PNL, de la lupta din coaliţie la război intern. Ce acuzaţii îşi aduc cele două tabere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban pune pe umerii lui Florin Cîţu faptul că partidul a scăzut în sondaje în ultima vreme.
Ludovic Orban pune pe umerii lui Florin Cîţu faptul că partidul a scăzut în sondaje în ultima vreme.

Taberele din PNL scot toate armele din arsenal în lupta internă. În timp ce echipa Cîţu este acuzată că încearcă să controleze votul la alegerile pentru şefia partidului, lui Orban i se reproşează că s-a îndepărtat de valorile formaţiunii.

În timp ce actualul guvern este pus sub semnul întrebării, în Partidul Naţional Liberal ruptura dintre cele două tabere conturate în jurul candidaţilor la conducerea formaţiunii este pe zi ce trece mai vizibilă. Echipa Orban acuză tabăra adversă că vrea să controleze votul delegaţilor la alegerile pentru conducerea partidului. „Nu se controlează de către cineva din filiala respectivă, ci se controlează de reprezentanţi din altă filială. S-a stabilit mecanism dublu de control”, a declarat Ludovic Orban.

Mai mult, liberalul vorbeşte despre riscul de a se ajunge „în luptă corp la corp”. „Destul se mimează votul secret la votul moţiunilor în filiale”, a spus Orban, care a reclamat şi încălcări ale statutului PNL la filiala din Olt a partidului, unde s-ar fi votat deja moţiunile, deşi actualul lider PNL nu o prezentase.

O altă acuzaţie pe care Ludovic Orban o aduce adversarilor săi se referă la solicitări de  fotografiere a buletinului de vot. „Dacă spun că nu votează cu Cîţu, şansa lor de a intra în delegaţie este foarte mică. Chiar şi dacă spun că votează cu Cîţu, sunt întrebaţi dacă acceptă să îşi fotografieze votul. (…) Nu fotografie cu buletinul de vot, fotografie cu buletinul de vot şi cu buletinul tău, ca să se vadă că tu eşti cel care a votat”, a spus Orban la Cluj Napoca. În susţinerea afirmaţiilor lui a venit şi primarul liberal al unei comune din Suceava, Miron Neculai, care a spus că toţi susţinătorii actualului lider PNL au fost eliminaţi din delegaţia de la Congres.

Scorul PNL, influenţat de Cîţu

De asemenea, Ludovic Orban pune pe umerii lui Florin Cîţu faptul că partidul a scăzut în sondaje în ultima vreme. Într-un discurs susţinut duminică la Iaşi, Orban a spus că scorul PNL a scăzut după ce au apărut în spaţiul public dezvăluiri despre trecutul lui Florin Cîţu, dar mai ales după declanşarea crizei politice.

Candidatura lui Cîţu, contestată

Un atac indirect la adresa lui Florin Cîţu a venit şi din interiorul PNL Sector 1, filială care s-a declarat neutră. Astfel, candidatura lui Florin Cîţu la şefia partidului va fi tranşată şi de instanţă, după ce Alexandru Pânişoară, membru PNL Sector 1, a contestat-o pe motiv că încalcă principiile şi valorile formaţiunii. Liberalul a cerut în instanţă anularea deciziei Biroului Permanent Naţional (BPN) al PNL prin care premierul a primit derogare de vechime pentru a putea intra în cursa internă. Filiala PNL din Sectorul 1 al Capitalei, condusă de Sebastian Burduja, s-a dezis de iniţiativa lui Pânişoară.

Discursul anti-PNL

De cealaltă parte, echipa Cîţu îi reproşează actualului lider al PNL că s-a îndepărtat de valorile partidului. Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, susţine că Ludovic Orban are poziţionări împotriva partidului şi că mulţi liberali privesc cu stupoare afirmaţiile sale. Sighiartău a subliniat că Orban se poziţionează mai degrabă alături de Dan Barna şi de Dacian Cioloş în declaraţiile sale publice. „Îşi doreşte să ajungă iarăşi preşedintele PNL, iar el are poziţionări anti-PNL, dacă stăm să ne uităm”, a spus Sighiartău duminică, la Digi 24.

Funcţiile publice, miza alegerilor din PNL

Miza Congresului din PNL o constituie, în mod evident, funcţiile publice pe care cei doi candidaţi le ocupă, respectiv cea de prim-ministru şi cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor. De altfel, actualul lider al PNL a decis să pună funcţia pe masă şi i-a cerut lui Florin Cîţu acelaşi lucru. Premierul a evitat să spună dacă va demisiona din funcţie în cazul în care va pierde alegerile din partid, însă, dacă va câştiga, nu îi va cere demisia lui Orban de la şefia Camerei Deputaţilor, au declarat surse politice pentru „Adevărul”.

În contextul refuzului USR PLUS de a guverna alături de PNL cu Florin Cîţu premier, Ludovic Orban a profitat de avantaj şi a transmis că are capacitatea de a reface coaliţia şi ulterior de a negocia învestirea unui guvern responsabil. „Nu fug de răspundere, dacă va fi necesar sunt gata să-mi asum răspunderea de a conduce Guvernul”, a afirmat el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite