VIDEO Liviu Avram, după ce Iohannis consultă din nou Parlamentul pentru referendum: O mişcare riscantă, dar bună. Vom avea mai multe întrebări

VIDEO Liviu Avram, după ce Iohannis consultă din nou Parlamentul pentru referendum: O mişcare riscantă, dar bună. Vom avea mai multe întrebări

Liviu Avram

Jurnalistul Liviu Avram susţine că preşedintele Klaus Iohannis va veni cu mai multe întrebări la referendumul pe Justiţie. „Faptul că reconsultă Parlamentului mi se pare o mişcare riscantă, dar bună. Preşedintele ar fi riscat ca CCR să invalideze referendumul tocmai pentru că preşedintele a lărgit aria întrebării fără acordul Parlamentului“, susţine Liviu Avram.

„Cred că vom avea mai multe întrebări la referendum. Acum doi ani de zile, preşedintele a iniţiat un referendum cu privire la continuarea luptei anticorupţie şi integritatea funcţiei. Aceste două teme puteau fi încapsulate într-o singură întrebare. Între timp, ce s-a întâmplat în ultimii în doi ani în Parlament a depăşit ca magnitudie ambiţiile OUG 13. Probabil că preşedintele a găsit de cuviinţă să mărească plaja de acţiune a referendumului. Faptul că reconsultă Parlamentului mi se pare o mişcare riscantă, dar bună. Preşedintele ar fi riscat ca CCR să invalideze refrendumul tocmai pentru că preşedintele a lărgit aria întrebării fără acordul Parlamentului. Parlamentul poate să aprobe suplimentul de tematică, poate să-l respingă sau poate să nu răspundă în niciun fel. Însă dacă nu dă niciun fel de răspuns în 20 de zile, potrivit legii,  Parlamentul se consideră a fi consultat. Conţinutul avizului nu are niciun fel de forţă juridică, este consultativ, dar pasul acesta trebuie făcut. Preşedintele completează pasul procedural, dar fiind faptul că tematica referendmului s-a lărgit foarte mult“, a spus Liviu Avram, redactor-şef adjunct Adevărul. 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va consulta din nou Parlamentul pe tema referendumului pe Justiţie din 26 mai, cu scopul de a lărgi aria de selecţia a întrebării. Avizul Parlamentului este consultativ.

„Aşadar, am decis să fac o reconsultare a Parlamentului, o nouă consultare a Parlamentului României, pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului. Aşadar, voi adresa Parlamentului României o nouă consultare, care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face mai eficient şi mai puternic. Referendum pe 26 mai. Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanţe de urgenţă în aceste domenii - justiţie, politică penală -, până când nu se exprimă poporul, până nu cunoaştem voinţa suverană a românilor!“, a spus Iohannis. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările