Surse. Moţiunea de cenzură ar putea pica din lipsă de covrum. PNL, USR şi PMP boicotează şedinţa. UDMR decide acum. Un parlamentar PSD s-a îmbolnăvit subit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ludovic Orban în Parlament Foto Inquam Photos
Premierul Ludovic Orban în Parlament Foto Inquam Photos

Parlamentarii PNL, USR şi PMP nu vor fi prezenţi în sală la moţiunea de cenzură, în timp ce liderii UDMR decid luni-dimineaţă dacă participă la vot sau boicotează şedinţa. Prin urmare, PSD şi aliaţii din Parlament ar putea să nu strângă cvorum la moţiune: e nevoie de 233 de parlamentari prezenţi pentru a începe şedinţa, apoi de 233 de voturi pentru a trânti Guvernul. Majoritatea PSD e pe muchie.

Adoptarea unei moţiuni de cenzură presupune două faze: 1. cvorum de şedinţă: prezenţa a jumătate plus unu din numărul total de parlamentari (cel puţin 233). Şedinţa nu poate începe fără cvorum. 2. o majoritate pro-moţiune: cel puţin 233 de voturi. Unii dintre parlamentari pot asigura cvorumul de prezenţă, dar pot vota împotriva moţiunii. Aşadar, dacă la începutul şedinţei sunt 233 de senatori şi deputaţi în sală, nu însemană automat că moţiunea va întruni 233 de voturi favorabile. 

În acest moment, PSD şi asociaţii (ALDE, ProRomânia şi PPUSL) numără, pe hârtie, 234 de voturi, cu unul peste limita majorităţii, însă vor fi trădări, susţin surse politice pentru Adevărul. ”Un parlamentar PSD s-a îmbolnăvit şi a anunţat că nu participă la vot. Prin urmare, suntem fix 233, însă e greu de crezut că vor fi toţi prezenţi”, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul. 

Totuşi, PSD ar putea strânge cvorum de şedinţă fie cu voturile UDMR, fie cu voturile minorităţilor naţionale (17 deputaţi). În cazul în care UDMR nu se amestecă în jocul moţiunii, PSD cu greu va reuşi să adune 233 de parlamnetari în sală pentru a începe dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban. Dacă va fi cvorum, PSD va trebui apoi să strângă 233 de voturi favorabile moţiunii din rândul parlamentarilor prezenţi. Spre exemplu, UDMR poate asigura cvorum, dar poate vota împotriva moţiunii. 

Potrivit surselor citate, moţiunea de cenzură ar putea fi îngropa din lipsă de cvorum. ”Juriştii noştri au spus că o moţiunea de cenzură trebuie votată în sesiunea în care a fost depusă. Azi, 31 august, e ultima zi din sesiunea extraordinară în care a fost citită moţiunea. De la 1 septembrie intrăm în sesiune ordinară, deci vorbim de altă sesiune. Dacă nu votăm azi moţiunea, degeaba o mai votăm apoi. E neconstituţional. Teoretic, votul se amână dacă nu e cvorum. Practic, Guvernul Orban rămâne în funcţie, pentru că nu va mai sta nimeni să reprogrameze votul”, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul.  

La începutul şedinţei, PNL va face apel nominal, va striga om cu om, tocmai pentru a arătă că nu sunt 233 de parlamnetari prezenţi în sală. Potrivit surselor Adevărul, senatorii şi deputaţii PSD au primit duminică un mesaj de mobilizare din partea conducerii partidului în care Marcel Ciolacu recunoaşte, printre rânduri, că moţiunea de cenzură ar putea să nu fie votată din lipsă de cvorum.

Viceguvernatorul BNR Leonardo Badea este alegerea lui Marcel Ciolacu pentru funcţia de premier, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul. Badea a fost unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea. PSD şi aliaţii din Parlament strâng, pe hârtie, 234 de voturi, cu unul peste limita majorităţii, însă liderii social-democraţi sunt de părere că moţiunea nu va trece.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite