Dragnea: „Nu mă interesează ordonanţa pe amnistie. Dacă vor s-o dea la Guvern, s-o dea. Dăncilă nu a respins ideea, dar vrea poziţia ministrului Justiţiei “

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Executiv al PSD a tranşat disputele apărute în partid ca urmare a scrisorii în care i s-a cerut demisia lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Scorul final este neclar: Dragnea a prezentat o victorie zdrobitoare, în timp ce Firea a susţinuct că o treime din membrii CEX au absentat de la vot. Cât despre OUG pe amistie, Dragnea a pasat răspunderea la Guvern

UPDATE Liviu Dragnea: Au vorbit foarte mulţi colegi despre celebra scrisoare a Grupului de iniţiativă. S-au spus păreri, puncte de vedere, controverse, unii colegi s-au completat, alţii s-au contrat. Nu sunt de acord cu ideea că e prima şedinţă în care se discută serios în PSD. Am avut multe şedinţe în care s-a discutat ore în şir. Avem un mandat destul de serios din partea cetăţenilor pentru a duce până la capăt angajamentul de a avea un stat de drept corect. Unii colegi au spus să nu facem niciun vot, dar eu nu am fost de acord, pentru că s-a minţit prea mult în aceste zile, s-a manipulat prea mult. Mulţi dintre colegii mei din judeţe m-au sunat de la întâlnirile cu primarii şi au pus telefonul pe şpicăr. Cei mai mulţi mi-au cerut să nu renunţ la funcţia de preşedinte.

Unul dintre motivele scisorii era că am deschis prea multe fronturi cu Klaus Iohannis, un iubitor de PSD, cu SRI, cu SPP şi cu #Rezist. Am spus că eu niciodată nu voi putea să accept ca PSD să devină sau să redevină o unealtă a acestui sistem odios. Am spus că atât cât voi mai fi în această funcţie voi face tot ce pot pentru a zdrobi acest sistem odios care distruge vieţi în România. Un coleg mi-a spus că a citit scrierile lui Sun Tzu, Arta Războiului. Şi eu le-am citit. Acolo spune să nu deschizi multe fronturi. Nu noi le-am deschis, ci alţii le-au deschis împotriva noastră. 

Un alt motiv a spus că eu sunt vulnerabil. I-am spus să-mi răspundă dacă eu de mâine nu mai exist, nu mai am CNP, de a doua zi, acest sistem, aceste instituţii o să ia în braţe PSD-ul, o să sprijine finalizarea legilor Justiţiei? Nu. Legile Justiţiei, Codruile Penale, modificate în lumina CCR şi deciziilro CEDO, odată intrate în vigoare, îi fac pe toţi să plătească. I-am întrebat dacă vor ca în continuare un om să fie condamnat pentru că a îndemnat lumea să iasă la vot. N-am primit răspuns la această întrebare. 

Nu am cedat la legea lobby-ului. Este luată exact din legea din Austria. Legea off-shore a fost adoptată în Comisie la Senat, luni intră în plen la Senat, miercuri vrem să intrăm la votul final din Camera Deputaţilor. Nu am cedat cu privire la condiţiile puse în acea lege, avantajoase pentru statul român. 

Am discutat despre amnistie şi graţiere. Pe mine nu mă mai interesează ordonanţa pe amnistie. Vor s-o dea la guvern, s-o dea. Nu vor, să nu o dea. Unii colegi au făcut presiuni să fie dată OUG. Viorica Dăncilă a rezistat. Însa în acealşi timp nimeni nu a răspuns la o întrebare esenţială: ce facem cu probele obţinute nelegal care a făcut ca foarte mulţi români să fie condamnaţi nelegal. Dacă răspunsul este amnistie prin OUG, Guvernul să dea. Dacă răspunsul este lege în Parlament, susţin. 

 

O precizare aritmetică: 64 de membri prezenţi cu drept de vot: 56 de colegi au votat pentru susţinerea mea, 8 voturi împotrivă şi o abţinere a domnului Petrea. Sau 55 cu 8 cu 1. Domnul Florea a cerut excluderea Gabrielei Firea din partid. Am refuzat să supun la vot. 

Jurnalist: Paul Stănescu riscă remanierea?

I-am consultat pe colegi. Aproape în unanimitate au spus că după referendum. Doamna Dăncilă începuse o evaluare. Una din calităţile obligatorii pe care trebuie să le aibă membrii Guvernului trebuie să fie buna comunicare. Nu este un moft, este o obligaţie. Miniştrii cărora le e frică să meargă la emisiuni nu pot face parte din Guvern. Eu nu mai pot să fiu purtătorul de cuvânt al ministerelor. Dacă iau decizii proaste, să-şi asume.

Doamna Dăncilă are susţinere advs?

Dragnea: Doamna Dăncilă este o persoană onestă. Grija ei a fost păstrarea guvernării. Foarte bine a procedat că nu a ieşit. Are susţinerea mea totală. 

Dacă se continuă cu atacurile la dvs mergeţi cu excluderi?

Problema nu e la mine. Nu mi-a fost uşor azi să blochez acea iniţiativă. 

De ce nu aţi venit însoţit de miniştri?

Nu am vrut să fim acuzaţi de plagiat. 

Cum aţi explicat colegilor acea fotrografie cu statul paralel?

Statul paralel? Vezi să nu te certe la post ( către reporterul Digi 24- n.r). A continuat şirul de poze pe care le continuă un turnător. N-am ascuns că am participat la întâlniri la care au participat la zeci de întâlniri. Ponta a numit-o şi în mandatul meu de preşedinte PSD Kovesi a plecat de la DNA. Maior este arhivarul de serviciu. Eu i-am cerut să dea toate pozele. Pe canapeaua aia au stat mulţi.

Plecaţi mai puternic?

Plec mai gras. Nu plec din ţară. 

Cum vedeţi punerea sub acuzare a şefilor Jandarmeriei?

Convingerea mea e că jandarmii au acţionat legal. Această acţiune a Parchetului general are ca obiectiv timorarea forţelor de ordine din România. N-am văzut o grabă îi ai ancheta pe cei care au distrus, pe cei care au lovit, pe cei care au fost violenţi. 

Care a fost poziţia doameni Dăncilă pe amnistie?

E o prostie să spui că un membru al Guvernului riscă un dosar penal dacă dă o OUG. Doamna Dăncilă a spus un lucru normal: că nu se poate discuta acum despre amnistie pentru că Guvernul are alte priorităţi. Nu a respins ideea, dar a spus că dacă ministrul Justiţiei prezintă un punct de vedere, atunci discutăm în partid şi în coaliţie. Eu nu am presat-o şi nu pot să o presez. Eu nu-mi permit să mă port urât cu o doamnă. 

Am discutat cu membri marcanţi ai social democraţiei europene şi nu avem această problemă, dar au fost şi colegi din Partidul Socialist European care în mai multe rânduri ne-au cerut ca noi să nu susţinem referendumul pentru familie. Am spus că noi nu putem să nu ţinem cont de iniţiativa a trei milioane de români”, a declarat Liviu Dragnea.

Despre referendumul pentru familie

Am discutat cu membri marcanţi ai social democraţiei europene şi nu avem această problemă, dar au fost şi colegi din Partidul Socialist European care în mai multe rânduri ne-au cerut ca noi să nu susţinem referendumul pentru familie. Am spus că noi nu putem să nu ţinem cont de iniţiativa a trei milioane de români”, a declarat Liviu Dragnea.

***

UPDATE Codrin Ştefănescu susţine că au fost 8 voturi împotriva lui Draganea, 59 pentru si o abtinere - chiar a lui Dragnea. În schimb, Gabriela Firea susţine că au fost 10 voturi împotriva lui Dragnea, doar 39 pentru, o abţinere şi 18 voturi lipsă. 

UPDATE Gabriela Firea, după Cex: A fost o şedinţă foarte lungă, una dintre cele mai dense şedinţe CEX. S-au spus foarte multe lucruri, şi de o parte, şi de cealaltă. Au luat cuvântul aproae 30 de persoane. Primul câştig este acela că a fost prima şedină CEX în care s-a dezbătut cu foarte multă sinceritate toate problemele care ne frământă. Nu a mai existat acea timorare. La finalul dezbaterilor, domnul Dragnea a supus la vot doar un punct din declaraţia comună, nu toate cele 20, doar referirea la domnia sa, dacă să continue ca preşedinte. Au fost 10 voturi să facă un pas lateral, 39 de voturi împotrivă şi o abţinere. S-a cerut excludere amea din partid de către primarul Sectorului 5, fapt care nu s-a supus la vot, după intervenţia domnului Dragnea şi a doameni Dăncilă. Deci 10 voturi să facă un pas lateral, 39 împotrivă şi o abţinere. Scrisoarea noastră a fost semnată de 25 de oameni. Noi nu vom duce la dărâmarea Guvernului PSD-ALDE.

Paul Stănescu: Nimeni nu pleacă din partid, toţi rămânem în PSD: Vom vota tot ce avem în Parlament de votat din programul de guvernare. Este prima discuţie serioasă şi cu mult curaj. 

Adrian Ţuţuianu: Cred că e începutul unei normalităţi şi cred că scrisoarea şi-a atins scopul. Nu contează numărul de votui. Contează că ne-am putut exprima. 

Marian Neacşu: Nu se pune problema să strâmngem semnături ca Dragnea să plece din fruntea Camerei Deputaţilor. 

UPDATE Preşedintele PSD Caraş Severin, Ioan Mocioalcă, a anunţat că şedinţa CEx s-a încheiat cu un vot, dar doar opt lideri au votat împotriva lui Dragnea. A fost o singură abţinere: însuşi Dragnea. Urmează declaraţii. 

Potrivit unor surse politice, în CEx- s-a propus şi excluderea Gabrielei Firea din partid, însă Dragnea s-a opus votului. 

***

UPDATE Olguţa Vasilescu a ieşit puţin din sală. Jurnaliştii: „Mai dureaza?“. Olguţa: „Mai durează“. Jurnalişti: „Tot liniste si pace înauntru?“. Olguţa: „Hai, mă, ce naiba? Nu v-ati obişnuit cu partidul ăsta?“. 

UPDATE Dragnea a iesit la baie si a zis ca şedinţa CEX se va solda cu un vot, dar nu stie cat mai durează. 

UPDATE Adrian Ţuţuianu a prezentat un sondaj de opinie în care PSD este la un scor de sub 30%. 

UPDATE Gabriela Firea a fost primul lider PSD care a cerut explict ca Liviu Dragnea să facă un pas în spate, poitrivit Antena 3. Alţi lideri, printre care Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu, au vorbit despre problemele de comunicare din partid şi alte probleme care ar trebui rezolvate.

UPDATE Niciun lider PSD nu i-a cerut demisia lui Liviu Drganea, deşi au trecut mai bine de patru ore de discuţii. 


UPDATE Lia Olguţa Vasilescu şi Gabriela Firea s-au certat în CEX. Olguţa Vasilescu este de partea lui Liviu Dragnea, în timp ce Gabriela Firea s-a plâns că Dragnea i-a blocat proiectele de la Primăria Capitalei, susţin surse din PSD pentru Adevărul. 

UPDATE Cătălin Rădulescu, despre Robert Negoiţă: „Câţi procurori DNA mănâncă la hotelul său şi ce se întâmplă cu dosarul său de evaziune fiscală de 20 de milioane de euro? Trebuia să-şi rezolve cumva problemele, probabil că de asta a ieşit împotriva preşedintelui Dragnea. O să vă dăm Acest băiţaş este un nimeni. O să cer să-i fie retras sprijinul politic. A dat Bacalaureatul la 30 de ani, până atunci a pus mochetă“. 

UPDATE Viorica Dăncilă a luat cuvântul şi le-a spus colegilor săi că va merge alături de echipa care a propus-o în urmă cu câteva luni, susţinându-l astfel, în continuare, pe liderul PSD,  potrivit unor surse participante la şedinţă. Cu toate acestea, o remaniere guvernamentală este încă pe masa social-democraţilor, printre cei care ar urma să plece fiind ministrul Culturii, George Ivaşcu.  

UPDATE Social-democraţii vor avea o nouă şedinţă de Comitet Executiv în următoarele zile, potrivit unor surse participante. „Apele s-au liniştit“, conform acestora. 

UPDATE Printre primele persoane care au luat cuvântul au fost Gabriela Firea şi Lia Olguţa Vasilescu. Nu i s-a cerut demisia lui Liviu Dragnea. 

UPDATE Membrii PSD din Comitetul Executiv au fost lăsaţi fără telefoane în urma deciziei a lui LiViu Dragnea, pentru a nu mai fi scurgeri de informaţii în presă.

UPDATE Robert Negoiţă, preşedinte PSD Sector 3: S-au făcut multe greşeli. Să reflectăm cu responsabilitate. Nu e momentul de excluderi, ci un moment de reflecţie. Să nu plecă de aici învinşi toţi, ci să plecăm toţi câştigători. 

UPDATE A început şedinţa Comitetului Executiv.

UPDATE Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă au venit împreună spre sala de şedinţă. În spatele acestora au venit mai mulţi lideri PSD care sunt alături de Dragnea. Printre aceştia sunt Felix Stroe (Constanţa), Adrian Gâdea (Teleorman), Dorel Căprar (Arad), Horia Teodorescu (Tulcea), Gabriel Mutu (PSD Sector 5), Codrin Ştefănescu. 

Felix Stroe si gabriel Mutu FOTO Maria Tufan

UPDATE Cătălin Rădulescu: Adrian Tuţuianu a permis instalarea unui sistem de supraveghere al SRI la sediul PSD

UPDATE Pe lângă excluderea Gabrielei Firea din partid, Dragnea va propune remanierea miniştrilor Paul stanescu şi George Ivaşcu, potrivit unor surse politice. Cât despre remanierea lui Tudorel Toader, decizia finală o va lua Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE Tabăra anti-Dragnea a ieşit cu declaraţii de presă înainte de şedinţa Comitetului Executiv. „Nu vrem să constituim o formaţiune politică, nu vrem să mergem la alt partid. Milităm pentru unitatea echipei“, a afirmat Gabriela Firea.. „Noi avem un angajament patriotic faţă de ţară, faţă de cei care ne-a trimis să-i reprezentăm“, a mai afirmat Firea.

De asemenea, primarul general a precizat că în şedinţa ar putea să se propupnă excluderea sa: „Miza de azi e excluderea mea din PSD. O miză importantă e să fie remaniaţi şi Paul Stănescu şi Tudorel Toader“.

Şi Paul Stănescu a vorbit pe scurt despre şedinţa de azi. „Nimeni nu va pleca din partid chiar dacă se va încerca o excludere sau alta. Toată lumea rămâne în PSD. Problema e de management al partidului la ora aceasta. Nu discutăm de aritmetică“, a declarat vicepremierul Stănescu.   

UPDATE Liviu Dragnea ia în calcul să propună excluderea Gabrielei Firea în şedinţa Comitetului Executiv, au precizat surse politice pentru „Adevărul“. 

UPDATE Tot în biroul lui Dragnea au ajuns liderul PSD Sector 5, Daniel Florea, senatorul Şerban Nicolae şi Claudiu Manda (preşedinte al Comisiei SRI din Parlament)

UPDATE Viorica Dăncilă a venit în biroul lui Liviu Dragnea, aceasta fiind însoţită de Carmen Dan şi Rovana Plumb. „Lucrurile vor fi lămurite azi în CEx“, a afirmat Dăncilă. 

UPDATE În paralel are loc şi o şedinţă a taberei anti-Dragnea. Acolo sunt prezenţi Gabriela Firea, Mihai Tudose, Paul Stănescu şi Adrian Ţuţuianu. 

UPDATE Liviu Dragnea e în biroul său de la Camera Deputaţilor unde poartă ultimele negocieri.

UPDATE Dumitru Buzatu (preşedinte PSD Vaslui) a anunţat că va participa la discuţie, dar încă nu ştie cum să se poziţioneze, el fiind pentru o linie de „mediere“. 

UPDATE Marian Oprişan a anunţat că-l susţine pe Liviu Dragnea. „Când eu am ridicat probleme în CEx, unde erau cei care azi trimit scrisori?“, a spus Oprişan. Potrivit unor surse politice, Dragnea i-a oferit lui Oprişan funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, în locul lui Paul Stănescu. Sursele citate susţin, însă, că Marian Oprişan a solicitat ministerul de Interne.

UPDATE Doina Pană, vicepreşedinte PSD: „Cu excepţia a trei voturi, liderii din Transilvania sunt alături de Liviu Dragnea“. Pană s-a poziţionat clar în favoarea lui Liviu Dragnea. Fostul ministru a precizat că e greu de lucrat cu Liviu Dragnea, dar liderul PSD a fost cel care a avut un rol esenţial în câştigarea alegerilor. 

UPDATE Liviu Dragnea i-a promis lui Dan Tudorache, lider al PSD Sector 1, şefia PSD Bucureşti şi faptul că peste doi ani va fi candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, potrivit unor surse poltiice.

Dragnea a încercat să o convingă şi pe Ecaterina Andronescu să-i fie alături, chiar dacă nu are drept de vot în CEx, acesteia fiindu-i promisă funcţia de ministru al Educaţiei. Andronescu a refuzat, potrivit unor surse. 

UPDATE Potrivit unor surse politice, Liviu Dragnea a negociat cu numeroşi lideri din teritoriu susţinerea, oferindu-le acestora funcţii. De exemplu, Dragnea i-a primis iniţial liderul PSD Vrancea, Maria Oprişan, şefia Ministerului Dezvoltării, dar preşedintele CJ Vrancea ar fi vrut alt minister, cel al Internelor, au precizat surse politice pentru „Adevărul“. Până la urmă, Dragnea a venit şi cu oferta şefiei Internelor, conform unor surse ale G4Media

De asemenea, Liviu Dragnea i-ar fi promis un loc în Guvern şi preşedintelui PSD Constanţa, Felix Stroe, persoană pe care tot Dragnea a mazilit-o odată cu demisia Guvernului Tudose, Stroe fiind atunci şef la Transporturi.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite