Tudorel Toader, după criticile SUA: Departamentul de Stat se exprimă cum şi cât i se permite. Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader se exprimă, la rândul său, cât i se permite. De către şefii săi: Dragnea şi Tăriceanu
Tudorel Toader se exprimă, la rândul său, cât i se permite. De către şefii săi: Dragnea şi Tăriceanu

După ce Departamentul de Stat al SUA a cerut majoritărţii PSD –ALDE să retragă legile Justiţiei, pe motiv că subminează lupta anticorupţie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze. „Departamentul de Stat se exprimă cum şi cât i se permite“, a mai spus Toader.

„Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum şi cât i se permite. Repet, se exprimă cum şi cât i se permite. Am citit comunicatul Departamentului de Stat şi găsesc două direcţii de exprimare. Prima ipoteză: se exprimă îngrijoarea cu privire la legislaţia care ar putea submina lupta împotriva corupţiei. Aici, evident, comunicatul se referă la întreaga legislaţie, la pachetul de legi care vrea să modifice legile Justiţiei, pachet de legi care se află în procedură parlamentară. Producător de efecte juridice este actul normativ în foma lui finală. Parlamentul sigur nu poate fi împiedicat să legifereze, pentru că asta este misunea, competenţa exclusivă pe care o are de la Constituţie“, a declarat Tudorel Toader, după ce Departamentul de Stat al SUA a criticat vehement pachetul de legi privind reforma Justiţiei. 

„A doua ipoteză a comunicatului, în lectura mea, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci doar la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, să pună în pericol lupta împotriva corupţiei. Deci prima parte a comunicatului se referă la tot pachetul de legi, iar a doua parte se referă la anumite propuneri legislative pe care Comsia specială le are în considerare, propuneri care sper să menţină standardele europene şi să nu afecteze statul de drept şi independenţa Justiţiei“, a adăugat Toader. 

Minsitrul Jsutiţiei s-a dezis de pachetul legislativ pe care el însuşi l-a elaborat, dar pe care, în final, nu şi l-a mai asumat. Legile Justiţiei au fost preluate şi însuşite de majoritatea PSD-ALDE, după ce premierul Mihai Tudose a refuzat să-şi asume „paternitatea“ politică. 

„Comunicatul Departamentului de Stat vorbeşte despre proiectul de lege care se află în Comisia specială, proiect de lege care apare ca iniţiativă parlamentară a unui număr de 11 parlamentari, proiect de lege care se află în dezbatere la Comisie“, a explicat Toader. 

Departamentul de Stat al SUA îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi îndeamnă Parlamentul să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite