Dacă e inacceptabil să baţi cetăţeni israelieni, e mai acceptabil să-i baţi pe români?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propaganda legată de acţiunea legitimă şi regulamentară a jandarmilor a primit o puternică lovitură după ce s-a aflat că patru cetăţeni israelieni care mergeau cu un taxi în apropierea Pieţei Victoriei au fost smulşi din autoturism şi bătuţi de forţele de ordine chiar dacă s-au legitimat arătând că n-au nicio legătură cu evenimentele în desfăşurare.

Ambasada Israelului a publicat un comunicat în care afirmă că violenţele la care au fost supuşi cetăţenii israelieni sunt inacceptabile, iar victimele vor depune plângere penală.

Agresarea unui jurnalist de la televiziunea austriacă a provocat acelaşi gen de reacţie din partea cancelarului Austriei, Sebastian Kurz.

Ambasada Israelului a trecut uşor peste incidentul legat de declaraţiile lui Petre Daea prin care compara uciderea porcilor cu ororile de la Auschwitz. Dar acum, lucrurile nu mai ţin doar de a cere scuze pentru declaraţii puse pe seama necunoaşterii.

Este vorba despre agresarea unor cetăţeni care treceau prin zonă într-o maşină, fără a avea de a face cu protestul.

Jandarmii au acţionat violent fără a fi provocaţi, au folosit forţa împotriva unor oameni nevinovaţi.

Este o faptă care spulberă maşina de propagandă. Da, jandarmii au folosit forţa nejustificat şi au încălcat legea atunci când au bătut oameni paşnici.

Liviu Dragnea are o nouă problemă. A încercat să clădească o relaţie personală cu Israelul. A promis mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. În septembrie este programată o sedinţă comună a celor două guverne.

Cum s-ar organiza o asemenea reuniune în condiţiile în care cetăţeni israelieni au fost agresaţi şi nici măcar nu s-a cerut scuze din partea statului român?

Staul român va fi nevoit să recunoască faptul că a greşit în mod grav faţă de aceşti oameni. Ar putea să plătească despăgubiri.

Dacă se ajunge aici faţă de cetăţenii israelieni, de ce nu şi faţă de cameramanul austriac, se pune altă mare întrebare. Dacă în cazul cetăţenilor străini recunoşti că ai fost abuziv şi i-ai agresat fără justificare, nu trebuie să faci acelaşi lucru faţă de cetăţenii români agresaţi la fel?

Nu e vorba despre indivizii violenţi din piaţă, ei trebuie identificaţi şi puşi sub acuzare pentru faptele comise.

Dar pe cetăţenii români paşnici cine îi apără? În mod clar nu statul român. Statul român s-a dovedit violent şi criminal faţă de propriii cetăţeni şi înainte de 1989, şi după. Din decembrie 1989 o ţine tot aşa, mineriade şi acţiuni nejustificate de forţă în cazuri protestelor de amploare. Totul după acelaşi scenariu, violenţele sunt puse la cale în birourile puterii, după care sunt acuzaţi protestatarii!

Grupurile ultras au anunţat pe reţelele de socializare că vin în Piaţa Victoriei să se bată! Nimic mai simplu să-i întâmpini şi să-i izolezi la timp! Dar nu s-a întâmplat aşa nici în ianuarie 2017, nici acum. Dacă în ţară, propaganda guvernamentală încearcă să acopere încă odată realitatea cu teorii fantasmagorice ale conspiraţiei, pe plan extern guvernarea PSD s-a discreditat definitiv. Domnul Meleşcanu nu are ce să mai salveze prin declaraţiile sale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite