Sistemul judiciar aşteaptă verdictul procurorilor CSM asupra celor propuşi să conducă lupta cu infractorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Scutea - Crin Bologa si Giorgiana Hosu au fost nominalizaţi de ministrul Predoiu pentru şefia marilor parchete
Gabriela Scutea - Crin Bologa si Giorgiana Hosu au fost nominalizaţi de ministrul Predoiu pentru şefia marilor parchete

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a pus în rpactică un proces de numire a procurorilor şefi lăudat la modul unanim în rândul specialştilor. Cu toate acestea, mai multe voci din sistem susţin că ministrul păstrează încă un rol prea important în acest proces, şi că doar avizul procurorilor CSM va putea da credibilitate nominalizărilor făcute de ministrul Justiţiei.

Comisia Europeană a criticat constant lipsa unei proceduri obiective şi transparente de numire a procurorilor-şefi, iar mai multe asociaţii de magistraţi i-au cerut ministrului înainte de demararea interviurilor să modifice legislaţia în acest sens. Experţii din sistem au salutat unanim modul de desfăşurare a interviurilor cu candidaţii înscrişi, însă subliniază că avizul CSM rămâne fundamental în a asigura obiectivitatea acestor numiri, în ciuda faptului că are un caracter doar consultativ.

„Deşi în rapoartele MCV este cerută insistent o procedură de numire cât mai transparentă şi independentă politic, cred că ministrul Predoiu a reuşit să vină cu cel mai înalt standard din ce a fost până acum. Numărul mare de candidaţi înscrişi arată că a existat şi o încredere din sistem faţă de proces, poate singura pată a reprezentat-o cazul lui Bogdan Licu şi acuzaţiile de plagiat ce i se aduc. Altfel rămâne de văzut opinia CSM asupra acestor nominalizări, va fi destul de ciudat să avem un verdict negativ după o procedură atât de transparentă”, este de părere Elena Calistru, preşedintele organizaţiei non-guvernamentale Funky Citizens. 

„Ministrul Justiţiei are un prea mare rol pentru a face el selecţia. Acesta este însă compensat de avizul pe care îl va da secţia de procurori a CSM. Dacă opinia ministrului va fi împărtăşită de reprezentanţii celor din sistem, propunerile se vor fi dovedit ca fiind adecvate. În caz contrar însă, va începe un conflict justiţie-executiv unde tot ministrul va avea ultimul cuvânt, din păcate. Să sperăm că evaluarea CSM va lămuri dilemele pe care le mai are sistemul sau publicul cu unii dintre candidaţi”, este de părere judecătorul Cristi Danileţ.

„Comisia a fost de interviu, nu de selecţie. Comisia a avut ocazia şi libertatea să depună orice întrebări şi să formuleze evaluări. Dar decizia, conform legii, e strict a ministrului. Ceea ce am făcut noi este mult peste lege”, a explicat ministrul Cătălin Predoiu pentru „Adevărul”.

SEMNELE DE ÎNTREBARE

Deşi ministrul Predoiu a lăudat „cunoaşterea panoramică a problemelor şi activităţii DIICOT” de care a dat dovadă în cadrul interviului procuroarea Giogiana Hosu, criticii au notat că tocmai experienţa ei la şefia instituţiei, unde a mai fost adjunct în perioada 2013-2015, reprezintă un punct de îndoială dat fiind palmaresul parchetului anti-mafia. „Procedura de selecţie a fost organizată foarte bine, şi sper să rămână un standard pentru minister. Pe de altă parte, în contextul în care ministrul a menţionat „pasivele DNA” în alegerea procurorului Bologa, numirea Giorgianei Hosu la DIICOT pare cu adevărat surprinzătoare. Vorbim de o persoană ce se află la conducerea instituţiei de o vreme, timp în care România a devenit una dintre primele ţări în ceea ce priveşte traficul de persoane. Am avut dosarul Ţăndărei, nu? Apoi există această problemă cu ancheta DNA ce-l vizează pe soţul doameni Hosu. Sigur, există prezumţia de nevinovăţie, dar în acest caz poate era mai înţelept să se aştepte soluţionarea acestui dosar. Avizul CSM rămâne foarte important, forţa lui nu este legată de faptul că are un statut doar consultativ”, este de părere Laura Ştefan, expert anticorupţie.

Ce a spus ministrul despre procurorii nominalizaţi

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat marţi propunerile sale pentru şefia celor trei mari parchete, în persoana Gabrielei Scutea, la şefia Parchetului General, Crin Bologa pentru şefia DNA şi Giorgiana Hosu pentru conducerea DIICOT. Ministrul a subliniat experienţa celor trei procurori în cadrul parchetelor pe care urmează să le conducă, acesta părând a fi unul dintre criteriile importante de selecţie. „Am desfăşurat o procedură laborioasă, bazată pe analiza unor dosare profesionale consistente şi a unor interviuri temeinice, desfăşurate în deplină transparenţă, în faţa unei comisii de interviu compusă atât din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, cât şi ai CSM, INM şi ASE. Doamna procuror Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestaţie şi cel mai solid dosar profesional depus. A demonstrat cunoaştere, viziune, forţă şi substanţă profesională. Proiectul de management a fost cel mai bun din toate cele prezentate, acoperind complet atât partea de administrare şi construcţie internă, cât şi cea externă. Cunoaşte bine MCV şi este bine cunoscută la Bruxelles. Domnul procuror Crin Bologa cunoaşte DNA, a lucrat în DNA şi nu a avut nicio intersecţie cu pasivele DNA. A prezentat un proiect de management complet, concret, cu soluţii aplicate. Prestaţia la interviu a fost impresionantă, puternică şi echilibrată în acelaşi timp. Aduce garanţia că lupta anticorupţie va continua energic în condiţii de deplin respect al drepturilor şi garanţiilor procesuale. DIICOT prezintă particularitatea anchetelor transfrontaliere şi, prin aceasta, a cooperării interinstituţionale interne şi externe. Doamna procuror Giorgiana Hosu stăpâneşte cel mai bine aceste dimensiuni. Proiectul de management a fost comprehensiv şi prestaţia echilibrată, susţinută de o cunoaştere panoramică a problemelor şi activităţii DIICOT”, a precizat, ieri, ministrul Cătălin Predoiu cu privire la cei trei magistraţi nominalizaţi pentru şefia marilor 

parchete. Propunerile ministrului urmează să fie înaintate Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru obţinerea avizului, ce are un statut consultativ, urmând ca apoi să fie înaintate preşedintelui Iohannis.

CINE SUNT CEI TREI PROCURORI PROPUŞI DE CĂTRE MINISTRUL JUSTIŢIEI

Nominalizată pentru a prelua şefia Parchetului Imobiliar, Gabriela Scutea este în prezent magistrat la Parchetul Curţii de Apel Braşov şi fostă adjunctă a Laurei Kövesi. S-a remarcat ca unul dintre magistraţii care au protestat, inclusiv la Bruxelles, faţă de modificările din Justiţie operate de fosta guvernare. A mai candidat pentru şefia Ministerului Public, însă nu a fost pe placul ministrului Tudorel Toader. În perioada 2013 – 2016 a ocupat funcţia de înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană. 

Pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Cătălin Predoiu l-a preferat pe Crin Bologa (46 de ani), prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. Absolvent al Facultăţii de Drept de la Cluj-Napoca, în 2005, la doar 33 de ani, a devenit cel mai tânăr şef care conduce o structură teritorială a Parchetului anticorupţie, fiind în fruntea DNA Cluj între 2005 şi 2008. După ce a renunţat la această funcţie din motive familiale, a revenit la Parchetul Tribunalului Sălaj unde a stat în funcţie până în 2018. La interviul pentru funcţia de şef DNA, Crin Bologa a afirmat că va trebui identificată posibilitatea ca persoanele citate la DNA şi care nu doresc o expunere mediatică să poată intra pe o „cale de acces prin spatele instituţiei”. În 2016, Bologa a fost dat în judecată de către trei inculpaţi deranjaţi că procurorul a dat informaţii presei despre acuzaţiile ce le erau aduse şi că astfel le-a fost prejudiciată imaginea. Judecătoria Sectorului 5 l-a obligat atunci pe Bologa să plătească daune de 45.000 de lei, însă decizia a fost schimbată la apel. Tot în cadrul interviului, procurorul Bologa a catalogat existenţa Secţiei Speciale drept „o jignire la adresa magistraţilor corecţi”.

Propusă pentru preluarea şefiei Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Giorgiana Hosu (46 de ani) este, în prezent, adjunct al instituţiei. Procurorul are peste 20 de ani vechime, ea activând ca adjunct al DIICOT în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituţiei. Hosu a mai candidat fără succes în 2015 la funcţia de procuror-şef al DIICOT, pierzând competiţia în favoarea lui Daniel Horodniceanu, iar în decembrie anul trecut Secţia pentru procurori a CSM a hotărât respingerea delegării în funcţia de procuror-şef a parchetului anti-mafia a acesteia. Soţul acesteia, Dan Hosu, fost poliţist, este trimis în judecată de DNA, într-un dosar din februarie 2017, pentru mai multe infracţiuni, printre care trafic de influenţă şi dare de mită. Cazul este pe rolul Tribunalului Bucureşti având termen chiar marţi în ziua anunţului ministrului Predoiu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite