Cine sunt noii prefecţi instalaţi de Cioloş şi ce riscă premierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş a schimbat nouă prefecţi numiţi de Victor Ponta şi a instalat şapte oameni din anturajul PNL şi doar doi din tabăra PSD. Prima consecinţă: ALDE, partid aliat cu PSD, îl pune pe premier să dea  explicaţii în faţa Parlamentului. În plus, social-democraţii ameninţă cu moţiunea de cenzură.

Premierul Dacian Cioloş a înlocuit o serie de prefecţi şi subprefecţi, pe motiv că n-au avut rezultate. Surse politice au povestit însă pentru „Adevărul“ că liderii PNL au făcut presiuni constante asupra premierului să fie înlocuiţi prefecţii numiţi de Victor Ponta. „Nu putem intra în alegeri cu o ţară întreagă condusă de prefecţi PSD“, spun surse liberale. Oficial, prefecţii sunt independenţi politic, însă aceasta este doar o condiţie teoretică. Cei mai mulţi sunt membri de partid, care demisionează cu puţin timp înainte de afi numiţi în funcţie. Aşadar, ajung independenţi peste noapte. Alţii n-au carnet de partid, dar fac parte din anturajele formaţiunilor politice.

La Alba a fost numit prefect Cornel Murg, cel care a ocupat până joi funcţia de subprefect. Înainte de a deveni apolitic, Murg a fost preşedinte al PSD Cugir. Şi la Bistriţa subprefectul a fost înaintat în funcţie: Dacian Cioloş a optat pentru Victor Frenţ, fost mebru PSD.

La Argeş, liberalii l-au impus pe Cristian Soare, cel care a mai ocupat funcţia în timpul guvernării USL. La Botoşani, acelaşi scenariu: liberalii l-au reactivat pe Dan Nechifor, fost prefect al judeţului. Şi tabără PDL din PNL a venit cu omul de casă: Antonel Jîjîie a fost numit prefect al judeţului Dâmboviţa.
Liberalii şi-au mai asigurat prefecturile din Brăila, Gorj şi Vaslui, trei dintre fiefurile electorale ale PSD. La Brăila a fost numită Mădălina Cochino, La Gorj- Gheorghe Paraschivu, iar la Vaslui- Daniel Olteanu Daniel, fost şef de cabinet al lui Cristian David, ministru de Interne în timpul guvernării Tăriceanu. La Satu Mare, Cioloş l-a preferat pe Radu Bud, un apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu, dar şi al PNL.

Decizia premierul i-a înfuriat pe social-democraţi. „Domnul Dragnea i-a spus clar domnului Cioloş să nu se atingă de prefecţi. Am înţeles că a schimbat secretarii de stat, dar prefecţii trebuia să-i lase acolo. Văd că tot se strâng bile negre: poziţia pe care a luat-o faţă de Antena 3, iar acum cu prefecţii. Să nu ne forţeze să depunem moţiune de cenzură“, avertizează un lider PSD, cu condiţia anonimatului. 

„Nu cred că cineva poate avea inconştienţa să genereze instabilitate în România printr-o moţiune de cenzură. Am auzit această ameninţare, dar cred că e o ameninţare fluturată la geam de domnul Dragnea. Nu cred că va concretiza acest demers pentru că realmente o ţară întreagă s-ar uita la domnia sa ca la persoana care a dezechilibrat România într-un moment important“, a răspuns Alina Gorghiu.

Copreşedintele PNL vede în acţiunea premierului o măsură de a depolitiza instituţiile statului. „Cred că aceşti oameni care au calitatea de prefect şi sunt trup şi suflet cu carnetul de partid alături de PSD, sabotează interesul public şi sabotează Guvernul din interior“, susţine Alina Gorghiu, care nu spune nimic de faptul că mulţi dintre noii prefecţi sunt oameni de casă ai PNL.

Tăriceanu îl cheamă din nou la raport pe Cioloş

ALDE, partidul condus de tandemul Călin Popescu Tăriceanu- Daniel Constantin,  vrea să-l cheme în Parlament pe premierul Dacian Cioloş pentru a prezenta criteriile de desemnare a noilor prefecţi. „Au promis prefecţi tehnocraţi, dar au numit în funcţii oameni ai PNL“, a declarat copreşedintele partidului, Daniel Constantin. Decizia de a-l chema pe premier în Parlament revine Biroului permanent al Senatului care ar trebui să discute luni solicitarea ALDE.Cum Tăriceanu şi Dragnea au tot interesul să-l aducă pe Cioloş la raport, cel mai probabil solicitarea ALDE va fi aprobată.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite