SONDAJ INSCOP Klaus Iohannis pierde teren

SONDAJ INSCOP Klaus Iohannis pierde teren 

Încrederea românilor în personalităţile publice surprinde evoluţii interesante comparativ cu ultima măsurătoare din aprilie 2015. Cea mai importantă pare a fi înscrierea pe un trend descendent a preşedintelui Klaus Iohannis

Ştiri pe aceeaşi temă

Topul încrederii este condus în continuare la distanţă de preşedinte, cu 61,6% dintre respondenţi care au indicat că au încredere multă şi foarte multă (65% în aprilie). Îndepărtarea de momentul de graţie al alegerilor prezidenţiale, precum şi amplificarea disputelor politice au influenţat probabil evoluţia opţiunilor.

Klaus Iohannis este urmat de Mugur Isărescu cu 42,8%, guvernatorul BNR înregistrând o uşoară creştere faţă de măsurătoarea din aprilie (40.1%).

Pe locul al treilea îşi consolidează poziţia George Maior cu 27,6% dintre opţiuni, în creştere faţă de aprilie (24,8%), probabil pe fondul confirmării numirii sale în funcţia de ambasador al României, eveniment care a generat reacţii pozitive în spaţiul public. 

Pe locul al patrulea se situează premierul Victor Ponta cu 21,7%, în scădere faţă de aprilie când înregistra 24,4%, recul determinat evident de controversele publice din ultima perioadă legate de anchetarea sa. Victor Ponta se află practic la egalitate cu Sorin Oprescu care se bucură de încrederea a 21,6% dintre respondenţi (20,1% în aprilie). Urmează Mihai Răzvan Ungureanu cu 19,7%, în creştere semnificativă faţă de aprilie (15%) pe fondul numirii sale în funcţia de director al SIE.

Măsurat în premieră în Barometrul INSCOP-Adevărul, vicepremierul Gabriel Oprea cumulează 17,4% dintre opţiuni, în contextul în care culegerea datelor s-a suprapus cu perioada de interimat în fruntea Guvernului şi cu o largă expunere mediatică.

Gabriel Oprea este urmat de Cătălin Predoiu cu 16,8% (15,7% în aprilie), Mircea Geoană cu 16,1% (15,8% în aprilie), Călin Popescu Tăriceanu cu 16% (17,1% în aprilie), Traian Băsescu cu 15% (15,6% în aprilie), Alina Gorghiu cu 15% (13,5% în aprilie), Monica Macovei cu 14,4% (15,3% în aprilie), Rovana Plumb, măsurată în premieră, cu 11,2%, Vasile Blaga cu 10,9% (8,4% în aprilie), Liviu Dragnea cu 9,2% (7,9% în aprilie), Ion Iliescu cu 9% (10,4% în aprilie), Elena Udrea cu 5,1% (4,1% în aprilie), Laszlo Tokes cu 2,5% (3,2% în aprilie). Ultima poziţie în topul încrederii în personalităţile publice este ocupată de Kelemen Hunor cu 2,3% (3,8% în aprilie).


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările