Cîţu şi Arafat, declaraţii după tragedia de la Spitalul Victor Babeş: „Nu putem garanta că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Premierul Florin Cîţu face, luni seară, declaraţii de presă, după ce trei pacienţi internaţi în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeş au murit din cauza unei defecţiuni la instalaţia de oxigen. La conferinţa de presă participă şi şeful DSU, Raed Arafat.

Principalele declaraţii:

  • Florin Cîţu: „De ce am ieşit în această seară. Am văzut că administratorii sau reprezentanţii statului fug în aceste momente, fug de comunicare. Cetăţenii au nevoie să comunicăm mai mult în aceste momente. Au nevoie să venim să le explicăm, de aceea l-am adus în această seară lângă mine pe domnul Arafat. Să explice exact ce s-a întâmplat, o să răspundă la întrebări, o să spună ce ştim până acum. Nu trebuie să mai fugim de comunicare. Trebuie să venim, să comunicăm transparent românilor, de fiecare dată.”
  • Florin Cîţu: „Vom încerca să avem mai multe paturi ATI, aşa cum am cerut acum câteva luni de zile, pentru că în continuare suntem în luptă cu pandemia. (...) Nu putem garanta că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla, dar sper că nu se va mai întâmpla aşa ceva. A început deja o anchetă şi mă voi asigura că va fi una transparantă, iar cei vinovaţi vor răspunde.”
  •  Raed Arafat: „Instalaţia de oxigen se face de către firme autorizate. Această instalaţie e făcută de o firmă autorizată, contractată de spital. E făcut totul corect, nu e nimic improvizat, iar acest TIR a funcţionat luni de zile în Argeş până a ajuns aici. A funcţionat şi acolo, a funcţionat şi în ultimele zile fără probleme. Urmează să descoperim de ce s-a întâmplat astăzi asta. Mai mult nu pot spune. Aşteptăm ancheta”.
  • Raed Arafat: „La un anumit moment, astăzi, presiunea a crescut peste 6 bari. Ce s-a întâmplat în TIR: ventilatoarele de fabricaţie americană, deci vorbim de ventilatoare de calitate bună, atunci când depăşesc 6 bari intră în sistem de auto-protecţie şi se opresc (...). Asta se pare că s-a întâmplat astăzi cu toate ventilatoarele din TIR, care s-au oprit împreună şi au creat situaţia de urgenţă. Colegii au lucrat imediat pentru a remedia situaţia şi pentru a ventila bolnavii, iar între timp au fost trimise şi ambulanţe pentru a prelua pacienţii. Un reprezentant al firmei care întreţine ventilatoarele era în curtea spitalului, dar nu a dorit să între în TIR şi să ajute pentru că erau pacienţi COVID. A preferat să rămână afară chiar dacă i s-au oferit materiale de protecţie”.
  • Raed Arafat: „La Bucureşti astăzi am pierdut 8 paturi pe care le-am pus în funcţiune sâmbătă.” (...)„Continuăm să găsim soluţii pentru paturile de terapie intensivă. (...) Nu avem cum să luăm toate paturile de terapie intensivă, pentru că am avea probleme cu celelalte urgenţe care vor sta în UPU”.
  • Raed Arafat: „„La numărul pacienţilor care au fost trataţi eu nu ştiu de incidente care să fie atât de repetitive. Într-adevăr, am avut tragedii, am avut Piatra Neamţ, am avut Balş, am avut situaţii cu care ne-am confruntat, dar în acelaşi timp nu putem să negăm că sistemul a salvat foarte multe vieţi. Şi la mortalitate, totuşi, cred că sistemul a făcut faţă foarte bine. La sistemul pe care îl avem şi aveam, modul în care România a făcut faţă la limită este un mod care este foarte hai să zicem acceptabil pentru nivelul sistemului, pentru infrastructura care este în sistemul, pentru condiţiile în care este sistemul. Totuşi, România a făcut toate eforturile posibile ca să poată să treacă cât mai corect din  păcate decese de covid au avut loc  şi în alte ţări”.

Conferinţa de presă vine în contextul în care trei pacienţi au murit, luni seară, după intrarea în stop cardio-respirator ca urmare a unei defecţiuni la instalaţia de oxigen a unităţii mobile de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti. Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei a declanşat o anchetă cu privire la decesul celor trei pacienţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite