Cu cine ar putea discuta Steve Bannon în România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump si Steve Bannon FOTO AFP/ Getty Images
Donald Trump si Steve Bannon FOTO AFP/ Getty Images

În contextul în care fostul strateg politic al preşedintelui Donald Trump, Steve Bannon, este implicat într-o campanie de energizare a partidelor de extremă dreapta, populiste şi anti-europene, se naşte întrebarea „cine ar putea fi partenerii de dialog al acestuia în România?”.

Într-un articol publicat pe platforma online Jurnaliştii.ro, jurnalistul Flavius Maxim încearcă un răspuns la această întrebare, ajungând la concluzia că „cea mai mare înşelătorie a mafiei comunist-securistice a tranziţiei a fost să ne facă să credem că în această ţară există măcar un dram de politică de dreapta”.

Astfel, principala problemă a unui astfel de scenariu este faptul că România nu are în acest moment un aprtid de dreapta, care să stea de vorbă cu Steve Bannon.

„Pentru că, lăsând la o parte brambureala din politica noastră de astăzi, două probleme îmi par a fi totuşi deosebit de interesante. Prima, cum va face faţă Steve Bannon odată, ce îşi va anunţa intenţia să viziteze şi România, tsunami-ului de invective al celor care au păpat şi încă mai papă nişte bănuţi din fundaţia Open Society? Şi a doua problemă interesantă, care este totuşi partidul de dreapta al României cu care va putea discuta Bannon? Cu PNL sau, mai bine zis, o jumătate a USL? Nici pomeneală! Cu USR? Nu, şi aceştia sunt nişte stângişti prost mascaţi. Cu Cioloş, care a încercat să scape discret de anatema stângismului afirmând că nu crede în „etichetele Stânga-Dreapta”? Nici!”, scrie jurnalistul român.

Steve Bannon, văzut drept antiteza lui George Soros

În opinia autorului acestei opinii, fostul strateg al preşedintelui Trump încearcă să contrabalanseze influenţa pe care miliardarul George Soros ar avea-o în Europa.

„E timpul să-l introducem în scenă pe Steve Bannon, fost consilier al preşedintelui american Donald Trump, fost ofiţer în Marina Statelor Unite, supranumit în 2015 de Bloomberg drept „cel mai periculos agent politic din America”. Şi de ce este important acest personaj? Pentru că, în ciuda faptului că a părăsit Casa Albă, Steve Bannon are în continuare o relaţie extrem de apropiată cu preşedintele american, lucru important având în vedere preocupările sale actuale. Pentru că Steve Bannon a creat relativ recent o fundaţie numită „Mişcarea”, ce are ca scop coagularea mişcărilor politice de dreapta din întreaga Europă. Vorbim evident despre o mişcare ce doreşte să contrabalanseze influenţa stângistă a fundaţiei Open Society a lui George Soros. Într-un cuvânt, Steve Bannon este mesagerul dur al celei de-a doua părţi politice americane: cea de dreapta.

Acum, lăsând la o parte nevoia lui Bannon de a relaţiona cu partidele de dreapta din întreaga Europă, este evident că pentru el şi Washington adevărata miza este crearea în zona centrală şi de est a Europei a unei entităţi care să sprijine interesele americane, cu alte cuvinte, să reprezinte un ghimpe atât în coasta Rusiei, cât şi în cea a Uniunii Europene. Este limpede că această entitate poate fi dezvoltată pe structura a ceea ce numim astăzi Iniţiativa celor Trei Mări, iniţativă din care fac parte Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia, Austria, Slovenia, Croaţia, România şi Bulgaria. Adică, dacă ne uităm pe hartă, un coridor de state ce separă perfect UE de Rusia. Urmând interesul de mai sus, este clar că misiunea lui Steve Bannon este să încurajeze în toate aceste state partidele de drepta şi să asigure stabilirea unor relaţii apropiate între ele. Uşor de spus, greu de făcut însă, cel puţin în cazul României”, se arată în articolul de pe Jurnalişti.ro

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite