Maior, audiat şase ore de Comisia SRI. Manda: Maior a fost întrebat de tăierea porcului şi a spus că a fost o masă de Crăciun. A confirmat şi Dragnea acea masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost audiat, marţi, timp de şase ore, în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI, acesta dând detalii despre activitatea Serviciului în perioada în care a condus instituţia. Şeful Comisiei, Claudiu Manda, a declarat că Maior a confirmat că la evenimente ale SRI din perioada Cărciunului au fost prezente şi personalităţi politice şi din sistemul judiciar.

UPDATE Claudiu Manda: „A fost abordat un subiect legat de petrecerile sau evenimentele din sediile SRI. A confirmat aceste evenimente. Cu ocazia Zilei Naţionale a României, cu ocazia Zilei SRI sau cu ocazia zilelor de naştere sau de nume ale domniei sale sau ale domnului prim-adjunct (Florian Coldea – n.r.). A confirmat lista de participanţi. Noi am mai avut în cadrul comisiei astfel de nominalizări. Toate unităţile de forţă, conducerea unităţilor de forţă din România, de la unităţi de parchet, unităţi de poliţie, unităţi de informaţii, de instanţă, conducerea din partidele politice, persoane din Guvern. Unele dintre ele sunt apărute în spaţiul public ca persoane. Am reluat discuţia cu domnul Maior dacă au fost. Le-a confirmat pe acestea, spunând că unele persoane au fost mai des, altele mai rar, dar că persoanele apărute în spaţiul public se confirmă că au participăat, spunând că nu este nimic rău în acest lucru - să existe şi o discuţie informală şi o întâlnire informală între oameni care au relaţii formale şi instituţionale”, a declarat Claudiu Manda, potrivit News.ro

Acesta a spus că George Maior a confirmat participarea la aceste evenimente a lui Victor Ponta, premier la acea vreme, şi Liviu Dragnea, viceprim-ministru. De asemenea, Manda susţine că la aceste evenimente au luat parte şi şefi ai STS, SIE, SPP, DGA, DGIP.

„S-a vorbit de şefi de instituţii, dar s-a vorbit cu nume şi prenume. S-a vorbit de persoane din Guvern, la nivel de prim-ministru Victor Ponta, la nivel de viceprim-ministru Liviu Dragnea (...) În afară de numele din Guvern s-a vorbit de şefii de structuri de forţă din ţară: STS, SIE, SPP, DGA, DGIP, conducerea unităţilor de parchet naţional, de la parchetul de pe lângă Înalta Curte, deşi aici nu pot să confirm despre domnul Lazăr, nu e un subiect pe care să îl confirm, dar unităţile de parchet, persoane de la nivelul conducerii de parchet, de la procurori sau adjuncţi unităţile de instanţă, în speţă doamna Livia Stanciu. Pot să vă confirm că au mai apărut în spaţiul public aceste nume. La întâlnirile anterioare cu persoanele care au discutat cu comisia le-am întrebat şi le-au confirmat şi toate acele nume apărute în spaţiul public le-am confirmat după o stenogramă pe care am avut-o în care, la fel, domnia sa (George Maior – n.r.) le-a confirmat (...) A mai adus nişte completări în sensul că unele nume, unele persoane nu au fost de fiecare dată, ci au venit mai rar la acele eveniment”, a continuat senatorul PSD.

Manda a susţinut că prezenţa la tăierea porcului a fost confirmată şi de Laura Codruţa Kovesi, dar şi de şeful său, Liviu Dragnea.  „Nu am stat să detaliem dacă există vreo diferenţă de la un an la celălalt. Au fost câteva dintre acestea care, a spus, au venit mai rar decât celelalte, dar mi-e greu acum să vă dau nume. A spus că au fost întâlniri la K2 şi T14 şi a fost întrebarea aceasta legată de tăierea porcului şi a spus că a fost o masă de Crăciun şi atât, pe care a confirmat-o că a existat. Cred că a confirmat şi domnul Dragnea şi doamna Kovesi participarea la acea masă de Crăciun”, a conchis senatorul PSD.

UPDATE Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de control a activităţii SRI, a precizat că George Maior a avut declaraţii „foarte formale“ şi a subliniat că ştia ce se întâmplă în Serviciu în toată perioada în care a condus instituţia. „S-a spus că domnul Maior nu ştia ce se întâmplă în SRI. Domnul maior a confirmat că ştia ce  se întâmplă la conducerea SRI şi în Serviciu“, a declarat manda, care a punctat faptul că Maior a dat răspunsuri „foarte formale“.  

De asemenea, şeful comisiei a precizat faptul că Maior le-a spus că serviciul nu s-a implicat în numirea sau repingerea numirii unor anumiţi demnitari în diferite funcţii publice şi faptul că niciodată nu a fost prezentată o poziţie a instituţiei privind o numire. „A afirmat că ştia tot ce se întâmpla la conducerea SRI. Am discutat despre mandatele de securitate naţională. Am vorbit despre ce înseamnă procurori şi judecători anume desemnaţi, dar nu a vrut să detalieze, a zis că era mai degrabă atributul zonei de parchet, nu al SRI. A spus că SRI nu s-a implicat, nici el, dar, dacă i s-a cerut opinia, a spus, dar nu ca şef al SRI, despre numirea unor politicieni în funcţie“.

În cele şase ore de audieri, aleşii din Comisia de control a activităţii SRi l-au întrebat pe Maior şi modul cum a ajuns să conducă instituţia, dar şi de ce a plecat, precum şi modul cum colaborau ofiţerii SRI cu alte instituţii. 

UPDATE George Maior a spus doar câteva cuvinte reporterilor, la finalul a şase ore de audieri la Comisia de control a activităţii SRI: Detalii vă vor fi date de preşedintele comisiei care a fost activ şi energic în a genera o dezbatere serioasă. La orice altă problemă suplimentară, voi răspunde cu bună credinţă la ea“, a afirmat fostul şef al SRI.

UPDATE George Maior, înainte de audieri: ”Consider că mi-am făcut foarte bine datoria în funcţia de dirctor al SRI, serviciul a ajuns una dintre cele mai respectate instituţii în comunitatea de servicii şi infromaţii occidentală şi nu numai. Consider că întotdeauna am acţionat în spiritul legalităţii”.

Întrebat despre notă secretă transmisă de SRI la care a făcut referire fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, în care erau vizate mai multe persoane, printre care şi Klaus Iohannis, la vremea respectivă primar al Sibiului, Maior a afirmat: „Aceea nu este o acuzţie, SRI transmite informaţii, nu transmite directorului informaţii. Am venit de bună credinţă să răspund la toate întrebările Comisiei", a răspuns Maior. 

***

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, a anunţat, în 2 februarie, după întâlnirea pe care a avut-o cu ambasadorul României în SUA, George Maior, că acesta va fi audiat în comisie pe 27 februarie şi că fostul şef al SRI a spus că va aduce „un material pe care să-l prezinte comisiei, aşa cum a fost domnia sa şi a văzut serviciul toată perioada de când a ajuns şi până a plecat".

„Ambasadorul României în SUA, George Maior, va fi audiat în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI pe 27 februarie, în calitatea sa de fost director al SRI" a anunţat preşedintele Comisiei, Claudiu Manda.

Senatorul PSD spunea că discuţia de atunci a fost bazată pe subiecte apărute deja în spaţiul public şi nu s-a discutat "în detaliu niciun fel de subiect".

„A fost o discuţie de o oră, ştia, cred, în mare parte, care sunt subiectele, pentru că subiectele au apărut în spaţiul public (...) Am spus că vom discuta şi vom aborda subiectele pe care le-am avut aduse în atenţia Comisiei de cei care au venit la Comisie, subiecte care sunt inclusiv în spaţiul public. Din punctul meu de vedere, ce a apărut în spaţiul public le ştia destul de bine sau în mare parte, ştie la ce să se aştepte sau să răspundă, nu am discutat în detaliu niciun fel de subiect, nu am trecut în revistă vreun subiect, pentru că eu cred că aceste lucruri trebuie să le facem în cadrul Comisiei”, a mai spus Manda.

Întrebat dacă George Maior va fi audiat de mai multe ori, preşedintele Comisiei SRI a spus că acest lucru se va decide doar dacă este nevoie. Acesta a declarat că fostul şef al SRI „a spus că va face şi un material pe care să-l prezinte comisiei, aşa cum a fost domnia sa şi a văzut serviciul toată perioada de când a ajuns şi până a plecat”.

„Dacă pe parcurs o să mai avem lucruri de lămurit, sigur că putem să discutăm la momentul audierii partea procedurală dacă e nevoie să fie invitat şi cu alte ocazii, dar nu cred, sau dacă putem să-i adresăm întrebări la care poate să răspundă prin corespondenţă (...) A spus că va face şi un material pe care să-l prezinte comisiei, aşa cum a fost domnia sa şi a văzut serviciul toată perioada de când a ajuns şi până a plecat. Probabil că o să intre şi mai multe detalii, o chestiune pe care o să o vedem şi noi (...) Nu am dezvoltat discuţii să inventariem speţele, a fost o discuţie absolut normală. Ne-am axat pe partea aceasta de proceduri administrative privind venirea domniei sale, calendarul activităţii domniei sale la Washington”, a precizat preşedintele Comisiei parlamentare SRI.

Întrebat dacă în cadrul întâlnirii au discutat şi despre informaţiile potrivit cărora George Maior şi Florian Coldea au avut întâlniri informale, Claudiu Manda a spus că nu, dar aceste informaţii sunt în atenţia Comisiei SRI.

„Nu a prezentat niciun material, nu am detaliat niciun subiect. Discuţia dintre întâlnirile informale este în atenţia Comisiei. E un lucru pe care îl lămurim la Comisie, nu aveam cum să lămurim noi în discuţia dintre preşedintele Comisiei şi fostul director al serviciului. Ce are de spus şi ce avem de lămurit o să o facă şi trebuie să o facă în contextul discuţiei de la Comisie”, a afirmat acesta.

George Maior a fost audiat în vara anului trecut în comisia pentru alegerile prezidenţiale din 2009. El le-a spus parlamentarilor că nu doreşte să răspundă la întrebările privind prezenţa sa în casa lui Gabriel Oprea, în noaptea turului al doilea al alegerilor, pentru că nu doreşte să amestece viaţa privată cu cea publică şi că SRI şi-a îndeplinit ireproşabil sarcinile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite