3.000 de persoane, pe lista de aşteptare pentru transplant renal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
3.000 de persoane se află pe lista de aşteptare pentru transplant renal FOTO Adevărul
3.000 de persoane se află pe lista de aşteptare pentru transplant renal FOTO Adevărul

Nu mai puţin de 3.000 de români se află pe lista de aşteptare pentru transplant renal, a declarat, vineri, Victor Zota, coordonatorul programului naţional de transplant Bucureşti.

Potrivit acestuia, lista nu are cifre fixe, ci variază de la zi la zi, arată Agerpres.

„Sunt aproximativ 3.000 de pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare pentru transplantul renal. Din nefericire, mulţi dintre ei sunt de foarte lungă perioadă pe dializă, ceea ce creează mari probleme pentru un transplant. Pentru inimă sunt în jur de 50 — 50 şi ceva de pacienţi pe listă, pentru transplantul hepatic cred că sunt în jur de 400 şi ceva de pacienţi, aici sunt şi câţiva copii pe lista de aşteptare. Pentru transplantul tisular sunt câteva sute pe listă, ca şi la transplantul medular”, a explicat Zota, potrivit sursei citate.

Medicul a explicat că în prezent  se creează o listă separată pentru transplantul pulmonar în ţară faţă de lista de la Viena.

De la începutul anului şi până în prezent, la Târgu Mureş au fost efectuate 7 transplanturi de cord, la I.C. Fundeni — 36 de transplanturi de ficat (dintre care 35 de la donator în moarte cerebrală), iar la Spitalul Sf. Maria — 6 transplanturi de ficat, potrivit Fundaţiei pentru Transplant.

De asemenea, au fost efectuate la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca 54 de transplanturi (din care 47 de la donator în moarte cerebrală), la C.I. Parhon Iaşi au fost făcute 16 transplanturi renale, dintre care 13 de la donator în moarte cerebrală, iar la I.C. Fundeni — 51 de transplanturi renale (40 de la donator în moarte cerebrală).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite