Guvernul USD-MR, majoritate nesperată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Ponta 3, format din USD şi UDMR,  a fost învestit de Parlament cu o majoritate liniştitoare. Pe lângă voturile primite de la propriii aleşi, noul Executiv a mai obţinut girul minorităţilor, dar şi unele voturi din partea aleşilor PPDD

Premierul Victor Ponta a venit a treia oară în Parlament în ultimii doi ani pentru a cere un vot de învestire. Ieri, noul guvern format din USD şi UDMR a primti 346 de voturi favorabile, în timp ce 192 senatori şi deputaţi s-au exprimat „împotrivă“. Pentru validare erau necesare minimum 288 de voturi. Pe lângă parlamentarii USD şi UDMR, care formează noul Executiv, cei 17 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale au votat şi ei în favoarea guvernului. În afara acestora, Guvernul Ponta 3 a mai primit câteva voturi rătăcite de aleşii PPDD.

„Este vorba de o majoritate stabilă, semnificativă, care va funcţiona până în 2016“, a spus Ponta, imediat după vot. Chiar şi cu o alianţă defunctă, liderii PSD şi PNL au dat semne că sunt priteni în continuare. Încă dinainte ca lucrările să înceapă, şeful PNL, Crin Antonescu, s-a întreţinut câteva minute cu preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea şi a chiar a fost abordat de premierul Victor Ponta, pentru un scurt schimb de replici. Cei doi s-au salutat cordial, iar Antonescu a zâmbit scurt.

Discursul premierului a dat tonul dezbaterilor din Parlament, dar nu a reuşit să îi anime pe miniştrii desemnaţi. Singura ascultătoare fidelă, care nu a părăsit scaunul ministerial şi nici nu a dat semne de oboseală a fost chiar fosta consilieră a lui Ponta, Ioana Petrescu. Cel mai tânăr ministru al Cabinetului a ascultat dezbaterile cu bărbia sprijinită în palme, fără să schiţeze vreun gest şi fără să părăsească locul care îi fusese rezervat.

Fostul lider al UDMR, Marko Bela, a fost autorul unei gafe care l-a zguduit de râs pe Zgonea.  „Nu m-am bucurat că s-a destrămat coaliţia USMR“,  a rostit Bela, convins, iar sala a aplaudat din nou, neobosită. La final, preşedintele Camerei a vrut să îi ţină isonul şi i s-a adresat, complice: „Aţi epuizat timpul USMR“.

Disputa Ponta-Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să-şi asume răspunderea pe programul de guvernare, înainte ca Parlamentul să învestească noul Executiv. „Solicit un lucru simplu, ca, prin asumarea răspunderii, premierul să treacă prin Paralemnt noul program de guvernare. Nu este o chichiţă, este o condiţie a guvernării, ca urmare a schimbării structurii politice care susţine guvernul. Nu se poate contiua cu un program în care se scrie USL, când USL nu se mai află la guvernare “, i-a transmis Traian Băsescu lui Victor Ponta.

Dacă premierul îşi auma răspunderea pe programul de guvernare, era nevoit să aştepte cinci zile, timp în care opoziţia putea depune o moţiune de cenzură. Dacă moţiunea era adoptată, guvernul pica. Dacă nu, programul se considera adoptat. Traian Băsescu a venit cu o nouă soluţie rapidă şi i-a promis lui Ponta că, dacă îşi va asuma răspunderea, nu va mai aştepta cele cinci zile, ci, imediat, va semna decretele de numire ale miniştrilor.

Însă premierul a preferat altă soluţie: a trecut mai întâi guvernul prin Parlament, apoi i-a transmis preşedintelui că este gata să-şi asume răspunderea pe programul de guvernare. „Miercuri avem şedinţă de Guvern şi vom iniţia procedura asumării răspunderii. În cinci zile se poate depune o moţiune de cenzură. Abia atunci se promulgă programul respectiv. Preşedintele ştia că acest lucru nu depinde de mine.Dacă astă seară am guvern, mâine îmi angajez răspunderea. Dar trebuie să avem guvern pentru asta“, a fost condiţia pusă de Ponta.

Altfel spus, Traian Băsescu a vrut ca Ponta să-şi asume răspunderea mai întâi pe programul de guvernare, apoi să semneze decretele miniştrilor, iar premierul i-a cerut preşedintelui să semneze decretele de învestire, pentru ca apoi să-şi asume răspunderea pe programul de guvernare.
Liderii USL au găsit un tertip pentru a evita angajarea răspunderii premierului pe programul de guvernare. Astfel, la propunerea liderului deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a fost introdus în proiect articolul potrivit căruia Guvernul şi-a asumat programul de guvernare cum a fost prezentat în şedinţa comună din 21 decembrie 2012, angajamentele USL fiind preluate şi asumate de formaţiunile politice care compun şi susţin actualul Guvern. Însă demersul social-democraţilor nu poate înlocui un demers constituţional (asumarea răspunderii) şi nu are nicio valoare în faţa Curţii Constituţionale.

Efectele crizei
Dacă Traian Băsescu nu va numi miniştrii votaţi de Parlament, Guvernul va funcţiona, până sâmbătă, în formula actuală, în care mai multe portofolii sunt deţinute de interimari. De ce până sâmbătă? Pentru că atunci, pe 8 martie, expiră interimatul lui Gabriel Oprea la Ministerul de Interne, iar premierul trebuie să vină cu o propunere de ministru plin. „Înauntrul termenului de 45 de zile, primul-ministru va initia procedurile prevazute de lege pentru numirea unui alt membru al Guvernului“, spune Legea de funcţionare a Guvernului.  Ponta îl poate propune din nou pe Gabriel Oprea, care, de altfel, este titularul MAI în noul guvern, însă preşedintele are dreptul să-l refuze.

PDL contestă noul Guvern la CCR
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat în plenul Paralmentului, că PDL va depune la Curtea Constituţională o sesizare împotriva Guvernului, având deja numărul de semnături necesare. Sesizarea PDL este o altă cale de a bloca Guvernul Ponta 3. „Dacă hotărârea de învestire va fi contestată la CCR, instalarea Guvernului în această noapte (n.r. Ieri noapte) va deveni imposibilă, pentru că va trebui să aştept decizia Curţii“, avertiza Băsescu, şi profeţia sa a fost împlinită.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite