Se dă startul apelului în dosarul Microsoft. Procurorii au contestat pedepsele mici primite de Cocoş, Pinalti, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii Supreme sunt aşteptaţi astăzi să judece primul termen în apelul declarat în dosarul Microsoft, în care oamenii de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş, fostul ministru Gabriel Sandu şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan au fost condamnaţi în martie. Procurorii au făcut apel în acest dosar considerând că pedepsele date de prima instanţă sunt prea mici.

Nicolae Dumitru a fost condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare. Gabriel Sandu şi Dorin Cocoş au primit 2 ani cu executare, iar Gheorghe Ştefan - 3 ani cu executare. În plus, magistraţii au dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocoş, 3.996.360 euro de la Gheorghe Ştefan. 

In cazul omului de afaceri Nicolae Dumitru, instanta a mai dispus un termen de supraveghere de 3 ani, acesta fiind obligat sa presteze muncă neremunerată în folosul comunitătii pe o durată de 90 de zile in cadrul Administratiei Domeniului Public sector 2. 

Magistratii au mai decis ca din pedepsele primite de Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Gheorghe Stefan să fie scăzute perioadele in care acestia au stat in arest preventiv si arest la domiciliu (aproximativ 8 luni pentru fiecare), fiindu-le interzisă exercitarea unor drepturi civile pe o perioada de 2 ani, după executarea inchisorii.

De ce aceste pedepse

În motivarea acestei decizii, judecătorii au explicat că Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gabriel Sandu au beneficiat de pedepse mici, deoarece au făcut denunţuri în cursul urmăririi penale şi şi-au recunoscut vinovăţia în faţa instanţei. Cât îl priveşte pe fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan acestuia i s-a aplicat principiul "proporţionalităţii" în raport cu ceilalţi inculpaţi, chiar dacă el nu şi-a recunoscut faptele în timpul procesului. 

Un alt motiv invocat de magistraţi pentru aplicarea unor pedepse reduse în acest dosar este că beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din contractele cu licenţe Microsoft au fost Florică Claudiu şi Dinu Pescariu, cei care au avut doar calitatea de martori denunţători la DNA. 

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de firmă în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite