Absurd. Ministerul Mediului premiază cu 200 de milioane de euro companiile responsabile de tăierile ilegale de păduri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
paduri

Situaţie absurdă: Ministerul Mediului, adică acel minister ce ar trebui să apere pădurile României şi să asigure o industrie silvică durabilă, a decis să premieze cu 200 de milioane de euro companiile din domeniul exploatării lemnului.

Da, aţi auzit bine. Nu Ministerul Economiei, nu guvernul austriac, chiar Ministerul Mediului de la Bucureşti premiază tăietorii de lemne.

Cine conduce acest minister? Costel Alexe, acest ilustru personaj politic din operele lui Caragiale, care ne prezintă zilnic păduri doborâte de furtună(furtuna provocată de excavatoare) ca să justifice miile de camioane care ulterior părăsesc pădurile României.

În România peste 80% din industria de prelucrare a lemnului este deţinută de companiile austriece atât de cunoscute opiniei publice din ţară. Restul sunt doar mărunţişuri.

Practic vorbim de o lege şi fonduri care sunt date cu dedicaţie, deoarece beneficiarul final al acestor bani sunt aceste fabrici: ele vor primi buştean ieftin, subvenţionat.

De unde vin aceşti bani? Din fondurile europene. Adică înţelegem noi că Europa oferă bani României ca să sprijine în fapt companiile austriece care se află în spatele exploatării nesustenabile a pădurilor ţării? Păi nu ar fi trebuit ca Austria să ofere acest ajutor?

De ce fondurile europene destinate ministerului mediului nu se utilizează pentru igienizarea pădurilor, pentru protecţia pădurilor şi plantarea de noi suprafeţe, pentru înarmarea pădurarilor trimişi pe câmpul de luptă cu pieptul gol? Nu pare absurd ca tocmai ministerul mediului să asigure ajutor economic companiilor care taie pădurile?

Am fi putut spune că ne oferă acest răspuns poate şeful lui Costel Alexe, adică premierul României, Ludovic Orban. Dar când primul ministru ne explică că 80% din lemnul folosit de companiile austriece provine din import îţi vine să te ia râsul. Dar nu te ia, deoarece e vorba de codrii noştri seculari. Poate că domnul Orban ar trebui să ştie că dacă în acte apare import nu înseamnă că aşa şi este: practic prin importuri fictive se disimulează lemnul tăiat ilegal. Şi de aici aflăm şi cât lemn se taie ilegal: aproape 80% din lemnul tăiat în România provine din exploataţii ilegale. Nu de alta, dar ar fi fost absurd ca să produci cu un metru cub de buştean vreo nouă metri cubi de pal.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite