Klaus Iohannis, întrevedere cu ministrul afacerilor Externe din Canada. Cei doi şi-au exprimat interesul pentru cooperarea în domeniul nuclear civil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a primit-o luni, la Palatul Cotroceni, pe Melanie Joly, ministrul canadian de Externe. Şeful statului a prezentat situaţia „îngrijorătoare de la graniţele României şi din regiunea Mării Negre” şi a discutat cu oficialul canadian despre necesitatea cooperării în domeniul nuclear civil.

„Preşedintele României a apreciat prezenţa oficialului canadian în ţara noastră în acest moment critic pentru întreaga regiune. (...)

Preşedintele României a salutat, totodată, participarea activă a Canadei în procesul decizional şi în operaţionalizarea măsurilor aliate privind suplimentarea forţelor NATO pe Flancul Estic, inclusiv în România, activarea Planurilor de apărare şi desfăşurarea, în premieră, a Forţei NATO de Răspuns, ca parte a apărării colective în ţara noastră”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat şi despre modalităţile de sprijin pentru Republica Moldova, „confruntată cu o serie de provocări de securitate, inclusiv în domeniul energetic, dar şi cu un flux masiv de refugiaţi”. În acelaşi timp, şi-au exprimat interesul pentru extinderea cooperării în domeniul nuclear civil.

„A fost exprimat interesul ambelor părţi pentru dezvoltarea şi extinderea cooperării în domeniul nuclear civil, atât în ceea ce priveşte proiectul unităţilor de la Cernavodă, bazate pe tehnologia CANDU, cât şi în privinţa altor tehnologii inovatoare, cum ar fi cea a reactoarelor modulare. În acest context, Preşedintele României a evidenţiat importanţa deosebită a energiei nucleare civile, ca sursă sigură şi sustenabilă pentru asigurarea şi consolidarea securităţii energetice în Uniunea Europeană”, a mai transmis sursa citată.

Ministrul de Externe canadian a apreciat modul în care România gestionează situaţia refugiaţilor şi a reiterat angajamentul Canadei de a sprijini, în continuare, eforturile umanitare ale statelor din vecinătatea Ucrainei, inclusiv România şi Republica Moldova, cât şi consolidarea Flancului Estic. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite