Contre pe tema ADR-urilor. Lazăr: Vîlceanu anulează o reformă a propriului partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Teodor Lazăr aminteşte că problematica ADR-urilor ar trebui discutată între toate forţele politice FOTO Arhivă
Deputatul Teodor Lazăr aminteşte că problematica ADR-urilor ar trebui discutată între toate forţele politice FOTO Arhivă

Deputatul Teodor Lazăr critică demersul MIPE de a pregăti o autoritate centrală sub care să funcţioneze cele opt Autorităţi de Dezvoltare Regională, fiind precizat faptul că ar avea loc o centralizare a deciziei, când direcţia ar trebui să fie descentralizarea. De altfel, problematica ADR-urilor este una care a început în urmă cu doi ani, când inclusiv între instituţiile conduse de liberali au existat contre.

„Dorinţa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene de a anula o reformă făcută chiar de guvernul liberal în urmă cu doi ani ascunde de fapt încercarea lui Vîlceanu de a controla fluxul de bani europeni către primari şi de a folosi aceşti bani ca instrument politic”, acuză deputatul USR, Teodor Lazăr. Lazăr face referire la propunerea ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, de înfiinţare a unei Autorităţi de Management (o autoritate centrală) sub care să funcţioneze cele opt Autorităţi de Management apărute în 2020.  

Deputatul arată că România a avut tot timpul o absorbţie slabă a banilor europeni şi că principala cauză a fost centralismul şi birocraţia. „Ţările cu absorbţie mare a banilor europeni, precum Polonia, sunt ţări care au simplificat, debirocratizat şi descentralizat modul în care se accesează fondurile europene. De altfel, în august 2020, când s-a produs această descentralizare, chiar liderii liberali ne prezentau această măsură ca una care va duce la creşterea absorbţiei banilor europeni şi ca una care va eficientiza procesul decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale. Înfiinţarea celor opt Autorităţi de Management muta practic competenţele de la Ministerul Dezvoltării la cele opt agenţii regionale”, aminteşte Lazăr. 

Deputatul cere ca lucrurile să rămână aşa, pentru că altfel va fi afectată dezvoltarea şi modernizarea ţării. „În actualul ciclu de finanţare european, regiunile au un impact mult mai mare. Tocmai de aceea, rolul acestor Autorităţi de Management este fundamental atât pentru absorbţia banilor europeni cât şi pentru dezvoltarea regională. Reînfiinţarea unei autorităţi centrale înseamnă pentru primari drumuri în plus la Bucureşti, obligaţia de a depune documente suplimentare, mai mult timp pierdut şi deci mai puţini bani care ajung în comunităţi. Prin astfel de decizii, domnul Vîlceanu pune în pericol dezvoltarea României. De aceea şi trebuie oprit”, încheie Lazăr.

Dan Vîlceanu a negat faptul că ar exista un plan de desfiinţare a ADR-urilor, fiind doar discuţii în prezent.„Nu există niciun proiect pentru desfiinţarea agenţiilor de dezvoltare regională, există o informare la nivelul Guvernului, un memorandum. În urma discuţiilor vom lua o decizie”, a afirmat Dan Vîlceanu, întrebat joi la Parlament dacă este de acord cu înfiinţarea unei autorităţii de management la nivel central şi desfiinţarea acelor agenţii de dezvoltare regională.

Problematica situaţiei ADR-urilor a mai fost în atenţia publică în 2020, când Marcel Boloş, la acel moment ministru al Fondurilor Europene, solicita o putere mai mare pentru aceste agenţii, în timp ce alte structuri, conduse de liberali, aveau puncte de vedere diferite.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite