Ordonanţa Militară 4: Preţurile la energie, gaze, salubritate, combustibili şi încălzire sunt plafonate. Relaxare a regulilor pentru persoane peste 65 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
marcel vela live

Preţurile la energie şi salubritate au fost plafonate, iar persoanele peste 65 de ani se vor putea deplasa pentru tratament şi în afara intervalului 11-13, a declarat ministrul de Interne Marcel Vela, care a anunţat duminică noi măsuri „dure” în contextul pandemiei de coronavirus, precizând că este greu momentul prin care trecem. Aceasta este a patra ordonanţă militară de la instaurarea stării de urgenţă pe teritoriul României.

ORDONANŢA MILITARĂ NR. 4, DISPONIBILĂ INTEGRAL MAI JOS

„Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România ultimior zeci de ani, pentru că asta o cere situaţia în care ne aflăm. Este dureros momentul prin care trecem, este greu să ţi se îngrădească unele drepturi. Gândiţi-vă că, nerespectându-le, putem ajunge la tragedii. MAI va analiza măsurile şi rezultatele acestora. Măsurile se vor ridica sau relaxa atunci când suntem convinşi că s-a limitat sau diminuat răspândirea virusului, lucru realizabil doar dacă respectăm distanţarea socială”, a declarat ministrul de Interne.

„Am carificat cu privire la circulaţia pesoanelor de peste 65 de ani un interval orar în care pot rezolva ŞI probleme de natură medicală - tratamente oncologice, dializă - deplasare care se poate face cu mijoace proprii sau cu ale familiei, mijloace sanitare - acestea pe întreaga perioadă a zilei. Am permis deplasarea în afara gospodăriei persoanelor de peste 65 de ani, între 20 - 21 pentru nevoile animalelor de companie. Nu este nevoie în acest caz de declaraţie”, a precizat ministrul.

Tot în cazul celor de de peste 65 de ani au fost clarificate condiţiile în care pot fi sprjiniţi de către operatorii economici care desfăşoară activităţi comerciale aprobate anterior - produse sanitare, alimentare - astfel încât între 11 - 13 să faciliteze cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani în spaţiile comerciale.

Preţurile pentru energie, carburanţi, salubritate şi încălzire NU mai pot fi majorate, prevede cea de-a patra ordonanţă militară.

Interdicţia privind circulaţia în grupuri mai mari de 3 persoane se aplică exclusiv circulaţiei pietonale.

Pentru a proteja cetăţenii care locuiesc în blocuri, autorităţile locale, începând din 31 martie, vor monta dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările în blocuri şi vor face dezinfecţie pe casa scărilor, lifturi şi spaţiile comune.

”Am decis un articol care va clarifica organizarea sistemului energetic naţional - vital pentru funcţionarea statului.  Măsuri de izolare preventivă pentru personalul din posturile esenţiale”, a precizat ministrul.

Referitor la cei care nu respectă condiţiile de izolare sau carantinare - ”Am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu - dacă încalcă regulile, intră direct în carantină, cu condiţia în care vor suporta toate cheltuielile pentru carantinare. Cei care nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantinare, suportând toate cheltuielile”, a anunţat Vela.

”Am încercat să sprijinim transportatorii - Conducători auto care intră în ţară - cei care conduc orice mai mare de 2,4 tone - au 3 opţiuni: angajatorul le asigură loc de izolare între curse, fie la domiciliu cu familia, fie în spaţii de carantinare la cerere puse la dspoziţie de autorităţile locale, cu plata costurilor aferente cazării hoteliere.

Mesajele de utilitate publică pot fi mediatizate şi se adaugă spaţiului dedicat publicităţii aprobat de CNA, pentru a nu afecta resursele financiare ale media.

Ministerele cu reţea sanitară proprie şi adinistraţiile locale cu unităţi în subordine vor asigura, la cerere, spaţii de odihnă între ture pentru personalul medical. Măsura va intra în vigoare din 31 martie.

Citeşte şi:

Arafat anunţă că medicii nu vor putea refuza internarea unui pacient, chiar dacă acesta nu este testat, iar cadrele medicale nu pot refuza detaşarea

Bogdan Despescu: Aproximativ 270.000 de persoane au fost verificate, după ce au intrat în România, toţi fiind incluşi în procedura de verificare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite