Surse. PSD amână din nou decizia pe moţiune. Ciolacu aşteaptă să fie ales preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Naţional Executiv (CExN) al PSD discută astăzi, de la ora 11.00, prin videoconferinţă, despre Congresul partidului, care se va desfăşura sâmbătă, şi despre calendarul pentru dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură împotriva Executivului. Guvernul Orban a contestat vineri la CCR moţiunea de cenzură depusă de PSD.

UPDATE Lucian Romaşcanu, purtătoruld e cuvânt al PSD: Există negocieri cu toate grupurile parlamentare. Marţi vom anunţa data votului. Ne dorim ca votul să aibă loc cât mai rapid cu putinţă.

Noi suntem convinşi că această moţiune va trece. Aceşti trei parlamentari care au plecat îmi pare rău că au luat această decizie. Doamna Meiroşu e politician de sens giratoriu: pleacă, vine!

UPDATE Conducerea PSD a amânat din nou decizia privind votul la moţiunea de cenzură, susţin surse politice pentru Adevărul. O decizie va fi luată abia marţi, la trei zile după ce Marcel Ciolacu va fi ales preşedinte plin al partidului. Sâmbătă e programat Congresul PSD. 

****

Guvernul a depus vineri la Curtea Constituţională sesizarea referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern-Parlament în legătură cu moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi prezentată deja în Parlament. ”Este clară intenţia PSD-ului de a provoca haos în România, aşa cum au făcut-o de la începutul pandemiei, sabotând orice acţiune a Guvernului”, a spus Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Această chestiune trebuie clarificată. Din punctul meu de vedere nu este constituţională depunerea de moţiuni de cenzură în vacanţa parlamentară”, a afirmat şeful Guvernului.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că va respecta decizia Curţii Constituţionale, în cazul în care Executivul va ataca moţiunea PSD, dar că există şi varianta de a merge la vot cât mai repede. El a spus că, dacă moţiunea trece, este exclus ca PSD să mai voteze un guvern liberal. De asemenea, Ciolacu a exclus şi suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, ca decizie politică.

Liderul interimar al social-democraţilor a adăugat că PSD va propune un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în cazul în care moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va trece în Parlament.

La rândul său, liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a spus că data votului la moţiune va fi stabilită, vineri, în CEx, în funcţie de câţi parlamentari pot fi prezenţi la dezbaterea şi votul în plenul reunit. 

„Decizia se va lua mâine. Mai important decât data că va fi pe 28 august, în ultimele zile ale lui august sau primele zile ale lui septembrie, mai important este să fie votul la moţiune”, a explicat Simonis, joi într-o conferinţă de presă la Parlament.

În ceea ce priveşte Congresul PSD, Eugen Teodorovici, care candidează la şefia partidului, a înregistrat joi o cerere la Tribunalul Bucureşti prin care solicită amânarea evenimentului până când se rezolvă litigiul privind anularea unor decizii ale conducerii interimare ilegale a formaţiunii. 

Referitor la această acţiune a lui Teodorovici, Alfred Simonis a precizat că nu doreşte să comenteze probleme interne ale PSD, însă fostul ministru de Finanţe este „un personaj destul de exotic” şi nu ar lua în serios fiecare demers al acestuia.

Congresul PSD ar urma să aibă loc sâmbătă, de la ora 10.00. Eugen Teodorovici şi Marcel Ciolacu candidează pentru şefia formaţiunii. În 38 de centre teritoriale vor exista urne unde social-democraţii vor vota, secret, pe buletine de vot.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite