Culise. Reforma TVR şi Radio România începe prin dublarea funcţiilor de conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătaie mare pe şefia instituţiilor din „pachetul media”FOTO Inquam Photos / George Calin
Bătaie mare pe şefia instituţiilor din „pachetul media”FOTO Inquam Photos / George Calin

Liderii din coaliţia de guvernare au deblocat negocierile pentru funcţiile din zona media, adică pentru TVR, Radiou România şi Agerpres, după ce, pentru a mulţumi toate partidele, au găsit noi sinecuri, ca să ajungă la fiecare câte ceva

PNL, USR-PLUS şi UDMR au avansat cu negocierile privind împărţirea într-un mod cât mai echitabil cu putinţă a mai multor şefii de instituţii din zona media, dar şi o soluţie în ceea ce priveşte Avocatul Poporului. La ultima şedinţă a coaliţiei de guvernare, UDMR a propus, iar celelalte partide au fost de acord, separarea funcţiilor de director general şi preşedinte în cazul Televiziunii Române (TVR) şi al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR). Astfel, sunt create patru funcţii, la care se adaugă şefia Agerpres.

Surse participante la discuţiile din coaliţie au precizat pentru „Adevărul” că PNL cel mai probabil va păstra directorul general al TVR şi Agerpres-ul, în timp ce preşedintele Consiliului de Administraţie al TVR ar putea să fie dat UDMR. Totul depinde de modul cum vor fi împărţite atribuţiile în noua lege de funcţionare a TVR, în condiţiile în care coaliţia de guvernare intenţionează să schimbe legile de funcţionare ale TVR şi SRR în următoarele săptămâni.

 „E un grup de lucru care a fost constituit şi are termen până luni să ne formuleze propuneri pentru legislaţia în domeniu. Problema e care va fi distribuţia de competenţe între preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general. E vorba şi de modul de desemnare a preşedintelui şi a directorului general”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, miercuri, fiind întrebat de problematica TVR şi cea a SRR. De altfel, Comisiile reunit de buget finanţe au dat aviz negativ marţi pe execuţia bugetelor de către conducerile TVR şi Radiou România în 2018 şi 2019. E un prim pas spre demitere, mai fiind necesar raportul negativ al comisiilor de specialitate şi votul din plen.

Agerpres, la PNL

În ceea ce priveşte Agerpres-ul, instituţie pe care liberalii ar fi vrut iniţial să o dea UDMR, cel mai probabil va rămâne la PNL, aceasta fiind dorinţa lui Ludovic Orban. „Până la urmă, Agerpres este o instituţie strategică, chiar dacă nu suscită atâta interes”, au declarat pentru „Adevărul” surse din conducerea PNL.

Pe de altă parte, surse din USR-PLUS susţin pentru „Adevărul” că ideea multiplicării funcţiilor o avea şi formaţiunea condusă de Dacian Cioloş şi Barna, dat fiind faptul că la şefia SRR ar vrea să impună un om atât USR, cât şi PLUS, iar ambele tabere au câte o propunere. Aşadar, împărţirea în două a şefiei SRR ar putea fi o gură de oxigen. Propunerea USR la şefia Radioului Public este Liviu Popescu, fost producător BBC România şi TVR. Liviu Popescu a refuzat să confirme public faptul că i s-a propus o asemenea funcţie, dar şi-a declarat disponibilitatea, în cazul în care e nevoie. Fostul jurnalist e agreat doar de USR, nu şi de PLUS.

Aripa Cioloş ar vrea o funcţie pentru Gabriel Basarabescu, realizator al Radioului public. De altfel, Basarabescu este şi în prezent membru în CA al SRR, fiind reprezentantul angajaţilor. Prin urmare, Cioloş ar vrea un om din interior, cu imagine de opozant al PSD, dar şi o persoană pe care în mod clar o simpatizează. În 2015, după ce a fost numit premier şi votat în Parlament, Dacian Cioloş a mers şi a acordat primul interviu lui Gabriel Basarabescu. În preajma Crăciunului, Valérie Cioloş-Villemin, soţia copreşedintelui USR-PLUS, a mers şi a înregistrat cu acelaşi realizator un colind, difuzat apoi în mediul online. 

Avocatul Poporului, propunere comună a coaliţiei

În ceea ce priveşte Avocatul Poporului, liberalii nu au vrut să cedeze această funcţie celor de la UDMR şi în urma discuţiilor s-a ajuns la concluzia unui candidat comun, agreat de toate forţele şi care să nu fie membru de partid. „Ideea e să susţinem un candidat care să nu fie partizan politic, care să aibă o carieră în domeniul respectării drepturilor omului”, a punctat Orban, care a adăugat că aşteaptă mai multe propuneri.

Cu toate că raportul în ceea ce priveşte revocarea lui Renate Weber întârzie, şeful PNL consideră că pot fi uşor găsite motive pentru îndepărtarea Avocatului Poporului. „A pus în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor, a considerat spitalele centre de detenţie”, a declarat Orban. Pe de altă parte, surse din coaliţia de guvernare au precizat pentru „Adevărul” că proiectul pentru demiterea lui Weber „va fi o adevărată provocare pentru juriştii din PNL şi USR-PLUS”, pentru că argumentele politice sunt destule, însă juridice, mai puţin.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite