Zelenski: În Ucraina se decide soarta Europei Centrale. Ruşii vor să treacă de Nikolaiev spre Odesa, de unde mai este un pas până în Rep. Moldova
0Volodimir Zelenski a declarat în discursul său din Parlamentul României că în Ucraina se decide soarta Europei Centrale şi a avertizat că după câştigarea unor oraşe din sudul Ucrainei ar putea ca militarii ruşi să se îndrepte spre Republica Moldova.
Discursul lui Zelenski a început cu probleme tehnice, neputând fi auzit. De asemenea, Parlamentul a avut probleme şi în ceea ce priveşte asigurarea unei interpretări din ucraineană în limba română.
Discursul integral al preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski:
Stimate domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor!
Stimate domnule Preşedinte al Senatului!
Stimate domnule Prim-ministru!
Doamnelor şi domnilor deputaţi şi senatori!
Dragi prieteni!
Drag popor român!
Sunt recunoscător pentru această oportunitate de a mă adresa dumneavoastră şi tuturor oamenilor dumneavoastră. Acum câteva ore m-am întors din oraşele eliberate din regiunea Kyiv – din apropierea capitalei noastre. Din teritoriile din care i-am alungat pe ocupanţii ruşi şi am văzut ce făceau pe pământul nostru cu ucrainenii.
Şi vreau ca să vedeţi aceasta acum. Aceea ce ocupanţii au lăsat în urma lor. Îmi pare rău - videoclipul este dur, dar aceasta este realitatea...
Numele oraşului nostru Bucea este acum pentru totdeauna în istoria mondială. În istoria crimelor de război. În istoria exterminării oamenilor.
Până în prezent, se cunoaşte de peste 300 de civili torturaţi, împuşcaţi sau ucişi în alt mod la Bucea. Locuitori obişnuiţi ai unui oraş obişnuit din apropiearea Kyivului. Încătuşaţi la spate, împuşcaţi în ceafă sau în ochi şi ucişi pe străzi.
Zdrobeau vehiculele civile cu echipamente militare. Cu oameni în ele! Violau femei şi fete...
Şi aceasta este doar începutul anchetei. Nu toate dovezile au fost strânse încă. Nu toate înmormântările au fost încă descoperite. Nu au fost încă inspectate toate subsolurile în care militarii ruşi au torturat oamenii.
Există toate motivele să credem că numărul locuitorilor ucişi din Bucea şi din alte oraşe ucrainene din apropiere va fi mult mai mare decât ceea ce cunoaştem astăzi.
De ce militarii ruşi au comis aceasta?
În aceeaşi zi, 3 aprilie, când lumea a fost îngrozită să vadă cadavrele celor ucişi la Bucia, pe site-ul agenţiei de ştiri de stat ruse RIA Novosti a fost publicat un articol care justifică genocidul ucrainenilor.
Numele lui este destul de elocvent, citez: „Ce trebuie să facă Rusia cu Ucraina”. Nu este doar un text. Aceasta este una dintre dovezile pentru viitorul tribunal împotriva criminalilor de război ruşi. Articolul descrie o procedură clară şi calculată de distrugere a tot ceea ce face din ucraineni ucraineni şi poporul nostru însuşi. Pe cei care nu-i vor putea înfrânge şi îngenunchea.
S-a spus că trebuie efectuată „de-ucrainizarea” şi „de-europenizarea” Ucrainei. Se spune că până şi numele statului nostru trebuie şters. De fapt, se spune că uciderea cât mai multor dintre oamenii noştri în război este doar binevenită. Vreau să subliniez încă o dată: acesta este site-ul agenţiei de ştiri de stat din Rusia, unde în condiţiile cenzurii de stat deschise, poate fi publicat doar ceea ce corespunde poziţiei ideologice oficiale privind războiul împotriva Ucrainei. Orice lucru care nu corespunde unei astfel de poziţii pur şi simplu nu ar fi trecut prin filtru de cenzură.
Adică vreau să mă înţelegi: ei nici măcar nu se ascund. Ei vorbesc deschis despre scopul invaziei pe teritoriul Ucrainei.
Dacă armata noastră nu ar fi rezistat, dacă poporul nu s-ar fi ridicat în apărarea statului, aceştea ar fi făcut ceea ce au făcut la Bucia - dar pe tot teritoriul Ucrainei.
Cunoaştem despre uciderea deliberată a profesorilor şi educatorilor în teritoriile temporar ocupate. Cunoaştem despre teroarele deliberate împotriva tuturor celor pe care ocupanţii i-au văzut ca activişti, ca oameni conectaţi cu armata.
Chiar şi simpla prezenţă în apartamentul unei persoane a simbolurilor naţionale ale Ucrainei, steaguluiu statului şi stemei, prezentau deja un motiv pentru ca ocupanţii să ucide această persoană sau cel puţin s-o ameninţe că o vor ucide.
Dar de ce ei nu se ascund? De ce chiar şi acum, când totul este clar pentru lume, spun deschis cum vor să distrugă poporul întreg?
Există două răspunsuri la această întrebare. Pe primul îl veţi înţelege foarte bine. În 1989, Nicolae Ceauşescu şi-a încheiat în sfârşit viaţa. De mulţi ani a fost limpede că acest om îşi pierduseră adecvarea. Era clar că el, soţia lui, cei apropiaţi de el, „Securitatea” lui trag ţara voastră şi oamenii în jos - spre suferinţă, spre sărăcie, spre izolare nu doar de lume, dar şi de tot cel mai avansat din lume. Acel regim se baza doar pe intimidare şi represiune, brutalitate şi înşelăciune.
Nu era nimic luminos în acesta. Poporul român s-a revoltat şi s-a apărat, s-a salvat. După ce a răsturnat puterea inadecvată. Pentru că aceasta era singura cale. Ceauşescu, soţia, cei apropiaţi de el şi Securitatea lui nu au putut fi convinşi.
De asemenea, este imposibil să-i convingi pe cei care promovează războiul în Rusia acum. Pe cei care dau ordine criminale. Pe cei care elaborează planuri pentru genocidul poporului ucrainean şi distrugerea Statului Ucrainean.
Aceşti oameni sunt inadecvaţi. Au pierdut orice legătură cu realitatea şi sunt dispuşi să sacrifice milioane de vieţi pentru a-şi realiza ideile sale nebune.
Iar al doilea motiv pentru care Rusia apelează în mod deschis la genocid şi din cauza căruia crimele ocupanţilor, pe care le-a văzut toată lumea la Bucia sunt posibile, este încrederea oficialilor de vârf ai Rusiei că liderii europeni sunt slabi. Că Europei îi lipseşte un leadership. Şi că naţiunile europene nu sunt capabile să apere valorile care au unit continentul.
Doamnelor şi domnilor!
Drag popor român!
Împreună trebuie să-i oprim pe aceşti oameni inadecvaţi care sunt obişnuiţi cu impunitatea şi, prin urmare, au decis că li se permite absolut totul. Împreună, trebuie să-i oprim pe cei care vor genocid în Europa.
De ce ar trebui să facem aceasta împreună? Fiecare dintre voi înţelege că Ucraina nu este ultima ţintă a agresiunii ruse. Trupele ocupanţilor încearcă cu încăpăţânare să ocolească oraşul nostru Nikolaiev pentru a încerca să captureze Odesa. Şi de la Odesa este un pas până în Moldova.
Propagandiştii de stat ruşi au spus de multă vreme că Moldova este şi ea o ţintă pentru expansiunea Rusiei.
Prin urmare, apărarea de către ucraineni a propriului stat este o condiţie fundamentală pentru securitatea şi independenţa Republicii Moldova. Şi deci o condiţie prealabilă pentru pace în întreaga regiune mare a Dunării.
Acum pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe de Est şi Centrală şi a regiunii Mării Negre. Astfel, de a apăra libertatea Ucrainei şi a ucrainenilor înseamnă a garanta securitatea Europei.
Ce trebuie de făcut?
Da, au fost impuse sancţiuni Rusiei pentru acest război. Dar războiul pentru libertatea noastră durează de 40 de zile deja. După 8 ani de război în Donbas. Aceasta înseamnă că doar sancţiuni nu este suficient.
Rusia trebuie să caute pacea cu Ucraina şi cu întreaga Europă. Pentru a face acest lucru, Rusia trebuie să fie lipsită de toate resursele. În primul rând, financiar şi economic.
Uniunea Europeană trebuie să ajungă în sfârşit la o decizie de principiu şi să închidă porturile pentru navele ruseşti. Să oprească tranzitul de mărfuri şi orice activitate economică cu Rusia. Limitarea fluxului de bani pentru sursele de energie ruseşti nu are o alternativă.
Se poate discuta care ar trebui să fie formatul: un embargo complet asupra proviziilor sau un program precum „petrol în schimbul produselor alimentare” – dar aceasta este necesar.
Dar nu numai aceasta.
Fiecare politician dintr-o lume democratică trebuie să apere necesitatea de a oferi Ucrainei toate armele necesare. Pentru că pe câmpul de luptă se decide cine va fi învingător în acest război - libertatea sau tirania.
Toţi cei de care depinde acest lucru trebuie să facă tot posibilul pentru a aduce rapid şi inevitabil în faţa justiţiei pe toţi militarii ruşi şi liderii lor care sunt vinovaţi de comiterea crimelor împotriva civililor pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei.
Astăzi, am convenit cu Uniunea Europeană acordarea unui sprijin financiar şi tehnic echipei de investigare Eurojust, a statelor membre ale UE şi Curţii Penale Internaţionale.
Cred că leadership-ul României va fi unul dintre factorii decisivi în restabilirea dreptăţii şi protejarea vieţii normale atât în regiunea noastră, cât şi în Europa în ansamblu.
Sunt încrezător că România şi companiile româneşti vor participa şi la programul de reconstrucţie postbelică al Ucrainei. Invităm partenerii noştri din Europa să preia patronajul asupra unui oraş, regiune sau industrie care a suferit în urma agresiunii Rusiei.
Potenţialul vostru, puterea voastră interioară pot crea un nou exemplu de leadership în construirea unei vieţi civilizate şi paşnice.
Sunt sincer recunoscător întregului popor român pentru atitudinea amabilă faţa de ucrainenii deplasaţi care şi-au găsit siguranţa pe pământul dumneavoastră. Sper că împreună vom reuşi să creăm cât mai curând astfel de condiţii, când Rusia va renunţa la război şi astfel poporul nostru se va putea întoarce acasă, în Ucraina.
Şi această experienţă de asistenţă în situaţii extreme, respect reciproc, bunăvoinţă între oamenii noştri a devenit deja o bază a unei şi mai mari apropieri a statelor noastre.
De îndată ce situaţia va permite, vreau să lansez un dialog cu dumneavoastră asupra unui nou acord atotcuprinzător care să garanteze protecţia absolută şi dezvoltarea cuprinzătoare a minorităţilor noastre naţionale – comunităţii ucrainene din România şi comunităţii române din Ucraina.
Pentru că destinul nostru este să fim atât de aproape cât de mult putem. Destinul nostru este să fim apărători ai libertăţii în regiunea noastră. Destinul nostru este să fim împreună în Familia Europeană.
Şi cred că foarte curând mă voi putea adresa către dumneavoastră şi cu cuvinte de recunoştinţă pentru sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
Slavă României!
Slavă Ucrainei!
UPDATE Marcel Ciolacu: Ne alăturăm de la această tribună vocilor care exprimă ferm susţinerea pentru independenţa şi integritatea Ucrainei. Respingem comprotamentul iresponsabil al Rusiei. Cerem retragerea forţelor armate ruse de pe teritoriul Ucrainei. Ultimele zile ne-au arătat imagini oribile, greu de crezut pentru secolul XX!. Nu putem accepta ca autorii acestor masacre să rămână nepedepsiţi. Sprijinim pe deplin o anchetă a CPI. În aceste momente doresc să-mi exprim soldiaritatea cu ţara dvs.
Războiul e o tragedie din care nimeni nu câştigă. Aduce doar moarte, suferinţe destine distruse. Gândul meu se indreapta si spre etnicii romani, romanii din ucraina lupta pt libertatea tarii in care traiesc si isi cresc copiii.
UPDATE Florin Cîţu: Curajul şi perseveranţa de care aţi dat doveadă ne inspiră pe toţi. Ne motiează să fim mai uniţi. Doar împreună putem fi unuţi şi să învingem. Vladimir Putin e un criminal care sfidează orice lege. Masacrul de la Bucha nu trebuie să rămână nepedepsit. Prin gestul dvs de a merge la ucrainenii din Bucha aţi arătat că sunteţi un lider. Noi avem datoria de a nu rămâne pasivi. Noi trebuie să facem şi mai mult. Toată Europa să facă mai mult. Războiul declanşat de Putin nu are justificare şi trebuie să-l oprim prin toate mijloacele. Rusia trebuie izolată complet din punct de vedere economic.
UPDATe Reprezentantul minorităţii ucrainene a cerut un moment de reculegere.
UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a ajuns la Parlament şi merge în sala de plen.
UPDATE: Guvernul României a transmis că premierul Nicolae Ciucă va participa, luni, la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului României, prilejuită de intervenţia preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.
UPDATE: Potrivit News.ro, programul agreat al şedinţei este următorul:
19.00 - 19.03 - discursul preşedintelui Senatului, Florin Cîţu, în deschiderea şedinţei
19.03 - 19.06 - discursul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu
19.06 - 19.16 - discursul preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski
Mesajul preşedintelui ucrainean va avea loc prin videoconferinţă şi va fi asigurată o traducere simultană.
„Voi vorbi eu primul, apoi Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. Domnul premier este invitat. Încă nu avem o confirmare dacă vine. Are şi domnia sa o intervenţie scurtă şi apoi s-ar putea, în funcţie de timp, să fie schimbată ordinea intervenţiilor. Fiecare are 3 minute, şi apoi domnul Zelenski are 15-20 minute (...) Depinde dacă domnul premier vine sau nu la şedinţă”, a declarat, luni, preşedintele Senatului, Florin Cîţu.
Întrebat dacă l-a invitat şi pe şeful statului, fostul lider PNL a transmis că a discutat cu Klaus Iohannis, fără a preciza dacă preşedintele va participa sau nu la şedinţa de plen.
***
Membrii Birourilor Permanente Reunite din Parlament au aprobat Memorandumul privind discursul preşedintelui Volodimir Zelenski, într-un plen reunit, luni, de la ora 19.00.
Ambasada Ucrainei a confirmat disponibilitatea privind desfăşurarea evenimentului, într-o scrisoare adresată conducerii Parlamentului.
Şeful Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat că aşteaptă o solicitare din partea Ambasadei sau o informare din partea MAE, susţinând că cea mai normală cale este cea diplomatică şi nu încercarea de „a ne face imagine” pe Facebook, fâcând aluzie la acţiunile fostului lider liberal, după ce preşedintele Senatului a anunţat încă de acum o săptămână discursul liderului ucrainean.