Iohannis a semnat mai multe decrete: Sprijin pentru străinii aflaţi în pericol şi împuternicirea Ministerului Sănătăţii de a vinde dozele de vaccin rămase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Administraţia Prezidenţială
FOTO: Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, mai multe decrete, printre care promulgarea unei legi ce permite statului romăn să valorifice dozele de vaccin împotriva COVID-19 rămase, dar şi un decret pentru promulgarea legii privind acordarea de sprijin şi asistenţă de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite.

„Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2021 privind reglementarea unor măsuri pentru valorificarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19, achiziţionate de către statul român prin Ministerul Sănătăţii (PL-x 331/14.09.2021)”, este unul dintre decretele semnate de preşedintele Klaus Iohannis, marţi. 

Legea le oferă reprezentanţilor din Ministerul Sănătăţii posibilitatea de a vinde sau de a dona, în numele statului român, dozele de vaccin care sunt considerate surplus pentru ţara noastră, în contextul în care rata de vaccinare este în scădere, întrucât şi rata de infectare se află într-un trend descendent.  „În momentul de faţă livrările de doze depăşesc necesarul şi capacitatea de depozitare şi, de asemenea, există riscul ca anumite loturi de vaccinuri să nu mai poată fi valorificate şi pe care de consecinţă de a putea fi administrate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege, propus în septembrie 2021.

Sumele rezultate din contractele de vânzare, încheiate de statul român prin intermediul Ministerului Sănătăţii cu alte state, vor reprezenta venituri la bugetul de stat. Totodată, statul român nu va face profit, preţul dozelor fiind cel stabilit în acordurile încheiate cu producătorii de vaccinuri şi Comisia Europeană. 

Sprijin pentru persoanele aflate în situaţii deosebite

Un alt decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis marţi se referă la promulgarea legii prin care statul român se angajează să le acorde sprijin şi asistenţă cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite. Proiectul a fost iniţiat după evenimentele de anul trecut din Afganistan, când 49 de români aflaţi în zona de risc au cerut repatrierea, împreună cu cetăţenii mai multor state europene, şi mai mulţi afgani au cerut să fie relocaţi. 

„Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2021 privind acordarea de sprijin şi asistenţă de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite (PL-x 420/04.10.2021)”, informează Administraţia Prezidenţială. 

„Prin completarea cadrului normativ existent se urmăreşte extinderea acordării de sprijin şi aistenţă unor categorii de cetăţeni străini şi apatrizi aflaţi în situaţii de risc imediat, ipostaze în care dreptul la viaţă este pus în pericol. Scopul completării cadrului normativ este de a acorda sprijin de urgenţă, respectiv de a eluda efectele negative ale unei situaţii de criză generată de un conflict armat”, se arată în expunerea de motive a proiectului depus în ultimele luni ale anului trecut. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite