SURSE Ce liberali se luptă pentru funcţia de ministru al Cercetării şi Digitalizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În PNL încă sunt purtate discuţii privind noul ministru al Cercetării şi Digitalizării FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
În PNL încă sunt purtate discuţii privind noul ministru al Cercetării şi Digitalizării FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Lista liberalilor care vizează funcţia de ministru al Cercetării şi Digitalizării cuprinde cel puţin trei nume, favorit fiind un fost preşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României, actual şef al Comisiei de tehnologia informaţiilor din Camera Deputaţilor, potrivit informaţiilor „Adevărul”.

Funcţia de ministru al Cercetării şi Digitalizării este vacantă de la jumătatea lunii decembrie, când Florin Roman şi-a dat demisia, în urma unui scandal legat de CV-ul acestuia. Din acel moment interimatul a fost preluat de Virgil Popescu, ministrul Energiei. 

Florin Cîţu nu s-a grăbit să propună în interiorul PNL un nou nume pentru funcţia de ministru al Cercetării şi Digitalizării. În prezent, mai mulţi liberali sunt luaţi în considerare pentru poziţia din Guvernul Ciucă. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, favorit pentru funcţie este Sabin Sărmaş, deputat de Cluj, care în trecut a ocupat funcţia de preşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României. La ultimul Congres al PNL, Sabin Sărmaş s-a poziţionat de partea de lui Orban, vizând inclusiv o funcţie în conducerea partidului. În prezent Sărmaş este şi preşedinte al Comisiei de tehnologia informaţiei din Camera Deputaţilor. Ca fapt divers, Sabin Sărmaş este şi rudă îndepărtată cu Vasile Dîncu, ministru al Apărării Naţionale.

Un al doilea nume este Iulian Popescu, secretar de stat la Ministerul Cercetării şi Digitalizării. Fost consilier al lui Florin Cîţu (în perioada când era premier) şi fost candidat pentru Consiliul Judeţean Gorj, Popescu este unul dintre apropiaţii lui Dan Vîlceanu, secretarul general al PNL. Vara trecută Popescu a fost în cărţi pentru şefia Autorităţii pentru Digitalizarea României. 

Nu în ultimul rând, o opţiune rămâne şi Pavel Popescu, vicepreşedintele PNL pentru Digitalizare, însă acesta are cele mai mici şanse să prindă funcţia de ministru, cu toate că este unul dintre specialiştii partidului pe acest domeniu, cu legături foarte bune şi la nivelul partenerilor occidentali. 

O decizie finală nu a fost luată, fiind aşteptată în primul rând o consultare cu preşedintele Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă, apoi va urma votul din forurile statutare ale PNL, susţin surse liberale pentru „Adevărul”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite