Senatorii au scos proiectul de lege privind Înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate de pe ordinea de zi. Juriştii PSD încearcă politizarea instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii trebuiau să voteze luni proiectul iniţiat de Guvern care prevede înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, instituţie care se va ocupa de recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni şi care va funcţiona în subordinea Ministerului Justiţiei. Cu puţin înaintea de începerea lucrărilor plenulu Senatului, proiectul de lege a fost scos de pe ordinea de zi.

UPDATE Proiectul de lege care trebuia să fie supus votului final luni a fost scos de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Aleşii PSD din camera superioară a Parlamentului au fost cei care au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a legii. 

Desfăşurarea lucrărilor plenului Senatului au fost problematice. La începutul şedinţei au fost prezenţi 105 senatori, pentru ca dupa aproape o jumătate de oră numărul aleşilor să ajungă la 73 ceea ce a dus la suspendarea pentru câteva minute a şedinţei pentru revenirea unui număr necesar de senatori pentru continuarea şedinţei.


Proiectul de lege iniţiat de Guvern prevede înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, care va funcţiona în subordinea Ministerului de Justiţie. Rolul Agenţiei constă în „facilitarea urmăririi şi identificării bunurilor provenite din săvârşirea de in fracţiuni care pot face obiectul unui sechestru sau confiscare în cursul unor proceduri penale“. De asemenea, are rolul de admnistrare şi valorificare a bunurilor în cadrul procesului penal.

Agenţia este condusă de un director general, numit din ordin de ministerul Justiţiei pe o perioadă de patru ani şi poate să ocupe maxim două mandate. În vederea numirii, directorul general trebuie să îndeplinească, printre altele, condiţia de a fi ocupat în ultimii cinci ani funcţia de judecător, procuror sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor sau procurorilor.

Comisia Juridică a amendat proiectul de lege al Guvernului, în sensul în care au introdus criterii mult mai blânde pentru ocuparea posturilor de director general-adjunct şi de inspector de recuperare. Comisia Juridică a schimbat la condiţiile îndeplinite pentru ocuparea funcţiei din „în ultimii cinci ani să nu fi fost membru al unui partid politic, formaţiune politică sau alianţă politică“ în „să nu facă parte dintr-un partid politic, formaţiune politică sau alianţă politică“.

Practic, amendamentul adus de senatoarea PSD Doina Federovici poate conduce la următoarea situaţie: ca o persoană să ajungă în fruntea instituţiei la  zi după ce a demisionat dintr-un partid politic.

Agenţia se finanţează integral de la bugetuld e stat, prin bugetul Ministerului de Justiţie.

Conflict între ANAF şi DNA

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, s-a arătat nemulţumită de activitatea ANAF şi a susţinut că dacă Ministerul de Finanţe „nu se descurcă” cu executarea bunurilor sechestrate, atunci ar fi mai bine să predea această atribuţie unei instituţii care vrea să facă acest lucru. „Trebuie să existe un moment 0 în care statul să înceapă să execute sume şi să încaseze aceşti bani la bugetul de stat”.

Valoarea prejudiciilor provenite din dosarele instrumentate de DNA cu sentinţe judecătoreşti anul trecut este de 150 milioane euro, nu de 300 milioane euro, cum a comunicat procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, sumă din care peste jumătate oricum nu poate fi recuperată, transmite ANAF ca răspuns la declaraţiile făcute de Kovesi.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că speră ca legea privind înfiinţarea agenţiei specializate în recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni să fie adoptată în Parlament până la sfârşitul acestui an.

Cazanciuc a precizat că opţiunea sa este urgentarea procedurilor în Legislativ, şi nu varianta unei ordonanţe de urgenţă, aşa cum a anunţat că va propune în coaliţie copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu.

„Am reuşit să conturăm un proiect de lege. El se află în dezbatere în Senat, în momentul de faţă. Din păcate, în ultima zi a sesiunii parlamentare trecute, când am susţinut în Senat acest proiect de lege, nu am avut cvorum, dar am întrunit un consens politic pe această lege. Voi merge săptămâna viitoare în Senat pentru a trece această lege şi sper că, până la sfârşitul acestui an, să treacă şi de Camera Deputaţilor, să putem vorbi de o agenţie funcţională”, a declarat ministrul Justiţiei la Digi 24, citată de Agerpres.

Cazanciuc a explicat că agenţia va avea ca principal obiectiv aducerea într-un singur loc a informaţiilor despre creanţe provenite din infracţiuni.

"Ce vrea să facă agenţia ? Vrea să aducă lucrurile într-un singur loc, să ştim exact câte creanţe avem, cum pot fi ele executate. Vrea să facă anumite proceduri, va coopera cu foarte multe instituţii, va acorda asistenţă, începând de la poliţişti, până la judecători, despre procedura care ar trebui urmată pentru a sechestra sau confisca anumite bunuri.(...) E important ca, de la început până la sfârşitul întregului proces, să ştii exact cam ce bunuri pot fi supuse confiscării, cam ce bunuri pot fi recuperate", a declarat ministrul Justiţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite