Proiect USR pentru eliminarea pensiilor speciale ale aleşilor locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florina Presadă, senatoare USR. FOTO Eduard Enea
Florina Presadă, senatoare USR. FOTO Eduard Enea

USR a depus un proiect de lege prin care sunt eliminate pensiile speciale pentru aleşii localei, adică pentru primari, viceprimare, preşedinţi de consililii judeţene şi vicepreşedinteţi de CJ-uri. De la 1 ianuarie 2021 ar urma să intre în vigoare plata acestor pensii.

Proiectul de lege a fost iniţiat de senatoarea Florina Presadă, acesta fiind semnat de alţi 38 de senatori şi deputaţi. „Persoanele care ar urma să beneficieze de pensiile speciale nu fac parte dintr-o categorie socio-profesională vulnerabilă sau defavorizată, astfel încât să se poată considera că acordarea unor venituri suplimentare, prin derogare de la principiul contributivităţii la bugetul asigurărilor sociale de stat, ar putea avea ca scop sau ca efect compensarea unor neajunsuri discriminatorii şi restabilirea egalităţii între aceşti cetăţeni şi restul societăţii”, se arată în expunerea de motive semnată de senatoarea Florina Presadă. 

Proiectul de lege ar urma să abroge acel articol din Codul Administrativ care prevede acordarea pensiilor speciale. „Deşi funcţiile de primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean şi vicepreşedinte al consiliului judeţean presupun asumarea anumitor responsabilităţi şi luarea unor decizii la nivelul administraţiei publice locale, acestea sunt remunerate în mod corespunzător şi nu fac parte din categoria profesiilor de natură să afecteze integritatea fizică şi/sau psihică ori să pună în pericol viaţa personalului, precum cele de militar, poliţit, miner etc. şi nici din categoria profesiilor pentru exercitarea corăra legea impune anumite restricţii, precum cele de judecător say procuror, astfel încât pensia specială să reprezinte o remuneraţie suplimentară justificată de riscurile pe care beneficiarii şi le-au asumat”, mai arată Presadă în expunerea de motive. 

Săptămâna viitoar ar urma să fie judecată de CCR sesizarea privind neconstituţionalitatea impozitării drastice a pensiilor speciale, adică cu până la 85%, pentru pensiile de peste 7.000 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite