Daniel Buda: „Ponta îl pune pe Antonescu să-şi sape singur groapa prin modificarea Constituţiei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta îl propune pe Crin Antonescu ca preşedinte al comisiei de Modificare a Constituţiei  FOTO Adevărul
Victor Ponta îl propune pe Crin Antonescu ca preşedinte al comisiei de Modificare a Constituţiei  FOTO Adevărul

Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, susţine că impunerea lui Crin Antonescu ca preşedinte al Comisiei de modificare a Constituţiei este o mişcare prin care Ponta îl lasă pe liderul PNL să-şi sape singur groapa. În viziunea USL, modificarea Constituţiei va reduce atribuţiile preşedintelui. Conform sondajelor, Crin Antonescu este principalul favorit în cursa pentru Cotroceni, ceea ce ar însemna că ar putea fi primul preşedinte cu atribuţii reduse.

„Cer public lui Victor Ponta să nu îl numească pe Crin Antonescu preşedinte al Comisiei de revizuire a Constituţiei, pentru că nu are nicio competenţă profesională în acest sens. Îi cer şi lui Crin Antonescu să nu accepte funcţia de preşedinte al acestei comisii. Este o comisie tehnică, nu o poţi coordona dacă nu ai cunoştinţe juridice, o experienţă în domeniul juridicului. Crin Antonescu nu este potrivit pentru a conduce această comisie, pentru că nu are niciun bagaj informaţional care să îi permită să gestioneze comisia. Antonescu este departe de a fi omul pregătit profesional să facă acest lucru. În condiţiile în care Constituţia e cea mai importantă lege, trebuie să beneficieze de expertiza juriştilor, iar în fruntea comisiei de revizuire trebuie să fie un jurist. Îi cunosc pe juriştii USL, au experienţă şi au capacitatea să coordoneze această comisie", a explicat Daniel Buda.

Liderul PDL Cluj consideră că acesta este o mişcare prin care Victor Ponta vrea să-l pună în dificultate pe Crin Antonescu. „Pot spune că la felul cum se prezintă situaţia revizuirii Constituţiei, iar Ponta vrea o restrângere a atribuţiilor preşedintelui ţării, cred că aceasta este motivaţia numirii lui Antonescu în fruntea comisiei, să îl pună să îşi facă singur o lege cu atribuţii restrânse, în eventualitatea în care va ajunge preşedinte", a mai spus Buda.

Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, că îl va propune pe Crin Antonescu ca preşedinte al Comisiei de modificare a Constituţiei.  „Cred că cea mai bună propunere pentru conducerea aceastei comisii, pentru a da greutate politică, este dl. Crin Antonescu, nu ca preşedinte al Senatului, ci ca preşedinte al USL“, a declarat Ponta.

El a menţionat că între ideile convenite la nivelul USL este aceea că va trebui menţinut principiul preşedintelui ales în mod direct şi o „republică care să fie organizată după un model care prinde din ce în ce mai mult contur în toată Europa (...) acolo unde preşedintele este ales direct şi are legitimitatea dată de votul direct, dar Guvernul răspunde în faţa Parlamentului şi atribuţiile sunt foarte clar delimitate", a spus Ponta.

Liderii USL vor susţine varianta în care referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc în luna septembrie, iar până la sfârşitul anului ar urma să fie validaţi în funcţii noii preşedinţi de consilii regionale.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite