Reparaţi aparatul de radioterapie de la Fundeni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacient în faţa afişului prin care este anunţat  că aparatul de radiologie nu funcţionează
Pacient în faţa afişului prin care este anunţat că aparatul de radiologie nu funcţionează

Zeci de bolnavi de cancer riscă să li se agraveze boala după ce unul dintre aparatele de radioterapie s-a stricat şi ei au rămas fără tratament. Bunicii unui băiat de 15 ani, care se numără printre pacienţii afectaţi, vin zilnic la spital pentru a vedea dacă aparatul de radioterapie a fost reparat. 

De două săptămâni, o pereche de bătrânei vine în fiecare zi la Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu" din Bucureşti, (cunoscut şi ca Spitalul Fundeni) să vadă dacă s-a reparat aparatul de radioterapie.

Mai citeşte şi:

Cod roşu la Institutul Oncologic Fundeni

Primusul, cum au aflat ei că-i spune. Bătrâneii, care au cerut să le fie păstrat anonimatul, au un nepot de 15 ani, bolnav de cancer. Elev la o şcoală din Capitală, băiatul a fost operat în vară la Spitalul „Marie Curie". „L-au tăiat de două ori, la o distanţă de doar două săptămâni. Apoi a făcut trei rânduri de citostatice, câte o săptămână cu 15 zile de pauză, să se refacă organismul", povesteşte bunicul.

Adolescentul a început luna asta radioterapia, la Institutul Oncologic: „Prima tură era de 17 şedinţe. A făcut şapte şi apoi s-a stricat aparatul, «Primusul»", spune bunicul. Din miercurea în care a cedat acceleratorul de particule, cei doi bunici vin în fiecare dimineaţă cu speranţa că de pe uşa albă a dispărut afişul: „Ne cerem scuze. Aparatul Primus (stânga) DEFECT".

„Oare nu e rău că a întrerupt tratamentul?"

Nimeni nu le-a explicat celor doi bunici care ar putea fi efectele suspendării şedinţelor de tratament pentru nepotul lor: „Medicul ne-a spus să aşteptăm să se repare, dar nimeni nu ne zice când va fi asta. Venim amândoi, în fiecare zi, stăm puţin, încercăm să vorbim cu domnul doctor sau asistenta, şi plecăm. Nu ştiu ce se întâmplă, dar am văzut pe nişte hârtii că tratamentul trebuie urmat foarte strict. Dacă a întrerupt două săptămâni, oare nu e rău?", întreabă îngândurat bătrânul. Potrivit dr Lucian Miron, oncolog la Spitalul „Sfântul Spiridon" din Iaşi, riscul de recidivă a cancerului creşte exponenţial în cazul pacienţilor care întrerup şedinţele de tratament.

„Prescrierile pentru radioterapie se fac conform unor scheme, iar întreruperea lor prezintă riscuri şi duce la agravarea bolii. Se mai pot face pauze la tratament, dar până în două săptămâni, ca să nu apară complicaţii ", a explicat dr Lucian Miron.

Stricat încă două săptămâni

Primusul de la Institutul Oncologic este un accelerator vechi de opt ani, la care s-a stricat rulmentul capului de iradiere. Pentru repunerea lui în funcţiune trebuie înlocuit tot capul de iradiere, care costă 100.000 de euro. Cei de la Institut spun că au primit aprobarea Ministerului Sănătăţii pentru suma necesară, dar acum trebuie să mai aştepte ca specialistul de la Siemens, producătorul „Primusului", să găsească o „fereastră" pentru a veni în România. Programarea se va face doar când banii vor fi viraţi în contul fabricantului. La Institutul „Alexandru Trestioreanu" mai există două aparate pentru radioterapie: un accelerator vechi de 12 ani şi un cobaltron (tehnică depăşită de câteva decenii). Vinerea trecută, al doilea accelerator a cedat şi el, dar a fost reparat între timp.

Cele trei instalaţii de radioterapie sunt vechi şi suprasolicitate, astfel încât se strică frecvent. Dr. Ileana Condrea, oncolog la Institutul Oncologic Trestioreanu, spune că numărul de persoane recomandat pentru un aparat este de aproximativ 100 pe zi. La „Trestioreanu", însă, numărul mare de pacienţi îi obligă pe radiologi să trateze şi câte 300 de persoane pe zi. Acum, ca să acopere deficitul creat prin stricarea „Primusului", cei de la institut au mai introdus o tură de noapte, între orele 23.00 şi 3.00. Chiar şi aşa, radiologii nu mai primesc niciun caz nou. Aproape 200 de bolnavi au fost distribuiţi la Colţea, Elias şi Spitalul Militar, iar alţii precum adolescentul ai cărui bunici bat în fiecare zi drumul până la Fundeni n-au fost trimişi niciunde şi aşteaptă repararea „Primusului".

Ca să facă faţă numărului în creştere al bolnavilor de cancer, institutul, ca de altfel toate spitalele de profil din România, ar avea nevoie de mai multe acceleratoare de particule. De curând, spune dr Condrea, s-a obţinut aprobarea pentru cumpărarea unui nou aparat: „Costă cam un milion de euro, dar asta nu e singura problemă. Montarea acestei aparaturi durează în jur de un an întreg".

Anchete peste anchete în cazul unui bebeluş mort la „Bagdasar-Arseni”

"Medicul ne-a spus să aşteptăm să se repare, dar nimeni nu ne zice când va fi asta. Venim amândoi, în fiecare zi, stăm puţin, încercăm să vorbim cu domnul doctor sau asistenta, şi plecăm." Bunic

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite