Guvernul îi premiază pe elevii de 10 la Bac, în timp ce pe olimpicii din 2010-2011 i-a "uitat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii care au obţinut 10 pe linie la Bac anul acesta vor primi fiecare câte 3.000 de lei
Elevii care au obţinut 10 pe linie la Bac anul acesta vor primi fiecare câte 3.000 de lei

Guvernul a anunţat în şedinţa de ieri că îi va premia cu câte 3.000 de lei pe elevii care au obţinut media 10 la Bacalaureatul din acest an. Asta în timp ce olimpicii internaţionali ai ţării din 2010 -2011 rămân în continuare nerecompensaţi.

Premiile se acordă de către Ministerul Educaţiei Naţionale, din bugetul propriu şi îi vizează deocamdată pe cei 126 de elevi din prima sesiune, urmând să fie recompensaţi şi absolvenţii care vor obţine aceeaşi performanţă în sesiunea august-septembrie 2013, potrivit oficialilor ministerului.

O iniţiativă similară a avut-o fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, care i-a premiat pe elevii de 10 la Bac-ul din 2011, însă cu telefoane mobile.

Anunţul de ieri vine însă în contextul în care încă există un număr aproape similar de olimpici internaţionali care au câştigat medalii pentru România în anul şcolar 2010-2011, dar care nu şi-au primit nici acum premiile şi bursele prevăzute de lege.

„Nu mi se pare corect să recompensezi o medie de 10 la Bacalaureat, care este un examen, nu un concurs, pentru că nu este o performanţă în sine, aşa cum sunt olimpiadele internaţionale, unde competiţia este foarte mare. Mai ales că există acea restanţă către olimpicii României din 2010, iar sumele pe care le oferă statul pentru astfel de reuşite sunt oricum modice“, este de părere George Trifan, profesor de Informatică şi cel care îi pregăteşte pe olimpicii de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Capitală.

Olimpicii din 2010 rămân doar cu medaliile

Iar birocraţia nu este de partea lor: oficialii susţin că olimpicii nu mai au şanse să fie recompensaţi retroactiv. „A fost un impediment legislativ din cauza unei ordonanţe de urgenţă din 2010 care bloca acordarea de premii bugetarilor, măsură luată fiindcă nu existau bani în buget pentru aceste cheltuieli şi, evident, s-a ajuns la problema plăţii retroactive, iar Ministerul de Finanţe nu şi-a dat avizul“, a explicat fostul Secretar de Stat pe preuniversitar şi actual consilier în Ministerul Educaţiei, Stelian Fedorca.

Surse din Ministerul Finanţelor au confirmat că plata banilor cuveniţi olimpicilor şi profesorilor acestora a fost imposibilă în 2010 şi nici nu se mai pot face plăţile acum, deşi oficialii Guvernului Ponta au anunţat de anul trecut că vor face tot posibilul să îndrepte această eroare.

Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, susţine că a încercat să remedieze problema olimpicilor printr-un ordin, în iunie 2012, însă acesta a fost anulat de Ecaterina Andronescu. De altfel, aceasta explica anul trecut că a încercat să rezolve problema, dar s-a lovit de acelaşi răspuns de la Finanţe: Curtea de Conturi va penaliza o astfel de plată retroactivă. „Nu mi se pare corect ca aceşti olimpici să nu fie recompensaţi, dar să dăm premii pentru medii de 10 la Bac“, a declarat Pop.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE BACALAUREAT 2013 Guvernul îi premiază cu 3.000 de lei pe elevii care au luat 10 la Bac

Guvernul vrea să îi premieze cu 3.000 de lei pe fiecare dintre elevii care au obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat din acest an, o decizie în acest sens urmând să fie luată în şedinţa de miercuri a Executivului. În total, 126 de absolvenţi se laudă cu această performanţă în 2013.

REZULTATE BACALAUREAT 2013 Patru elevi au obţinut media 10 după contestaţii

Numărul elevilor care au obţinut media 10 la Bac 2013, adică au luat note de 10 la toate disciplinele de examen, a crescut de la 122 la 126, în urma contestaţiilor, potrivit datelor finale publicate pe bacalaureat.edu.ro.

Guvernul promite burse de 15.000 de euro pentru a ţine olimpicii în ţară

Tinerii olimpici care se hotărăsc să rămână în România ar urma să primească, din toamnă, burse de cercetare de 15.000 de euro, pentru doi ani. Pentru 2013, vor fi disponibile 50 de astfel de granturi.

„Radeţi, baieţi, numa radeţi!“ Manifestul profesorului Radu Gologan faţă de acţiunile Guvernului Ponta

Radu Gologan, profesorul coordonator al lotului olimpil al României, a trimis o scrisoare îngrijorată privind pericolul în care se găseşte democraţia românească, informează hotnews.ro. Gologan critică acţiunile Guvernului Ponta din ultimele săptămâni, deplângând lipsa unei intelectualităţi politice care lasă România sub semnul unui singur îndemn: „Radeţi băieţi, numa' radeţi!".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite