Miza alegerilor locale: scoateţi elevii din sărăcie şi promovaţi performanţa pe bune

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Color the Village la Racoviţa

De la sud la nord, de la est la vest, aud doar despre spaţii verzi, biciclete, o aparentă luptă împotriva corupţiei. Nu contest relevanţa acestor tematici, dar mă aştept ca măcar în ultimele zile de campanie candidaţii mai serioşi să înceapă să puncteze problema burselor şcolare. Educaţia este un subiect apetisant pe agenda electorală, "merge la sigur". Dar cam atât.

Urmăresc cu mare interes propunerile candidaţilor la funcţiile de conducere de la nivel local şi trag o concluzie de etapă: cei mai mulţi dintre aceştia ne proiectează unicorni într-o cocină care reprezintă starea de fapt a sistemului de învăţământ românesc. Ne sunt promise investiţii, şcoli la nivel european (ce vorbă golită de sens venind din partea unor populişti), proiecte minuscule, dar care sună bine pe hârtie.

Alţi concurenţi în cursa electorală ne spun că vor să facă frumos şi cer o reală descentralizare a deciziei în preuniversitar, dar (nu ştiu de ce am impresia că) majoritatea celor care candidează astăzi pentru funcţia de primar nu cunoaşte atribuţiile legale care vin la pachet cu funcţia. Printre aceste atribuţii se numără acordarea burselor pentru elevii eligibili (conform OMECTS nr. 5576/2011, toţi elevii care au media cel puţin egală cu 8,50 trebuie să primească unul dintre cele 4 tipuri de bursă) din bugetul local, prin finanţarea complementară. Adică din banii comunităţii, adică (şi aici mulţumim Asociaţiei Elevilor din Constanţa pentru că avem jurisprudenţă, ca urmare a proceselor împotriva primăriilor din judeţ în vederea câştigării în instanţă a dreptului la bursă) nu aveţi scuze, dragi primari şi viitori primari, actuali şi viitori foşti consilieri locali, să nu acordaţi burse. În acest sens, nu mai merge scuza cu nu am avut bani de la Guvern!

Probabil cea mai grotescă imagine care corespunde cu actuala campanie electorală este reprezentată de acţiunile primarilor care decid să premieze elevii care au obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat (aşa cum face Decebal Făgădău pentru a-şi întregi campania electorală, chiar dacă pe tot timpul mandatului a încălcat sistematic drepturile elevilor, alături de colegul de la Consiliul Judeţean din Constanţa). Fiţi celebrali, dragi elevi, cunoaşteţi-vă drepturile şi nu giraţi această sfidare asupra drepturilor voastre legitime. În România Educată, ni se promite o politică pentru stimularea performanţei şcolare, România aceea Educată unde în 94,34% dintre localităţi nu se acordă burse aşa cum prevede legea. Eu nu am vrut să fiu parte din această mişcare în afara legii şi a moralităţii, nu fiţi nici voi.

Unul dintre motivele pentru care am decis să refuz falsul premiu oferit de Guvern (3000 de lei pentru fiecare elev care a obţinut 10 la Bacalaureat, am fost şi eu printre aceştia) a fost în semn de protest faţă de modul în care Autoritatea se poziţionează faţă de elev în afara campaniei electorale. Bacalaureatul nu este un concurs cu premii, dar elevii au dreptul la bursă şi mă aşteptam ca măcar liberalul Bolojan să înţeleagă acest drept şi să îl respecte. Nu o face.

În vederea dezminţirii dezbaterii publice asupra stării sistemului de învăţământ preuniversitar, vă propun să vedem dincolo de populismul celor care vin şi ne cer din nou votul. Ce au păzit aceşti aleşi locali patru ani şi cum îi mai putem crede că vor investi în Şcoală, atunci când nu au fost în stare să implementeze o politică educaţională în vigoare? Răspunsul îl vom da în cabina de vot, pe 27 septembrie, un răspuns direct proporţional cu nivelul de sănătate morală spre care tindem.

  • Edilul Bacăului, Cosmin Necula, ţinut în braţe de plagiatorul Ponta, nu a acordat niciun tip de bursă pentru niciun elev din oraşul pe care îl păstoreşte;  
  • Reputatul Bolojan, liderul liberal din Bihor, nu a acordat niciun tip de bursă pentru niciun elev din Oradea. Deşi legea l-a obligat să o facă, primarul municipiului Oradea a considerat că elevii nu sunt atât de importanţi precum reabilitarea clădirilor istorice din bastionul Vestului, această poartă către Occident pe care o admirăm aproape din inerţie;  
  • Nicolae Robu merită felicitat, întrucât în Timişoara se acordă toate cele patru tipuri de burse, în conformitate cu legislaţia în vigoare. În calitate de beneficiar al acestui sistem de acordare al burselor, girat de administraţia Robu, pot spune, însă, că aceste burse întârzie chiar şi câteva luni. În Palmişoara, bursele nu se acordă lunar, ci o dată pe semestru, în cuantumuri indezirabile în raport cu nevoile elevilor şi ţinând cont de resursele de care se bucură oraşul nostru;  
  • Mihai Chirica (reprezentant al fenomenului PSD vopsit în galben peste noapte, în funcţie de oportunitate) şi Cătălin Cherecheş, primarul de la Baia Mare, certat cu legea, acordă 3/4 burse în conformitate cu reperele legislative. Nici în Baia Mare, nici în Iaşi nu se acordă burse de merit.  

Puţin peste 5% dintre autorităţile publice locale acordă burse pentru elevi. Restul vă fură zilnic, negându-vă dreptul la o educaţie incluzivă de calitate, iar în aceste zile de toamnă nu ştiu cu ce să vă mai mintă ca să vă ia votul. Trăim într-o Românie educată cu două viteze: una este corupţia, alta impostura.

Raportul naţional privind acordarea burselor pentru elevi este realizat de către Constantin-Alexandru Manda, coordonator de advocacy în cadrul Societăţii Academice din România (SAR) şi activist în domeniul educaţiei pe care îl admir. Demersul este realizat sub apanajul Avocatului Poporului, o instituţie care chiar face ceva pentru educaţie, altceva decât gargara promovată pe Berthelot. Puteţi consulta raportul, care conţine recomandări punctuale, aici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite