Radiografia unei fuziuni de nevoie. Cum şi-a pierdut fostul PDL capul în faţa PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii din fostul PDL au acceptat să nu nominalizeze un nou copreşedinte din partea acestei aripi a partidului după demisia lui Vasile Blaga. Au cedat conducerea Alinei Gorghiu, dar au obţinut funcţia de şef de campanie pentru Gheorghe Falcă şi promisiunea că un eventual eşec la parlamentare va fi decontat de vechiul PNL

Aripa PDL a marelui PNL a acceptat în urma unor negocieri intense să renunţe la postul de copreşedinte, care le revenea în urma demisie lui Vasile Blaga, şi să o accepte ca preşedinte unic pe Alina Gorghiu. Aceasta va face tandem, doar formal, cu europarlamentarul Daniel Buda, desemnat să semneze alături de ea listele pentru alegerile parlamentare, măsură care le asigură democrat-liberalilor garanţia că vechii liberali nu-i vor scoate din joc pe candidaţii PDL aflaţi pe locuri eligibile.

„Au fost două şedinţe administrative - prima, cea a preşedinţilor din vechiul PDL, apoi a urmat şedinţa normală cu preşedinţii de organizaţii PNL, iar în prima şedinţă, după o dezbatere serioasă, cu un singur vot împotrivă şi patru abţineri, am hotărât să renunţăm la copreşedinţia partidului pentru că, de fapt, suntem un singur partid, iar PNL să aibă un singur preşedinte, în persoana Alinei Gorghiu“, a declarat Vasile Blaga, fost copreşedinte PNL, în prezent simplu membru de partid.

Decizia foştilor PDL-işti nu a fost deloc uşoară. Rând pe rând au fost vehiculaţi ca posibili succesori ai lui Blaga  Gheorghe Flutur, Cătălin Predoiu, Gheorghe Falcă, Adriana Săftoiu sau Daniel Buda. Potrivit unor surse politice, Gheorghe Fluture a refuzat oferta, lui Predoiu nu i-a făcut nimeni vreo ofertă, Adriana Săftoiu şi Falcă nu au fost agreaţi în totalitate de liderii locali, în timp ce lui Buda nu i-a fost acordată prea multă încredere de Blaga, cu toate că liderii din teritoriu au insistat pentru el. Adriana Săftoiu, unul dintre oamenii pe care Blaga i-ar fi vrut drept copreşedinte, dar care nu era agreat de liderii din teritoriu, nici nu a apărut la şedinţa conducerii PDL. A venit în schimb o apropiată a ei, Cristina Trăilă, cea care cel mai probabil va prinde un loc pe lista de deputaţi la Bucureşti şi care pledase zilele trecute pentru necesitatea copreşedinţiei.  

Sâmbătă dimineaţă, mai mulţi lideri din teritoriu, în frunte cu primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, au insistat pentru desemnarea unui copreşedinte din partea PDL. După ce liderii partidului au luat masa la un restaurant din Capitală, presiunile s-au diminuat. 

Ce a obţinut PDL
La şedinţa fostului BPN al PDL, decizia trecerii la conducerea unică a fost tranşată de Vasile Blaga, după ce acesta nu a mai nominalizat un posibil succesor. Surse de la şedinţă susţin că liderii fostului PDL au plecat capul şi au acceptat varianta lui Blaga. Au fost de acord să cedeze preşedinţia partidului, să-l propună pe europarlamentarul Daniel Buda drept împuternicit pentru a semna alături de Gorghiu listele cu candidaţii pentru parlamentare, să ceară postul de şef de campanie, să nominalizeze viitorul premier al PNL şi nu în ultimul rând, faptul că vechii liberali îşi vor asuma un eventual eşec în alegeri, potrivit unor surse politice. Pentru decizie a fost invocat şi un sondaj mai vechi comandat de PNL în care se preciza că românii nu văd bine conducerile bicefale. Atât.

Profeţia lui Atanasiu
Cu toate acestea, foştii democrat-liberali au ieşit resemnaţi de la şedinţă, în timp ce vechii liberali, în frunte cu Teodor Atanasiu, aveau zâmbetele până la urechi. „Noi am făcut o fuziune paritară în care noi am dat numele partidului, sigla partidului, candidatul la Preşedinţie al partidului şi ei ne-au dat sediul, locaţia în care să funcţionăm. Eu vă spun că le-am dat şi iluzia că o să aibă prim-ministru. N-o să-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă“, declara în urmă cu un an şi jumătate Atanasiu. În mare, Atanasiu a avut dreptate, chiar dacă Blaga şi Gheorghe Falcă, cel desemnat să fie şef de campanie, se vor ocupa de pregătirea alegerilor din 11 decembrie. De altfel, Blaga, cu toate că nu mai are nicio funcţie, a precizat că se va implica în campanie din poziţia de simplu membru.

„Este un semn de maturitate al unei echipe care s-a format de doi ani încoace“, a declarat, la rândul său, Alina Gorghiu. De asemenea, aceasta a dramatizat subtil situaţia, cu toate că a rămas singură la cârma partidului. „Este mult mai greu acum pentru că povara, până astăzi, am împărţit-o cu Vasile Blaga şi mi-a fost mult mai uşor. Este momentul să ne uităm la tot ce înseamnă perspectiva pe care PNL o are şi sunt momente în care din criză poţi să ieşi întârit, mai unit, uitându-te înainte cu speranţa că lucrurile vor merge mai bine“, a completat Gorghiu care va deveni oficial preşedinte unic după Consiliul Naţional de Coordonare (CNC). ;

Votul final, sâmbătă viitoare
PNL urmează să convoace,  sâmbătă, Consiliul Naţional de Coordonare, pentru validarea deciziei luate de democrat-liberali, privind preşedinţia unică a partidului şi desemnarea lui Daniel Buda prim-vicepreşedinte, pentru a contrasemna listele la alegerile parlamentare. Buda e în prezent preşedinte PNL Cluj şi preşedintele comisiei de etică a partidului, iar listele pot fi contrasemnate doar de un prim-vicepreşedinte. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite