Ultimul tun! Bombele legislative din Parlament, la final de mandat: imunităţi, salarii „speciale“ sau scutiri de impozit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Rădulescu, fost parlamentar PSD, ar vrea să relaxeze legislaţia penală pentru cei care fac evaziune fiscală. FOTO Inquam Photos
Cătălin Rădulescu, fost parlamentar PSD, ar vrea să relaxeze legislaţia penală pentru cei care fac evaziune fiscală. FOTO Inquam Photos

Măriri de salarii şi alocaţii, scutiri de impozite, beneficii pentru personalul ASF sau relaxarea legislaţiei penale în cazul celor acuzaţi de evaziune fiscală sunt printre măsurile care ar putea fi adoptate de parlamentari pe ultima sută de metri a mandatului.

În cele două Camere ale Parlamentului sunt, la un pas de adoptare, mai multe legi cu impact financiar, însă şi iniţiative controversate, atât ale PSD, cât şi ale PNL, în condiţiile în care ar fi acordate noi beneficii pentru diferite categorii socio-profesionale. Una din legile controversate care se află la un pas de adoptare este iniţiată de liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, şi câţiva parlamentari PSD şi prevede că şefii din Autoritatea de Supraveghere Financiară vor primi imunitate penală şi civilă, iar o serie de cheltuieli precum transport şi cazare le vor fi decontate, dacă nu locuiesc în Bucureşti, deşi primesc unele din cele mai mari salarii din instituţiile statului.

Florin Roman propune ca o serie de angajaţi ai ASF să fie exoneraţi de la răspunderea civilă sau penală, astfel încât ei să îşi poată exercita atribuţiile în mod obiectiv. Ei vor putea fi traşi la răspundere doar în situaţia în care instanţa judecătorească constată că au acţionat cu rea credinţă sau cu neglijenţă. Surprinzătoare sunt şi prevederile pentru asigurarea cazării şi transportului pentru şefimea ASF, în condiţiile în care au unele din cele mai mari salarii din instituţiile româneşti, lefurile acestora fiind între 8.000 şi 14.500 de euro lunar.

Limitele evaziunii fiscale

Un alt proiect de lege controversat, iniţiat de fostul social-democrat Cătălin Rădulescu, prevede că persoanele acuzate de evaziune fiscală pot scăpa cu o amendă dacă prejudiciul cauzat este recuperat şi este de până la 50.000 de euro. Iniţiativa e aproape de votul final în Camera Deputaţilor, fiind deja adoptat raportul comisiei de specialitate. Conform legislaţiei în vigoare, evaziunea fiscală este pedepsită cu închisoarea între trei şi zece ani. Iniţiatorul a motivat demersul său prin faptul că închisorile oricum sunt aglomerate şi statul român a fost taxat de organismele internaţionale pentru condiţiile din penitenciare, dar şi că prin această lege ar începe recuperarea prejudiciilor materiale.

PSD şi Pro România au iniţiat un proiect de lege pentru acordarea unei indemnizaţii de scurtă durată, pe o perioadă de 12 luni de la ridicarea stării de urgenţă, salariaţilor cărora li se reduce programul normal de lucru. În legea care a trecut deja de Senat şi aşteaptă să fie adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, iniţiatorii susţin că prin reducerea programului de lucru angajaţii ajung să fie plătiţi cu mai puţini bani.

Cuantumul indemnizaţiei de scurtă durată ar urma să fie de 60% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, neîncasat ca urmare a reducerii programului de muncă, respectiv de 70% în cazul angajaţilor care au cel puţin un copil. Un angajator trebuie să facă dovada scăderii de venituri care au dus la pierderea de contracte de muncă ale angajaţilor pentru a deconta sumele necesare pentru acordarea indemnizaţiei de scurtă durată. Pentru a se încadra în grila celor care beneficiază de lege, angajatorul trebuie să arate Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă faptul că cel puţin o treime din numărul total de angajaţi şi-au pierdut mai mult de 20% din venitul salarial.

Presiunea dublării alocaţiilor

Pe masa aleşilor a revenit şi legea referitoare la dublarea alocaţiilor, trimisă la reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis pe 14 noiembrie şi care aşteaptă să reintre în circuitul legislativ în Senat, pentru ca apoi să fie discutată şi de Camera Deputaţilor. PNL şi şeful statului vor creşterea etapizată a alocaţiilor, în timp ce PSD reclamă dublarea lor din august 2020, termen deja depăşit.

Şoferii profesionişti ar putea fi scutiţi de impozitul pe venit, la fel ca IT-iştii şi lucrătorii din construcţii, pentru a avea un salariu minim de 3.000 de lei. Proiectul PSD a fost adoptat de Senat în septembrie, iar acum se află la comisia de specialitate din Camera Deputaţilor pentru raport. Concret, şoferii profesionişti ar urma să fie scutiţi de impozit până la 31 decembrie 2028.

De asemenea, la prima Cameră se află şi un proiect al deputatei PSD Oana Florea, referitor la mărirea salariilor pentru kinetoterapeuţi, psihologi, asistenţi medicali şi medici, de la 1 ianuarie 2021, cu sumele prevăzute pentru 1 ianuarie 2022, conform Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice. Salariile, potrivit grilei propuse, ar fi între 4.500 de lei şi 6.100 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite