PNL vrea ca Avocatul Poporului să conteste la CCR Ordonanţa de urgenţă prin care este diminuată contribuţia la Pilonul II de pensii

PNL vrea ca Avocatul Poporului să conteste la CCR Ordonanţa de urgenţă prin care este diminuată contribuţia la Pilonul II de pensii

Victor Ciorbea conduce instituţia Avocatul Poporului. FOTO Mediafax

Liberalii au anunţat că vor depune, luni, la Avocatul Poporului o sesizare pentru contestarea la Curtea Constituţională (CCR) a Ordonanţei de urgenţă prin care Guvernul a diminuat contribuţia la Pilonul II de pensii şi care, în opinia PNL, încalcă prevederile constituţionale referitoare la dreptul de proprietate şi dreptul la pensie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Actul legislativ pe care îl vor liberalii atacat la CCR, adică OUG 82 / 2017, a fost adoptat de Guvernul Tudose în şedinţa din 8 noiembrie fără a fi fost pusă anterior în dezbatere publică şi fără ca prevederile ei să fie cunoscute până la publicarea în Monitorul Oficial. Una dintre prevederile ordonanţei de urgenţă este diminuarea cotei de contribuţie la fondul de pensii administrate privat (Pilonul II) de la 5,1% la 3,75%.
 
Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a atras atenţia că reducerea contribuţiei pentru Pilonul II de la procentul actual de 5,1% la 3,75%, în locul majorării la 6%, conform legii, va însemna o reducere de 20% a pensiilor private pentru români, potrivit News.ro.
 
„Reducerea în premieră a contribuţiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite însă un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puţin 20% pentru viitorii pensionari şi potenţial mai scăzut de finanţare a afacerilor româneşti prin intermediul pieţei de capital”, se arată într-un comunicat transmis de APAPR.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările