Cine e Laura Chiorean, liderul PSD din MAE care continuă războiul cu diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Laura Elena Chiorean, secretarul general al MAE. FOTO Facebook Laura Elena Chiorean
Viorica Dăncilă şi Laura Elena Chiorean, secretarul general al MAE. FOTO Facebook Laura Elena Chiorean

Laura Elena Chiorean, secretar general al MAE, care a venit cu acuzaţii dure la adresa diasporei, e membru vechi al PSD, aceasta fiind considerată o apropiată a lui Vasile Puşcaş, potrivit unor surse politice. Pe de altă parte, fostul negociar al României pentru aderarea la UE a precizat că nu a dat nicio recomandare pentru Chiorean, nici în 2009, nici în prezent.

UPDATE Vasile Puşcaş, fost negociar al României pentru aderarea la UE, a precizat pentru „Adevărul“ că nu are nicio legătură cu numirea lui Chiorean în MAE. „Nu am dat nicio recomandare nici în 2009, nici de data aceasta“, a afirmat Puşcaş. 

Chiorean a ieşit în evidenţă la audierile din cadrul Comisiei  parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude la alegerile din 26 mai prin faptul că a declarat că misiunile diplomatice au raportat mai multe incidente la alegerile europarlamentare, ea susţinând că în multe cazuri s-a intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot, de vină fiind unele „grupuri de agitatori”. Mai mult, reprezentanta MAE a subliniat că la votul din străinătate, o parte a celor din diaspora erau beţi. „Unele persoane din grupurile de agitatori se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice“, a afirmat Chiorean, în faţa celor din comisia condusă de deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu.

De altfel, Vasilescu e colegă de partid cu Chiorean, în condiţiile în care actualul secretar general al MAE e membru PSD al filialei Cluj de peste 10 ani. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Laura Elena Chiorean este apropiată de Vasile Puşcaş, fost negociator al României cu UE în perioada 2000-2004. În 2009, după ce a fost numit în funcţia de secretar de stat la Departamentul pentru Afaceri Europene, Puşcaş a luat-o pe Chiorean în funcţia de subsecretar de stat.

Adusă de Dăncilă în MAE

Surse politice au precizat că aceasta a plecat din funcţie odată cu ieşirea PSD de la guvernare, iar aici se opreşte şi activitatea social-democratei în zona diplomaţiei. „Recuperarea“ lui Chiorean pentru o poziţie care ţine de politică externă a avut loc la începutul acestui an. Consilier judeţean din partea PSD şi preşedinte a femilor din PSD Cluj, Chiorean i-a luat locul în martie lui Cosmin-George Dinescu, diplomat cu o carieră în MAE de aproape 20 ani, acesta ocupând funcţia de secretar general al instituţiei din 11 iulie 2016.

Funcţia de secretar general al MAE e una „foarte importantă“, mai ales când au loc diferite tipuri de alegeri, în condiţiile în care secretarul general este cel care realizează comunicarea între secţiile din diaspora şi autorităţile din România, susţin politice pentru „Adevărul“. Aşadar, Chiorean e cea care gestionează la prima mână informaţiile care au venit de la secţiile din străinătate, fiind reprezentanta din instituţie care poate da un punct de vedere oficial şi bine documentat despre ce s-ar fi întâmplat. Or, audierile din comisia condusă de Lia Olguţa Vasilescu, Chiorean a fost una dintre persoanele care au dat declaraţii care corespund cu tezele PSD cum că în 26 mai sunt suspiciuni privind frauda la vot. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite