„Când suntem în turneu este distracţie, în niciun caz muncă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un interviu cu Metallica, realizat prin intermediul Universal Music. „Adevărul de Duminică“ a aflat ce înseamnă muzica, turneele, dar şi “job-ul” pentru Hetfield, Hammet, Trujillo şi Ulrich.

Metallica se pregăteşte de un mega turneu programat pentru anul 2009, după ce au lansat un nou material discografic pe care au declarat că au folosit mai multe stiluri consacrate lor.

- În timp ce lucraţi la Death Magnetic, aţi făcut o pauză pentru a merge în trei turnee de vară. De ce?

- Kirk: Motivul pentru care am făcut acele turnee a fost acela că poţi să rămâi blocat în starea de studio. Este foarte uşor să pierzi contactul cu energia dintr-un concert live şi nu am vrut asta. A fost o bună schimbare de ritm. Este foarte uşor să cazi în capcana compunerii unui cântec care să se transforme într-un colaj de sunete, dar când îl scoţi din studio, tot ce ai sunt două chitare, bass şi tobe. Şi de multe ori, cântecul are de suferit.

- În ce sens are cântecul de suferit?

- Kirk: Aceste piese sunt făcute să fie cântate cu două chitare, bass şi tobe live, şi este grozav că ne-am întors din nou la asta pentru că ce veţi asculta pe înregistrare va fi mult mai apropiat de ce veţi asculta live.

- Ce înseamnă pentru voi live-ul?

- Lars: Fiind destul de norocos să călătoresc în jurul lumii pentru a cânta în medie în faţa a 50.000 de oameni, pe seară îmi spun mereu: „Dacă mă auziţi vreodată că mă plâng, pălmuiţi-mă!”. Este incredibil. Sunt uimit că oamenii vin! “Metalul” de peste tot din lume trăieşte. Pare o adevărată energie vitală în momentul de faţă şi pare că mulţi­ dintre puşti trec de faze ca grunge sau rap-metal. Mulţi dintre adolescenţii de 13 ani sunt exact cum eram noi in anii ’70 şi ’80, iar asta se datorează probabil şi jocurilor “Guitar Hero” şi “Rock Band”.

- Muzica este pentru voi un simplu “job”?

- Lars: Cu toate că existăm de ceva timp, încerc să nu folosesc cuvântul “muncă”. Şi încerc să-i descurajez pe cei din jurul nostru să-l folosească. Este o insultă la adresa celor care chiar muncesc.

Cel mai apropiat de “muncă” sunt momentele când suntem acasă, şi avem grijă de familiile noastre, ne trezim la 6.30, facem pachete cu mâncare şi ne ducem copiii la şcoală şi toate celelalte treburi casnice. Când suntem în turneu este distracţie! Dorm mai mult decât dorm acasă, stau cu prietenii, bem câteva pahare de vin, cântăm nişte rock` n` roll şi cunoaştem mulţi oameni drăguţi. Asta e distracţie! Voi ce aţi prefera să faceţi? Eu nu pot să mă gândesc la altceva.

- Trupa va avea un turneu în 2009. Sunteţi încântaţi de ideea de a aduce câteva dintre noile cântece de pe Death Magnetic pe scenă, live?

- Lars: Bineînţeles! Vom repeta toate cele 10 melodii de pe album. Vrem să putem să le cântăm pe toate în orice moment. Aceste melodii par mult mai uşor de cântat.

- De ce spuneţi asta?

- Lars: Unele melodii de pe albumul “St. Anger” erau foarte dificil de cântat. Noile melodii par mai naturale şi organice. Sunt 75 de minute de muzică pe album şi vom schimba repertoriul pentru fiecare concert.

- Cum decurge procesul de creaţie la Metallica?

- James: Când scriu în studio, nu pot să nu mă gândesc cât de bine vor suna refrenurile noi cântate de 10.000, 20.000 sau 30.000 de oameni. Fac asta de mult timp. Pot să îmi dau seama care părţi vor prinde la public. Sperăm că sunt câteva melodii care vor fi cântate mereu live. Vrem ca live-ul să continue  pentru că ăsta ne ţine în viaţă.

- Ce aşteptări aveţi pentru viitorul apropiat?

- Kirk: Abia aştept să mergem în turneu şi să cântăm melodiile noi. Va fi distractiv să introducem noile melodii în concerte pentru că, deşi am avut turnee în ultimii trei ani, nu am avut niciun nou album.

- Primul single de pe Death Magetic este “The Day That Never Comes”, iar videoclipul este un scurt film cu o temă de război. Care este conceptul din spatele acestui clip?

- Lars: Noi folosim termenul de scurtmetraj. Încercăm să ne îndepărtăm de videoclipuri şi asta pentru că multe dintre melodiile noastre sunt mai lungi de opt minute. Am luat hotărârea să lucrăm cu regizori de film. Thomas Vinterberg, un regizor danez, a venit cu acest concept grozav pentru “The Day That Never Comes”. Vinterberg a plasat totul într-un spaţiu foarte diferit de ceea ce se înţelegea din versuri.

- Care este povestea clipului?

- Lars: Toată povestea este, pe de-o parte, foarte contemporană şi foarte relevantă, dar, în acelaşi timp, nemuritoare. Este, de fapt, o poveste despre iertare, despre resemnare şi despre interacţiune. Este o poveste despre oamenii care sunt prinşi în situaţii în care nu vor să fie. Îmi doresc însă ca oamenii să-l interpreteze singuri şi cred ca are aceeaşi vitalitate ca videoclipul pentru “One”.

- James: M-am săturat să văd acelaşi tip vechi de videoclipuri. Am vrut să încercăm ceva diferit. Acest scurtmetraj este menit să ne îmbunătăţească muzica. Îmi place că nu este literar. Nu este prost. Este emoţionant chiar şi fără muzică.

mini cv

 Trupa Metallica a luat fiinţă în anul 1981
 
Formaţia de heavy-metal a vândut până în prezent peste 95 de milioane de albume

 Potrivit site-ului Wikipedia, Metallica face parte din „Big Four Of Thrash”, alături de formaţiile Slayer, Megadeth
şi Anthrax.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite