri pentru 112. „Constatăm că avem de-a face cu o instituţionalizare a neîncrederii faţă de copiii şi femeile agresate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe asociaţii ale tinerilor din România consideră că avem de-a face cu o instituţionalizare a neîncrederii faţă de copiii şi femeile agresate şi cu învinovăţirea lor pentru agresiunile la care sunt supuse, precizând că se impun măsuri care să conducă societatea spre respingerea totală a agresiunilor faţă de femei şi copi şi tratarea lor cu maximă seriozitate.

Consiliul Tineretului din România (CTR), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi (CTI) au transmis, miercuri, un comunicat de presă în care fac referire la răspunsul forţelor de ordine în urma răpirii Alexandrei Măceşanu şi, anterior, a Luizei Melencu, afirmând că  în şcoli se promovează o falsă pudoare care blochează accesul tinerilor şi în special a tinerelor la informaţii care le pot proteja faţă de abuzuri, conform mediafax.ro

„Din informaţiile disponibile până în prezent, constatăm că avem de-a face cu o instituţionalizare a neîncrederii faţă de copiii şi femeile agresate şi cu învinovăţirea lor pentru agresiunile la care sunt supuse, cu o falsă pudoare promovată în şcoli care blochează accesul tinerilor şi în special a tinerelor la informaţii care le pot proteja faţă de abuzuri, cu lipsa de proceduri obligatorii care să nu permită batjocorirea victimelor care apelează la ajutor şi descurajarea lor din a-şi căuta dreptatea, precum şi cu măsuri de politică publică dăunătoare siguranţei elevilor şi tinerilor. În cazul instituţiilor de protecţia a copilului, sunt cazuri în care semnalări repetate ale unor abuzuri prin numărul unic de urgenţă 112 au fost ignorate sau tratate superficial, însă confirmate ulterior de anchete şi în instanţă”, se arată în comunicat.

Asociaţiile de tineri consideră că se impun a fi luate măsuri care să conducă societatea spre respingerea totală a agresiunilor faţă de femei şi copii şi tratarea lor cu maximă seriozitate. „Considerăm, astfel, că măsurile care se impun trebuie să conducă societatea spre respingerea totală a agresiunilor faţă de femei şi copii, tratarea lor cu maximă seriozitate, în acord cu impactul fizic şi psihologic pe care îl produc, precum şi respingerea oricăror justificări pentru acestea. Acest lucru trebuie să se realizeze prin sistemul de educaţie, prin modul în care sunt formaţi cei care trebuie să gestioneze astfel de cazuri din partea autorităţilor publice şi procedurile pe care sunt obligaţi să le respecte, inclusiv sancţiunile aplicate în caz de abateri, precum şi prin susţinerea organizaţiilor neguvernamentale de profil. Nu în ultimul rând, statul are obligaţia de a se asigura că, prin politicile sale publice, nu pune în pericol copiii şi elevii, sau tinerii, inclusiv prin asigurarea transportului în comun pentru acces la şcoală”, a menţionat sursa citată.

Asociaţiile de tineri solicită adoptarea de proceduri obligatorii care definesc modul de acţiune al operatorilor 112 şi al poliţiştilor care preiau apelurile în cazuri de lipsire de libertate, viol, violenţă domestică şi alte agresiuni asupra copiilor şi femeilor şi care asigură tratarea acestor cazuri cu maximă celeritate şi seriozitate, introducerea de camere video obligatorii pentru toate echipajele agenţilor forţelor de ordine care operează pe teren şi înregistrarea tuturor apelurilor, astfel, încât, în cazurile în care acest lucru se impune, să poată fi verificată corectitudinea intervenţiei şi respectarea procedurilor aferente, respectiv să fie aplicate sancţiuni.

Totodată, asociaţiile de tineri mai doresc introducerea educaţiei sexuale şi e educaţiei juridice în şcoli, revizuirea politicilor publice referitoare la naveta elevilor, astfel încât drumul tuturor elevilor la şcoală să fie asigurat prin transport în comun, introducerea unui mecanism cu caracter obligatoriu prin care orice formă de agresiune, verbală sau fizică, din partea personalului să poată fi reclamată anonim, în instituţiile de educaţie şi protecţie a copilului, instituirea unei protecţii speciale pentru copiii şi elevii care semnalează nereguli în şcoli şi instituţiile de protecţie a copilului, ncriminarea, ca faptă penală, a „pornografiei de răzbunare” - a distribuirii sau publicării de fotografii sau imagini video nud sau din timpul unui act sexual de orice fel, fără consimţământul persoanelor expuse.

Tinerii solicită Guvernului să ofere un răspuns la aceste solicitări

„Solicităm Guvernului României şi instituţiilor abilitate să ofere un răspuns ferm la solicitările noastre în cel mai scurt timp. Încurajăm românii să ceară, de câte ori au ocazia, tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi să solicite autorităţilor publice să asigure în mod efectiv protecţia copiilor şi femeilor faţă de abuzuri şi agresiuni, să elimine impostorii din funcţiile de conducere, în special în instituţiile care ar trebui să asigure ordinea publică şi din cele care ar trebui să formeze personalul lor, precum şi să asigure o monitorizare independentă asupra modului în care formarea personalului şi procedurile care vizează astfel de infracţiuni sunt realizate”, se mai arată în comunicat.

„Ministrul Educaţiei va purta discuţii, luni, cu reprezentanţii părinţilor şi a profesorilor, cu privire la prelungirea vacanţei cu încă o săptămână, respectiv până pe 16 septembrie. Propunerea vine din partea premierului Viorica Dăncilă”, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite