Peste 400 de foşti parlamentari au atacat în instanţă abrogarea pensiilor speciale

Peste 400 de foşti parlamentari au atacat în instanţă abrogarea pensiilor speciale

Pensia medie a unui fost parlamentar era de 5.714 lei, cuantumul fiind stabilit în funcţie de numărul de mandate Foto: Arhivă

827 de foşti senatori şi deputaţi au primit până în luna martie pensii speciale, iar 438 dintre aceştia au depus în instanţă plângeri şi au spus că o dată câştigat, acest drept nu mai poate fi luat înapoi. Petre Roman, Teodor Meleşcanu, Petre Daea, Irina Loghin sau Norica Nicolai se află printre cei revoltaţi de  decizia prin care Parlamentul a abrogat pensiile speciale pentru foştii aleşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am introdus aceste pensii ca să îi facem pe profesionişti să intre în politică”, susţin cei vizaţi. Şi tot ei le plâng de milă altor colegi care ar fi rămas fără bani la bătrâneţe, potrivit Stirile Pro TV.

Conform sursei citate, Ruxandra Jipa, senatoarea care l-a miruit pe colegul său Dan Şova la votul pentru ridicarea imunităţii, avea în ultima declaraţie de avere, din 2014, venituri din pensia de magistrat de peste 85 de mii de lei. Din 2015, primea lunar şi peste 10 mii de lei ca fost parlamentar. Susţine că banii i se cuveneau pentru că a contribuit.

„Sunt oameni care nu au avut societăţi, nu au făcut afaceri pe holurile parlamentului ca alţii, că pe ăia nu-i doare niciunde. Ştiu oameni în vârstă pe care nu-i ştiu cu afaceri şi care pentru ei este o mare lovitură”, a decalarat fosta senatoare Ruxandra Jipa.
 
Unul dintre promotorii legii privind pensiile speciale, Anghel Stanciu, primea 10 mii de lei ca fost parlamentar şi a rămas cu şase mii de lei, din activitatea de profesor. Acesta susţine că a promovat pensiile speciale pentru a motiva profesioniştii să renunţe la afaceri şi să intre în Parlament. 
 
„Nu toţi fotbaliştii care dau cu piciorul în minge iau salariul lui Hagi, dar toţi care dau cu piciorul în minge pot să ajungă, dacă se străduies, să ia salariul lui Hagi. Deci toţi cei care spun că avem pensii mari, io îi încurajez să candideze”, susţine fostul deputat Anghel Stanciu.
 
Pensia medie a unui fost parlamentar era de 5.714 lei, cuantumul fiind stabilit în funcţie de numărul de mandate. De exemplu, un parlamentar care a activat doar patru ani primea două mii de lei, însă cei care au avut trei sau mai multe mandate încasau peste 10 mii de lei.
 
Şi fostul ministru Petre Daea consideră nedreaptă decizia de a se abroga aceste venituri. 
 
Petre Daea, fost deputat: „E o decizie a fiecăruia dintre cei care s-au văzut afectaţi de o asemnea măsură, e un drept legitim”. 
 
Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor: „De ce nasc aceste procese? Ca să nască excepţii de neconsituţionalitate, ca să ajungă pe masa CCR proiectul de lege. Din punctul meu de vedere, e constituţionlă”.
 
În 2010, o decizie similară a fost luată de Parlament pentru foşti demnitari şi militari. Şi ei au atacat atunci decizia în instanţă şi au pierdut.
 
Aproximativ 40 de milioane lei, reprezentând pensiile speciale pentru senatori şi deputaţi, au fost transferaţi în Fondul de Rezervă Bugetară pentru 2021, a anunţat pe 16 aprilie ministrul de Finanţe, Alexandru Nazare, explicând cum vor fi folosiţi aceşti bani.
 
„Aproximativ 40 de milioane lei, reprezentând pensiile speciale pentru senatori şi deputaţi, au fost transferaţi în Fondul de Rezervă Bugetară pentru anul 2021. Această sumă va putea fi astfel folosită acolo unde avem nevoie urgentă, respectiv pentru lupta împotriva pandemiei Covid-19 şi sprijinirea celor vulnerabili”,a precizat ministrul.
 
Parlamentul a votat în ianuarie eliminarea pensiilor speciale ale foştilor senatori şi deputaţi, legea fiind deja promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
 
Propunerea legislativă a PNL privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România a fost votată în ianuarie 2021 de 247 de parlamentari, înregistrându-se şi 21 de abţineri.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările