Bilanţ. Care sunt reuşitele României în cele 6 luni de deţinere a preşedinţiei Consiliului UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă.FOTO Inquam Photos / George Călin
Viorica Dăncilă.FOTO Inquam Photos / George Călin

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, la jumătatea acestei săptămâni, bilanţul preşedinţiei române a Consiliului UE. 90 de dosare legislative au fost închise şi zeci de concluzii adoptate în perioada deţinerii preşedinţiei de către România, ceea ce a adus şi la aprecieri din partea preşedinţilor Comisiei Europene şi Consiliului European.

Deţinerea preşedinţiei Consiliului UE de către România pentru prima oară a reprezentat şi o ocazie prin care specialiştii şi decidenţii politici să arate că, pe lângă tensiunile politice interne, pot fi rezolvate dosare şi luate decizii care să influenţeze viaţa nu doar a românilor, ci a întregilor cetăţeni ai UE. 

Cifrele prezentate de Viorica Dăncilă în ceea ce priveşe realizările României în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019 arată în felul următor:

- 2.500 de reuniuni şi evenimente, dintre care peste 2.000 de reuniuni ale grupurilor de lucru.

- 64 de reuniuni la nivel ministerial ale Consiliului UE.

- 300 de evenimente organizate în România, plus Summitul de la Sibiu.

- 90 de dosare legislative închise în cele trei luni până la finalul activităţii legislative a PE, în medie un dosar în fiecare zi. (Detalii despre dosarele închise, aici)

- 84 de concluzii ale Consiliului adoptate pe multiple teme de interes comun.

Printre dosarele finalizate au fost: 

- Regulamentul de instituire a Autorităţii europene a muncii (ELA)

- Acordul politic cu Parlamentul European privind propunerea de revizuire a Directivei Gazelor Natural; 

- Finalizarea negocierile privind propunerea de regulament referitoare la plăţile directe şi sprijinul pentru dezvoltare rurală pentru anii 2019-2020.

De asemenea au fost date şi directive importante în ceea ce priveşte piaţa muncii, cum ar fi „Directiva care va asigura o mai mare previzibilitate şi claritate în ceea ce priveşte condiţiile de muncă“ şi „Normele privind reducerea expunerii la factorii cancerigeni la locul de muncă“. 

„După mandatul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, atât parcursul european al statelor din Balcanii de Vest,  angajamentul Uniunii Europene pentru partenerii din Parteneriatul Estic, cât şi relevanţa geopolitică a Mării Negre sunt reaşezate pe agenda priorităţilor Uniunii Europene. Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene s-a dovedit dinamică şi capabilă de efort substanţial susţinut, calităţi care au contribuit decisiv la avansarea semnificativă a negocierilor. Am avut o foarte bună cooperare cu toţi actorii europeni şi cu statele membre“,  a declarat Viorica Dăncilă la prezentarea bilanţului.

Munca depusă de specialiştii români şi de decidenţi a fost apreciată şi la cel mai înalt nivel, preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, declarându-se „impresionat” de ceea ce a reuşit România cu toate că europenii se pregăteau de alegerile din mai. 

„Aţi reuşit să adoptaţi 90 de dosare legislative în ultimele 100 de zile de dinaintea alegerilor europene, incluzând aici protecţia graniţelor, reducerea emisiilor de CO2 şi construirea unei Europe digitale. Este impresionant. Aţi făcut un progres important şi în pachetul pentru Cadrul Financiar Multianual”, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, la rândul său. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite