Schimbare de paradigmă în CCR. Curtea critică aspru modul în care PSD a vrut să majoreze pensiile: Afectează însuşi dreptul la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a emis vineri o motivare pe decizia de neconstituţionalitate asupra legii de aprobare OUG 135/2020, despre care spune că a creat, din cauza modului defectuos de legiferare, o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative a valorii punctului de pensie. CCR explică că din cauza modificărilor PSD s-a creat o „incertitudine legislativă” care putea afecta „însuşi dreptul la pensie”.

„În cauză, datorită modului defectuos de legiferare, s-a creat o incertitudine juridică în privinţa existenţei normative a valorii punctului de pensie, ceea ce afectează însuşi dreptul la pensie consacrat de art. 47 alin. (2) din Constituţie. Desigur, ţine de opţiunea legislativă exclusivă a Parlamentului stabilirea valorii concrete a punctului de pensie, însă acesta nu are îndreptăţirea, în niciun caz, să omită menţionarea valorii acestuia în condiţiile în care însuşi calculul pensiei se face prin raportare la valoarea unui punct de pensie. Este un element esenţial al întregului sistem de pensii, fără de care acesta nu ar putea funcţiona", se arată în motivarea publicată vineri pe site-ul Curţii Constituţionale.

Curtea explică faptul că eliminarea din Ordonanţa dată de Guvernul Orban a articolelor prin care pensiile erau majorate cu doar 14%, creează un vid legislativ, pentru că parlamentarii PSD nu au specificat o nouă valoare a punctului de pensie, ci doar au eliminat articolele din OUG, presupunând că automat intră în vigoare majorarea de 40%.

CCR consideră că stabilirea valorii punctului de pensie nu este doar o chestiune tehnică, ci chiar elementul financiar central al întregului sistem de pensii publice bazat pe principiul contributivităţii.

„De aceea, în situaţia dată, din cauza modului de reglementare, nu este stabilită nicio valoare a punctului de pensie până la 1 septembrie 2021, ceea ce este inadmisibil prin perspectiva securităţii juridice în materie de pensii", se menţionează în documentul citat.

Vezi şi: PSD a sabotat, de fapt, creşterea pensiilor cu 40% şi a salariilor din educaţie

Când şi-a faultat PSD legea

Prima intervenţie pe ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară a avut loc la Comisiile reunite de muncă, conduse de social-democraţii Adrian Solomon şi Ion Rotaru.

La şedinţa din 7 septembrie 2020, prevederea privind punctul de pensie ţinut la 1.442 de lei de liberali a fost abrogată, în timp ce salariile trebuiau mărite la nivelul lui 2022. „Menţinerea valorii punctului de pensie, aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea de 1775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare, în integralitatea, a Legii privind sistemul public de pensii”, era motivarea modificării amendamentului referitor la pensii, susţinut şi adoptat de grupul PSD.

Tot în acea şedinţă, a fost abrogat şi articolul care mărea salariile profesorilor de la 1 septembrie 2021. „Pentru majorarea salariilor de bază stabilite pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ”, se arată în motivare. Ambele abrogări sunt asumate de „membrii Comisiilor aparţinând grupului parlamentar al PSD”.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite