Festivalul democraţiei în PNL: liderii liberali se atacă fără reţineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu, Ludovic Orban FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Cîţu, Ludovic Orban FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liberalii din cele două tabere formate în jurul candidaţilor pentru şefia partidului, Florin Cîţu şi Ludovic Orban, deja împroaşcă cu venin unii în ceilalţi, deşi campania internă este abia la început.

Din tabăra premierului Cîţu, argumentul suprem împotriva contracandidatului este acela că lui Ludovic Orban i-ar fi trecut vremea. Emil Boc, primarul liberal al municipiului Cluj-Napoca, susţine că „benzina lui Orban se apropie de sfârşit” şi îl acuză că nu mai poate să ducă partidul la nivelul următor. În plus, Boc îl privează pe Ludovic Orban de orice merit pentru că, în prezent, partidul se află la guvernare: „Ludovic Orban nu mai poate reprezenta viitorul pentru PNL. Să fim bine înţeleşi, ultimele alegeri pentru PNL le-a câştigat preşedintele Iohannis, nu domnul Ludovic Orban”.

Reacţii rapide la criticile „adversarilor“

La rândul lor, liberalii care îl susţin pe Ludovic Orban au reacţionat imediat după atacurile venite din echipa adversă. Secretarul adjunct al PNL (de altfel, şi unul dintre oamenii de încredere ai lui Orban), Costel Barbu, l-a criticat dur pe Emil Boc, acuzându-l că schimbă taberele cu uşurinţă.

Conform spuselor lui Barbu, acelaşi Emil Boc, care acum vorbeşte despre meritele preşedintelui Iohannis, îl blamează pe Ludovic Orban, ba chiar este şi membru marcant al PNL, o susţinea „cu îndârjire” pe Elena Udrea pentru funcţia de preşedinte al României în 2014, în locul candidatului Alianţei Creştin Liberale, chiar Klaus Iohannis. „Tot atunci, Emil Boc excludea până şi gândul unei alianţe PDL-PNL. Să vii tu, astăzi, să ne explici ce merite are Klaus Iohannis, cel pe care l-ai refuzat în 2014 şi să îl blamezi pe Ludovic Orban, preşedintele care i-a asigurat PNL-ului, în 2020, pentru prima dată de la Revoluţie, victoria împotriva PSD, este mai mult decât revoltător”, a transmis Barbu.

Orban atacă din plin tabăra Cîţu

Ludovic Orban le-a bătut obrazul celor din echipa premierului Cîţu pentru că pretind a fi un suflu nou, când au oameni cu numeroase mandate în spate, precum Alina Gorghiu, care a fost preşedinta partidului în perioada 2014-2016, Florin Roman, Emil Boc şi Raluca Turcan. Mai mult, Orban nu a vrut să fie mai prejos şi s-a declarat „un om modern”, care întotdeauna s-a adaptat schimbărilor din societate.

La scurt timp, vicepreşedintele PNL Florin Roman a reacţionat la mustrările lui Orban, criticând modul în care liderul formaţiunii alege să deruleze „festivalul democraţiei”. Roman a acuzat că Ludovic Orban încalcă principiile liberale, dar şi că „nu trece o zi” fără ca el sau susţinătorii săi să nu îi critice pe cei care îl susţin pe Florin Cîţu. „Ne vom vedea la fiecare conferinţă judeţeană şi acolo o să se audă adevărul! Nu cu manipulări, minciuni şi jigniri, cum din păcate îţi tratezi colegii care ţi-au adus victorii!”, a mai spus Roman.

Şi Alina Gorghiu a reacţionat după ce Ludovic Orban a desfiinţat ideea de „suflu nou” în partid. Gorghiu a expus astfel cinci motive pentru care acţiunile liderului PNL nu reprezintă „un suflu nou” şi care nu au adus cinste liberalilor. Printre altele, senatoarea îl critică pe Orban că nu a demisionat după ce a pierdut parlamentarele, pentru că s-a anunţat candidat la prezidenţialele din 2024, că a luat decizii fără consultarea membrilor PNL, că a tranzacţionat soarta unor ministere importante doar pentru a-şi asigura şefia Camerei Deputaţilor, cât şi pentru faptul că le-a transmis oamenilor pe care i-a pus în funcţii-cheie că îi sunt datori să îl susţină. 

Orban şi Cîţu au uitat că au pierdut în Capitală

Premierul Cîţu şi Ludovic Orban s-au întrecut în argumente, invocând susţinerea românilor de care s-au bucurat pentru şefia Guvernului. Florin Cîţu a declarat că „este mai simplu” să îşi convingă colegii de partid să îl susţină pentru preşedinţia PNL, după ce a convins „o Românie” să fie prim-ministru. În replică, Ludovic Orban i-a tăiat elanul, spunând că el a fost candidatul oficial la funcţia de premier din partea PNL în campania electorală. Cei doi candidaţi la şefia PNL au uitat însă faptul că partidul a ieşit pe locul al treilea în Bucureşti cu ei în fruntea listelor la alegerile parlamentare de anul trecut, fiind întrecuţi de USR şi de PSD la Bucureşti. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite