UPDATE Codul portocaliu şi Codul galben de vreme rea, prelungite. Strat de zăpadă de 82 de centimetri la Vârful Omu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au prelungit, duminică, avertizările Cod galben şi Cod portocaliu de ninsori şi vreme rea, dar şi avertizări Cod galben de ceaţă pentru mai multe judeţe. Potrivit specialiştilor, s-a depus şi un strat de zăpadă de 82 de centimetri la Vârful Omu.

Concret, Codul galben a fost prelungit până la ora 18.00. „În intervalul menţionat, în estul Munteniei şi centrul Moldovei vântul va avea intensificări temporare cu viteze de până la 50...60 km/h şi va continua să plouă, cumulându-se local cantităţi de apă de 15...20 l/mp şi izolat 25...30 l/mp. În Carpaţii Meridionali şi local în Carpaţii Orientali vor fi rafale de 60...70 km/h, va mai ninge, iar zăpada va fi spulberată şi viscolită”, se arată în mesajul ANM. 

În ceea ce priveşte Codul portocaliu, acesta a fost şi el prelungit până la ora 18.00. 

„În judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi şi Vrancea, se vor cumula local cantităţi de apă de 25...30 l/mp şi izolat peste 40 l/mp, în zonă fiind deja consemnate acumulări de peste 60 – 80 l/mp. În aceste judeţe şi vântul va avea intensificări, mai susţinute în special în zona litoralului unde va sufla tare, cu peste 80 – 90 km/h. În Carpaţii de Curbură, Munţii Bucegi şi Făgăraş, îndeosebi în zona înaltă, va ninge moderat cantitativ, iar vântul va sufla temporar cu peste 70 – 80 km/h, viscolind ninsoarea”, arată meteorologii. 

Potrivit acestora, în intervalul 18:00 — 00:00, Codul portocaliu de vreme rea va continua să afecteze zona înaltă de munte a judeţelor Vrancea, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa, unde vântul va continua să prezinte intensificări, cu rafale de peste 70 — 80 km/h, spulberând zăpada. În Delta Dunării şi pe litoral, intensificările vântului se vor menţine până în dimineaţa zilei de luni, 9 octombrie.

Totodată, în următoarele 14 ore va rămâne în vigoare atenţionarea Cod galben de instabilitate atmosferică în Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei şi nord-estul Munteniei. În aceste zone, vântul va mai prezenta intensificări cu viteze de 50 — 60 km/h, iar pe litoral şi în Delta Dunării, peste 70 — 80 km/h şi va continua să plouă, cumulându-se local cantităţi de apă de 15 — 20 l/mp şi izolat 25 — 30 l/mp. Local, în Carpaţii Meridionali şi Orientali vor fi rafale de 60 — 70 km/h va mai ninge, iar zăpada va fi spulberată şi viscolită. 

În ceea ce priveşte Capitala, vremea se va menţine rece, va ploua temporar, îndeosebi în prima parte a zilei, dar în general slab cantitativ. Iar vântul va sufla moderat, cu uşoare intensificări, anunţă specialiştii. 

Ceaţă în mai multe judeţe

În judeţul Cluj, sunt vizate localităţile Dej, Gherla, Căşeiu, Câţcău, Cuzdrioara, Fizeşu Gherlii, Iclod, Mica, Mintiu Gherlii şi Vad, în judeţul Sălaj - localităţile Jibou, Băbeni, Gâlgău, Ileanda, Lozna, Rus şi Surduc, iar în judeţul Bistriţa-Năsăud sunt afectate zonele Beclean, Braniştea, Ciceu - Mihăieşti, Petru Rareş, Şintereag şi Uriu.

În aceste zone ceaţa va determina scăderea vizibilităţii local sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). De asemenea, Centrul Infotrafic al Poliţiei Române anunţă duminică dimineaţă că se semnalează ceaţă densă pe autostrada A1 Sibiu - Deva, în judeţul Hunedoara.

Potrivit Infotrafic, se semnalează ceaţă pe tronsonul Orăştie – Şoimuş (kilometrii 354 – 369, în judeţul Hunedoara), iar şoferii sunt sfătuiţi să circule cu prudenţă sporită, să folosească luminile de întâlnire şi să mărească distanţa de siguranţă faţă de vehiculele din faţă.

Ninsori puternice la munte

În Munţii Bucegi, unde a nins puternic şi s-a depus un strat gros de zăpadă, salvamontiştii au intervenit sâmbătă pentru recuperarea unui turist în vârstă de 50 de ani care a fost găsit în comă pe traseul Jepii Mici din Bucegi. La momentul la care salvamontiştii din Buşteni au ajuns la bărbat, acesta era decedat, iar intervenţia pentru coborârea de pe munte a trupului neînsufleţit a durat aproximativ nouă ore, operaţiunea fiind dificilă din cauza viscolului. Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova, cel mai probabil bărbatul a intrat în hipotermie.

Tot sâmbătă, un bărbat de 70 de ani care participa la un concurs de anduranţă pe Muntele Roşu, în zona staţiunii Cheia, a fost dat dispărut în condiţiile în care nu a revenit la cabană după încheierea comptetiţiei. Bărbatul a fost recuperat după o acţiune de căutare care a durat peste patru ore, el fiind găsit în zona unei vâlcele, în apropierea unei fabrici de îmbuteliere a apei din comuna Măneciu. Intervenţia pentru recuperarea bărbatului, găsit în stare bună, a fost, de asemenea, dificilă din cauza viscolului.

Trafic rutier desfăşurat cu dificultate pe Transfăgărăşan

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat că toate direcţiile sale regionale de drumuri şi poduri au mobilizat personalul pentru a interveni în caz de nevoie, precizând că sâmbătă drumarii au intervenit pe Transfăgărăşan, pe Transalpina, pe DN 1A şi pe DN 73, fiind răspândite 11 tone de material antiderapant.

Duminică, traficul rutier pe Transfăgărăşan, între Bâlea Lac şi Bâlea Cascadă, se desfăşoară cu dificultate din cauza viscolului şi a ceţei, informează CNAIR.

Pe de altă parte, compania precizează că, în intervalul 7 octombrie, ora 17:00 — 8 octombrie, ora 7:00, drumarii au intervenit pe Transfăgărăşan (DN 7C), Transalpina (DN 67C) şi pe DN 1A (Cheia) cu cinci utilaje şi au răspândit cinci tone de material antiderapant (sare). „La această oră se circulă îngreunat pe Transfăgărăşan, între Bâlea Lac şi Bâlea Cascadă. Pe acest sector de drum, deşi carosabilul este curăţat, din cauza viscolului şi ceţei vizibilitatea este redusă semnificativ”, notează sursa citată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite