Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky, condamnaţi definitiv la 5 ani de închisoare în dosarul Polaris. ÎCCJ a dispus confiscarea a câte 3 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Fostul edil al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat definitiv de ÎCCJ, în dosarul Polaris, la 5 ani de închisoare. Tot o pedeapsă de 5 ani de detenţie a fost dispusă şi în cazul omului de afaceri Sorin Strutinsky. Instanţa supremă a decis confiscarea a câte 3.416.371 lei de la cei doi.

Fostul primar a fost condamnat pentru luare de mită şi conflict de interese.

"În baza art. 33 lit. a raportat la art. 34 lit. b C.pen. anterior, contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare. (..) Dispune confiscarea de la inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel a câte 3.416.371,02 lei fiecare", este decizia ÎCCJ.

În prima instanţă, pedeapsa dispusă a fost de 9 ani şi 10 luni.

Sorin Strutinsky a fost condamnat la 5 ani de detenţie pentru complicitate la luare de mită. Anterior, fusese condamnat la 7 ani şi 10 luni.

Ce doi sunt condamnaţi şi în alte cauze, Radu Mazăre fiind în prezent încarcerat în România. Sorin Strutinsky este încarcerat într-un din penitenciar din Italia, după ce instanţele italiene au respins extrădarea.

Celelalte persoane cercetate în cauza, printre care şi fostul parlamentar Eduard Martin, au fost achitate.

Potrivit DNA, în perioada 2008 - 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, ar fi primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator era fostul deputat Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că ar fi asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

În anul 2008, între Polaris M Holding SRL şi primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Conform DNA, mita ar fi fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding şi o firmă controlată de Mazăre şi Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.

Prejudiciul estimat de DNA prin încheierea contractului este de 200.213.248 lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite