Brexit. Ce trebuie să facă românii din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brexitul a ajuns subiect de campanie electorală în Marea Britanie
Brexitul a ajuns subiect de campanie electorală în Marea Britanie

Brexit-ul a ajuns motiv de campanie electorală în Marea Britanie, dar şi motiv de îngrijorare pentru românii din comunitate. Mai ales că ultimele discuţii dintre Marea Britanie şi UE au adus în discuţie chiar şi un Brexit fără acord.

Astfel, mulţi se întreabă ce trebuie să facă în această situaţie.”Momentan sumtem sceptici, vom vedea daca şi cum se va face Brexitul. Românii trebuie sa aplice online pentru reglementarea rapidă a situaţiei lor. Este o simplă aplicaţie online, dureaza 30 de minute”, a spus Ana Maria Niţă, avocat la compania de avocatură Levene din Marea Britanie. Românii sunt în principal activi pe piaţa serviciilor din UK.

Românii din Marea Britanie pot acum să se înregistreze online, până la data de 30 iunie 2021, pentru noul statut:

  • Statutul SETTLED se aplică cetăţenilor europeni şi membrilor de familie ai acestora care au locuit în Marea Britanie o perioadă neîntreruptă de 5 ani la data aplicării
  • Statutul PRE-SETTLED se aplică celor care nu au locuit în Marea Britanie pentru o perioadă mai scurtă de 5 ani, până la data de 30 decembrie 2020 (sau 31 ianuarie 2020, în cazul lipsei unui acord UE-UK) şi le permite acestora să acumuleze cei 5 ani necesari aplicaţiei de SETTLED (este obligatoriu să aplicaţi pentru statutul de settled inainte de data expirarii statutului de pre-settled)

Aplicanţii trebuie să dovedească: naţionalitatea, identitatea, rezidenţa ​continuă şi să furnizeze date privind cazierul judiciar (dacă acesta există).

Răspunsul vine de obicei în maxim o lună de la aplicare. Românii sunt a doua comunitate din Marea Britanie, după cea poloneză. 

”Este o comunitate ce ar putea fi un pic mai unita, dar întâlneşti mulţi români de calitate. Este a doua ca şi marime, cu peste 400.000 de membri, după polonezi care sunt aproape un milion”, a spus Ana Maria.

Cine nu trebuie să facă cerere

Nu va trebui să faceţi cerere dacă deţineţi:

  • permis de intrare în Regatul Unit pe o perioadă nedeterminată
  • permis de şedere în Regatul Unit pe o perioadă nedeterminată
  • cetăţenie britanică sau irlandeză (inclusiv ”cetăţenia dublă”)

Ghid în limba română privind înregistrarea noului statut de rezident

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite