Prof. Răzvan Codrescu, la Adevărul Live: "Instigarea la crimă în numele religiei nu poate să fie de la Dumnezeu"

Prof. Răzvan Codrescu, la Adevărul Live:

Răzvan Codrescu vorbeşte la Adevărul Live despre înzdrăvenirea identităţii naţionale FOTO David Muntean

La Adevărul Live, de la ora 15.00, profesorul Răzvan Codrescu a vorbit despre „vrednicie” şi „învrednicire”, despre „problema naţională ” vs. crizele identitare ale unui neam şi despre valorile dreptei tradiţionale româneşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Marţi seară, la Librăria Bizantină din Bucureşti, a avut loc un important eveniment  editorial: lansarea tomului „Cartea mărturisitorilor. Pentru o istorie a a învrednicirii româneşti”, semnat de Răzvan Codrescu şi apărut la  Editura ROST şi Fundaţia „Sfinţii Închisorilor”.

Miercuri, începând cu ora 15.00, Răzvan Codrescu a fost prezent în studioul Adevărul Live,  unde a vorbit despre „vrednicie” şi „învrednicire”, despre „problema naţională” vs. crizele identitare ale unui neam şi despre valorile dreptei tradiţionale româneşti.
 
 
Răzvan Codrescu este licenţiat al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii bucureştene, profesor, teolog, publicist şi editor, director literar al Editurii „Christiana”, redactor-şef al Editurii „Lumea Credinţei”, vicepreşedinte al Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini, autor a cinci cărţi de poezie şi unsprezece volume de eseuri (de la "Spiritul dreptei" în 1997, la "Eminescu şi credinţa" în 2013), traducător al „Infernului” lui  Dante Alighieri (volum apărut în anul 2006) şi al „Integralei operei poetice” a Sfîntului Ioan al Crucii ( în anul 2003, în colaborare cu hispanista Anca Crivăţ).   

 
Click pentru a mări
 
Principalele declaraţii:
 
"Eu cred că Biserica a realizat că s-au făcut abuzuri. Şi Biserica e alcătuită din oameni care au avut momente de derută", a declarat Răzvan Codrescu la Adevărul Live.
 
"Linia neamului este o sintagmă controversată, fiind considerată legionară. Linia neamului înseamnă expresia constantă a unor valori. În cartea mea mi-am propus să plec mai de aproape, la Brâncoveanu, care este în zorii modernităţii româneşti. Modernitatea noastră porneşte sub semnul jertfei. Ea a fost punctată cu precădere cu o jertfelnicie care nu are egal decât în primele secole ale creştinismului". 
 

 
Prof. Răzvan Codrescu, în studioul Adevărul Live   FOTO David Muntean 
 
Sper ca această carte să contribuie la ideea că putem să fim mai mult decât suntem. Trebuie să fii persoană, nu individ.
 
Naţionalismul a fost diabolizat. Este un înţeles viciat. Dar toate marile doctrine au avut excese. Doctrina de stânga a avut defecte şi mai mari, de exemplu. 
 
Naţionalitatea nu se poate schimba. M-am născut român - mor român. Nu pot să schimb asta. Îţi asumi o anumită tradiţie care se reflectă în structura sufletească. Dacă o respecţi poţi să aduci o contribuţie la universalitate. Naţionalitatea nu trebuie să sperie. 
 
Patriotismul este o noţiune mai superficială decât naţionalismul. Dar ele nu se exclud ci se întrepătrund. Patriotismul trebuie să fie o dimensiune firească a oricărui cetăţean care locuieşte într-o patrie. Este o datorie faţă de patria cu care împărtăşeşte un ideal comun. Naţionalismul trebuie păzit ca să nu o ia razna, că sunt multe cazuri în istorie. Nu trebuie să se ajungă la şovinism, la rasism.
 
Instigarea la crimă în numele religiei nu poate să fie de la Dumnezeu. Creştinismul a avut şi el perioadele lui de exces, dar nu au fost niciodată de o asemenea anvergură. Toate religiile au cunoscut forme de exces. Graniţa dintre credinţă şi fanatism este mică.
 
Astăzi, Islamismul apare ca fiind excesivă, pentru că este cea mai ofensivă. Fireşte că nu putem să acceptăm crima ca obiect al afirmării religioase. Islamismul cu toate excesele lui reprobabile se manifestă ca o religie extrem de vie, preocupată de idealurile ei, în timp ce creştimisnul se manifestă ca o religie castrată. A devenit o religie aproape neoperativă în spaţiul public. Credinţa noastră nu mai merge până la ideea de jertă. În ciuda trecerii prin comunism, ortodoxia este mai vie, mai duhovnicească decât este catolicismul sau creştinismul apusean. 
 
 
  
 

Citeşte şi:

 
În ultima vreme, dezamăgiţi de superficialitatea şi imunditatea care ne-a inundat împrejurul, tot mai mulţi reprezentanţi ai intelectualităţii şi ai spiritualităţii româneşti îşi anunţă demisia din agora.
 
 
În ultima vreme, dezamăgiţi de superficialitatea şi imunditatea care ne-a inundat împrejurul, tot mai mulţi reprezentanţi ai intelectualităţii şi ai spiritualităţii româneşti îşi anunţă demisia din agora. 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: