Suspans până în ultima clipă pe ordonanţa de amnistie şi graţiere. Cum joacă Dragnea, Iohannis şi Dăncilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pericolul adoptării unei ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea rămâne iminent, chiar şi după întâlnirea dintre preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă au discutat, ieri, la Palatul Cotroceni, timp de 40 de minute, după mai multe luni în care n-au avut dialog. Întâlnirea a venit în contextul în care presa a avertizat că Executivul se pregăteşte să adopte o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, care l-ar salva de puşcărie pe Liviu Dragnea, dar şi pe alţi politicieni şi oameni de afaceri. După întrevedere, Guvernul a anunţat că la Cotroceni „au fost abordate aspecte legate de Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene“, fără să spună nimic despe ordonaţă. De partea cealaltă, Administraţia Prezidenţială nu a oferit nicio informaţie privind discuţiile cu premierul.

Totuşi, potrivit unor surse politice, preşedintele şi premierul au atins „tangenţial“ şi subiectul ordonanţei de urgenţă. De ce doar tangenţial? Pentru că şeful statului şi premierul au avut luni o discuţie telefonică în care Viorica Dăncilă şi-a luat angajamentul că Guvernul nu va adopta o nouă Ordonanţă 13. Premierul şi-a respectat promisiunea marţi, când Guvernul nu s-a atins de legislaţia penală. Totuşi, la momentul discuţiei de luni dintre Iohannis şi Dăncilă, Guvernul nu anunţase că joi are programată încă o şedinţă - deci pericolul rămâne iminent.

Dragnea pune presiune
Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai pe timpul sesiunii parlamentare. Joi este ultima zi din sesiunea extraordinară, deci şi ultima zi în care Viorica Dăncilă îl poate slava pe Liviu Dragnea. Asta dacă nu cumva Parlamentul va prelungi sesiunea Parlamentului, aşa cum susţin unele surse politice. În mod curios, conducerea Senatului a fost convocată joi la ora 18.00.

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că liderul PSD Liviu Dragnea insistă ca Guvernul să adopte ordonanţa de urgenţă care l-ar scăpa de condamnarea la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Cel care, deocamdată, se opune ordonanţei este Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE i-a interzis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să iniţieze sau să avizeze un proiect de ordonanţă de urgenţă cu dedicaţie pentru Dragnea. Şi Mariana Moţ, secretarul de stat din Ministerul Justiţiei, a intrat subit în concediu, fix la începutul acestei săptămâni, decisivă pentru ordonanţa de urgenţă. Mariana Moţ este apropiată de vicepremierul Paul Stănescu, unul dintre oamenii fideli liderului PSD. „Faptul că Mariana Moţ şi-a luat concediu l-a panicat şi mai mult pe Dragnea, care se teme de trădări“, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite