Fondul Suveran de Investiţii, atacat de PNL la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL a sesizat Curtea Constituţională pe proiectul votat săptămâna trecută în Parlament, privind înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii. În motivarea liberalilor, aceştia invocă încălcarea unei serii de prevederi din Constituţie.

PNL a decis să atace la CCR Legea privind Înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii, acuzând încălcarea unor principii constituţionale.

„Ne întemeiem sesizarea atât pe dispoziţiile art.133 alin.(3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, cât şi pe dispoziţiile art. 15 alin. (1) şi (2) din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale”, se arată în sesizarea PNL.

Printre motivele de neconstituţionalitate, liberalii acuză încălcarea principiului bicameralismului, întemeiat pe art.61 alin. (2) şi art. 75 din Constituţia României. 

„Prin urmare, pentru a aprecia dacă a fost sau nu a fost respectat principiul bicameralismului trebuie evaluate următoarele elemente imuabile:

a) scopul iniţial al legii, în sensul de voinţă politică a autorilor propunerii legislative sau de filosofie;
b) dacă există deosebiri majore, substanţiale, de conţinut juridic între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului;
c) dacă există o configuraţie semnificativ diferită între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului”, explică PNL. 

Totodată, în sesizarea liberalilor se mai arată şi că Legea privind Înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii ar mai încălca art.1 alin. 4, în care este precizat principiul sepăraţiei şi echilibrul puterilor în cadrul democraţiei constituţionale, art.16 alin.1, dar şi 1rt. 147 alin.4, toate din Constituţia României. 

„În considerarea argumentelor de mai sus rezultă că înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni reprezintă o activitate ce trebuia realizată printr-o reglementare secundară şi nu printr-un act care are forţa legii. În această situaţie, Parlamentul României a încălcat separaţia puterilor în stat prevăzută de art. 1 alin. 4 din Constituţia României, reglementând într-un domeniu care este în competenţa autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, viciu care afectează legea în ansamblul său”, precizează PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite