Surse: Pe cine pregăteşte Dragnea pentru CCR. Luni are loc discuţia decisivă cu Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD va trimite doi noi judecători la CCR, deşi un mandat ar fi trebuit sa le revină celor de ALDE. Luni va avea loc o discuţie finală între Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Judecătorul Cristian Deliorga e una dintre variantele vehiculate în PSD pentru numirea la CCR. Deliorga e unul dintre apropiaţii Adinei Florea, procurorul care o anchetează pe Laura Codruţa Kovesi.

La mijlocul lunii iunie, trei judecători CCR ajung la final de mandat: Petre Lăzăroiu (numit în 2008 de Traian Băsescu), Mircea Minea (numit în 2009 de Camera Deputaţilor - cu majoritate PD-L) şi Maya Teodoroiu (numită în 2015 de Senat - cu majoritate PSD). Maya Teodoroiu l-a înlocuit în urmă cu patru ani pe Toni Greblă, cel care a demisionat de la CCR ca urmare a unui dosar de corupţie. Toni Grebla a fost achitat în primă instanţa, iar acum e secretar general al Guvernului.

Aşadar, Camera Deputaţilor şi Senatul, controlate de PSD-ALDE, trebuie să numească doi noi judecători la CCR, iar preşedintele Klaus Iohannis, unul.

Iniţial, PSD şi ALDE ar fi trebuit să-şi împartă cele două funcţii vacante: Tăriceanu urma să propună judecătorul desemnat de Senat, iar Dragnea pe cel numit de Camera Deputaţilor. Numai că Dragnea a revendicat ambele posturi, cu scopul de a-şi asigura un sprijin cât mai larg la CCR. Momentan, PSD controlează direct doi judecători ai Curţii: pe Valer Dorneanu şi pe Marian Enache.

Potrivit unor surse politice, Dragnea va numi la CCR un judecător şi un procuror, „ambii bărbaţi“. Un nume vehiculat intens în PSD este Cristian Deliorga, judecător la Curtea de apel Constanţa, unul dintre apropiaţii Adinei Florea, procurorul în cadrul Secţiei speciale care o anchetează pe Laura Codruţa Kovesi.

„Chiar dacă azi e în cercurile de influenţă ale PSD, Deliorga a fost unul dintre protejaţii lui Traian Băsescu. Dacă va ajunge la CCR, va fi Dorneanu doi, asa că-l va sluji pe Dragnea”, susţin pentru „Adevărul“ surse judiciare din Constanţa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite